Oud inwoner 't Loo onderzoekt oudste fossiele spinkrabben.

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10110
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Oud inwoner 't Loo onderzoekt oudste fossiele spinkrabben.

Bericht door Redactie »

Beste redactie,

Welicht is het onderstaande een aardig nieuwsje. (Ik heb 25 jaar in de gemeente Oldebroek gewoond (in 't Loo) en ben daarna (in 2008) vertrokken naar de VS voor en promotiestudie aan de Kent State University in Ohio en ben nu postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Florida.)

Het nieuws gaat onder meer over de oudste fossiele spinkrabben ter wereld, gevonden in Noord-Spanje. Deze krabben zijn ~100 miljoen jaar oud. Spinkrabben zijn tegenwoordig vrij divers met ~1000 soorten in de oceaan.

Deze krabben zijn onderdeel van een tienpotigenfauna (krabben, kreeften, garnalen etc.) gevonden in de Noord-Spaanse Koskobilo steengroeve, die na veel veldwerk een heel hoge biodiversiteit aan tienpotigen op heeft geleverd: 36 soorten is een wereldrecord voor de Krijtperiode (145-66 miljoen jaar geleden), toen dino's nog volop op het land liepen. De tienpotigen zijn gevonden in een fossiel koraalrif, waar blijkbaar destijds al een hoge biodiversiteit van tienpotigen te vinden is, veel meer dan in andere leefomgevingen.

Hier is een link naar meer info:
http://www.livescience.com/26817-oldest ... -reef.html
Tot mijn verbazing is het nieuws is inmiddels overgenomen door bekende Amerikaanse pers zoals NBC, Discovery, UPI, Yahoo, Fox8, HuffingtonPost etc.

Hartelijke groeten,
Adiël Klompmaker
http://www.personal.kent.edu/~aklompma/
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie