CU: Knopen doorhakken

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

CU: Knopen doorhakken

Bericht door Redactie »

CU: Knopen doorhakken
Bron website CU Oldebroek, woensdag 06 februari 2013 09:00

In de raadsvergadering van 31 januari zijn in twee langlopende dossiers besluiten genomen. Viel plantencentrum aan de Feitenhofsweg wordt uitgekocht en vertrekt naar IJsselmuiden. De gemeenteraad ging ook akkoord met een bijdrage van een ton om de verkoop en herontwikkeling van garage Stouwdam tot een supermarkt met daarboven appartementen mogelijk te maken.
Als fractie van de ChristenUnie zijn we blij dat deze zaken nu besproken zijn en er een besluit is genomen.


Viel plantencentrum zit vanwege de spuitzone woningbouw in Oldebroek West in de weg. In de overeenkomst met de ontwikkelaar is een claim opgenomen van 1,4 miljoen als het hele plan niet uitgevoerd kan worden. In 2010 was er al eens bijna een oplossing met verplaatsing naar de Bovenheigraaf maar dat ging op het laatste moment niet door. Nu is er overeenstemming bereikt op basis van volledige schadeloosstelling conform systematiek van de onteigeningswet. Het kost ons veel geld (ongeveer 5 ton) maar is een reële vergoeding voor een bedrijf wat moet verplaatsen voor het algemeen belang. Als fractie van de ChristenUnie vinden we dit een correcte benadering en zijn blij dat het niet tot een onteigening is gekomen en dat we allemaal weer verder kunnen. Familie Viel met het kweken van planten jammer genoeg niet meer in Oldebroek maar in IJsselmuiden. En wij in Oldebroek met het bouwen van huizen zodat deze mooie wijk Oldebroek West afgebouwd kan worden.

De andere locatie betreft garage Stouwdam. In 2008 heeft Stouwdam met een ontwikkelaar overeenstemming bereikt over de verkoop van zijn bedrijf. Op de plaats van de garage moest dan een supermarkt (discounter) komen met daar bovenop woningen, om het betaalbaar te maken. Door de gemeente is in die tijd niet adequaat gehandeld over de voorwaarden hoeveel en welke woningen mogelijk waren. Waardoor de ontwikkelaar is afgehaakt. In 2010 kan Stouwdam de zaak opnieuw verkopen maar voor veel minder geld. De gemeente (college) wil ook wel graag dat de bezinepomp en garage midden in het dorp verdwijnt en zegt toe onder goedkeuring van de raad (de raad gaat er uiteindelijk over waaraan we geld uitgeven) om 1 ton bij te betalen om de ontwikkeling rond te krijgen en omdat de realisatie volgens de ontwikkelaar heel krap zou zijn zouden de ambtelijke uren niet doorberekend worden. Alles bij elkaar blijkt dat om € 54.000,= te gaan. Wethouder Zandbergen kreeg dit dossier op tafel en heeft dit direct opgepakt. Nu bijna twee jaar later aan ons dus de vraag willen we nog meewerken aan dit voorstel. Als fractie van de ChristenUnie staan we op het standpunt dat particuliere initiatieven zich zelf moeten bedruipen of er moet een groot maatschappelijk belang zijn. Een moeilijke afweging maar we hebben gekozen om hier wel aan mee te werken. De belangrijkste overwegingen voor ons zijn:
  1. De toezegging van het college dateert uit maart 2011, we vinden het niet fatsoenlijk om daar nu nog op terug te komen.
  2. We zien ook positieve kanten voor de samenleving aan deze zaak. De sanering van de benzinepomp midden in het dorp en verdere ontwikkeling van Oldebroek-Centrum met extra winkelruimte en appartementen in aantrekkelijke prijsklassen( 6 van max. € 170.000,= en 6 van max. € 195.000,=). Wel hebben we er op aangedrongen om een discounter en geen tweede full-service supermarkt hier te krijgen. We hebben nu een mooie supermarkt in Oldebroek en hebben er niets aan dat er een tweede bij komt waar, volgens onderzoek geen plek voor is. De ontwikkelaar heeft een overeenkomst met een Boni, over de vraag of dit een discounter is lopen de meningen uiteen en is het laatste woord nog niet gezegd.
  3. Door het verdwijnen van de benzinepomp en de herinrichting kan de verkeersituatie allen maar verbeteren en dat is ons ook heel wat waard.
Verder hebben we afgedwongen dat er een anterieure overeenkomst komt met de ontwikkelaar dat als de ontwikkeling niet of niet tijdig doorgaat het geld terug komt. En dat hij met een open begroting moet aantonen dat het financiële resultaat inderdaad zo beperkt is dat de ambtelijke uren niet betaald kunnen worden anders zal dit alsnog in rekening worden gebracht.

We beseffen dat het nog lang geen gelopen race is maar ook hierin kunnen we verder.

Engbert Jan Ruitenberg
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie