CDA: ‘Verhogen grondprijs onbegrijpelijk’

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

CDA: ‘Verhogen grondprijs onbegrijpelijk’

Bericht door Redactie »

CDA: ‘Verhogen grondprijs onbegrijpelijk’
Bron Huis aan huis Elburg en Oldebroek 18 feb 2013

OLDEBROEK - CDA Oldebroek vindt het onbegrijpelijk dat de grondprijzen voor starterswoningen mogelijk worden verhoogd van 155 euro naar 225 euro per vierkante meter. Volgens de partij een onbegrijpelijke maatregel in een tijd waarin de woningbouw onder druk staat. Opvallend is dat in omliggende gemeenten de grondprijzen voor starterswoningen veel lager liggen.

In de afgelopen raadsvergadering werd uitgebreid over dit onderwerp gesproken en gedebatteerd. Onder andere ChristenUnie, PvdA en VVD konden instemmen met de verhoging. CDA en ABO waren het duidelijk niet eens met deze maatregel. Omdat de stemmen staakten, wordt in de komende raadsvergadering in maart opnieuw gestemd over de verhoging van de grondprijzen.....lees verder op de website van de Huis aan huis.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: CDA: ‘Verhogen grondprijs onbegrijpelijk’

Bericht door Redactie »

Zie voor meer informatie Raadsvergadering agenda van 31 januari 2013

Zie agendapunt 12
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: CDA: ‘Verhogen grondprijs onbegrijpelijk’

Bericht door Redactie »

CDA:WONINGBOUW IN OLDEBROEK STIMULEREN!!

De woningbouw zit in ons land al een aantal jaren in het slop. Oldebroek deelt daarin ook gewoon mee. Daarom is het belangrijk om de mogelijkheden die er nog wel zijn optimaal te benutten.
“Woningbouw is de motor van de economie, veel bedrijvigheid is hiervan afhankelijk. Het CDA vindt daarom dat de gemeente een actieplan moet opstellen om de woningbouw in de dorpen te stimuleren. Geen gemakkelijke klus, maar wel noodzakelijk. En vooral woningen voor jongeren en starters op de woningmarkt zijn belangrijk: jongeren moeten mogelijkheden hebben om in de dorpen te blijven wonen! Bovendien hebben de starters niet het probleem, dat ze eerst een woning moeten verkopen. Dat betekent dat de bouw van starterswoningen ruime mogelijkheden moet krijgen”, aldus Jules van der Weerd van de CDA-fractie. Enkele mogelijkheden worden onderstaand toegelicht.

Samen bouwen in een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap)
Een prima manier om woningbouw in deze jaren te stimuleren is door zelf aan de slag te gaan en samen met een aantal andere enthousiaste bouwers plannen te maken. In een tijd van crisis en lastige financieringen vindt de CDA-fractie dit een hele goede mogelijkheid, die wij al eerder in de raad naar voren hebben gebracht. Het gezamenlijk bouwen van een huis heeft ten opzichte van traditioneel bouwen veel voordelen. Om te beginnen is het meestal behoorlijk goedkoper. Bovendien hebben de bewoners veel eigen inbreng. De nieuwe bewoners bepalen zelf hoe de woningen eruit komen te zien. Vanuit de CDA vinden we dit dan ook een waardevolle mogelijkheid voor woningbouw. Ook de provincie vindt dit en zij geven aan bouwgroepen voor het maken van plannen een subsidie. De raad van Oldebroek heeft nu besloten hiermee ook aan de slag te willen.

Starterswoningen: hou de grondprijzen laag!
In de gemeente Oldebroek is de prijs van bouwgrond voor starterswoningen al vele jaren lager dan de bouwgrond voor de overige woningen. € 155 tegenover € 310 per m2. In de januari-vergadering van de raad lag het voorstel van het college voor, om de grondprijs voor starterswoningen met ongeveer 50% te verhogen: van € 155 naar ongeveer € 225. De maximale prijs voor starterswoningen blijft daarbij gelijk, namelijk € 170.000. Dit voorstel oogt aantrekkelijk: de gemeente krijgt per m2 meer inkomsten uit grondverkoop, terwijl de woning niet duurder wordt. Argument van de gemeente daarbij is ook, dat daarmee de winst van de ontwikkelaar wordt afgeroomd.

Maar…. de grote vraag is of de grondprijsverhoging voor starterswoningen wel werkt. De grond voor een woning wordt met de nieuwe prijzen € 7.000 tot € 8.000 euro duurder. En bekend is dat het aantal kopers van woningen heel beperkt is en de woningbouw-ontwikkelaars nauwelijks winsten weten te realiseren. Bovendien blijf in de buurgemeenten de grondprijs voor starterswoningen laag. Het CDA vreest daarom, dat de grondprijsverhoging ertoe zal leiden, dat de starterswoningen in de buurgemeenten gebouwd worden en niet meer in Oldebroek. En dat zou een gemiste kans zijn! De fractie begrijpt daarom niet, dat de gemeente in deze tijd de grondprijzen voor starterswoningen wil verhogen.

Startersleningen
Het kabinet heeft onlangs aangegeven de mogelijkheden voor het verstrekken van startersleningen te verruimen. Met relatief beperkte kosten voor de gemeente kan een aanvullende lening worden verstrekt waardoor het voor starters mogelijk wordt een eigen woning te kopen. Dit kan zowel bij nieuwbouw als bestaande bouw. Het mogelijk maken van startersleningen geeft een impuls aan de woningmarkt en ook aan de bouw van starterswoningen. Ook voor de werkgelegenheid heeft het dus direct positieve effecten. De CDA fractie vindt dat op korte termijn moet worden onderzocht wat de mogelijkheden zijn om op korte termijn startersleningen te gaan verstrekken.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: CDA: ‘Verhogen grondprijs onbegrijpelijk’

Bericht door Redactie »

CDA: de grondprijzen moeten duidelijk en betaalbaar zijn

In de gemeente Oldebroek is het grondprijsbeleid volop in discussie. In de vergadering van 1 februari is hierover gesproken, maar besluiten zijn niet genomen omdat de stemmen staakten. Dit geeft al aan dat er nogal verschillend tegen de voorstellen wordt aangekeken. De voorstellen zullen daarom de komende weken opnieuw aan de orde komen. Ook de voorstellen voor het grondbedrijf van de gemeente zijn aangehouden, wegens het staken van de stemmen.

Duidelijke grondprijzen
De grondprijzen gelden voor de gronden, die de gemeente verkoopt voor woningbouw, bedrijventerrein, winkels, etc. Zeker in een recessie is het grondbeleid erg belangrijk: alle mogelijkheden om grond te verkopen moeten worden benut en de verliezen moeten zoveel mogelijk worden beperkt.

Voor het bepalen van de grondprijzen heeft de gemeente een nieuwe berekeningswijze bedacht. De zogenaamde residuele referentieprijs. De naam verraadt de inhoud al: moeilijk en niet duidelijk. Om de waarde van de grond te berekenen moet onder meer de fictieve (theoretische) bouwprijs van een woning worden ingevoerd. Uiteindelijk rolt de grondwaarde uit de berekening. In theorie is dit waarschijnlijk een zorgvuldige methode Om de berekening toe te passen, is echter een gedegen kennis van de waarden van woningen en bouwkosten noodzakelijk. In de praktijk zal de toepassing veel vragen oproepen en aanleiding geven tot lange discussies. Naar de mening van het CDA is het daarom voor de gemeente Oldebroek niet een handige methode. Redenen: het is niet vooraf duidelijk en de berekening is te weinig inzichtelijk. Bovendien leidt deze methode mogelijk tot hogere grondprijzen. Bijvoorbeeld voor starterswoningen. In een tijd dat de woningbouw stil ligt en de werkeloosheid in de bouw snel oploopt, is dit naar onze mening een verkeerd signaal.

Naar onze mening is het veel helderder en gemakkelijker om vaste prijzen te hanteren. Prijzen die gebaseerd zijn op de actuele marktwaarde. En daarbij kan natuurlijk per doelgroep (starters, huurwoningen, particuliere bouw, etc) en per dorp een bepaalde staffeling worden gehanteerd. Binnenkort zullen de grondprijzen voor de tweede keer binnen de gemeente besproken worden.

Grote verliezen grondbedrijf
Met het grondbedrijf van de gemeente gaat het niet goed. Woningen worden nauwelijks verkocht en nieuwe bedrijven melden zich maar mondjesmaat. In plaats van jaarlijks winst te boeken, worden nu forse verliezen geleden. Daarom wordt voorgesteld ongeveer 4,7 miljoen af te boeken, waarvan bijna 4 miljoen uit de NUON-gelden moet komen. Het spaarpotje loopt dus in hoog tempo leeg. Ons verhaal is dat het bij deze boekhoudkundige actie om de balans van de gemeente weer in evenwicht te krijgen niet mag blijven. De harde cijfers moeten leiden tot actie: hoe kan het verlies in het grondbedrijf worden beperkt??

Mogelijkheden waaraan gedacht kan worden:
  1. Zijn er niches in de woningmarkt die bediend kunnen worden (traploze woningen, goedkope en/of dure appartementen, welstandsvrije woningen, kangoeroe-woningen, etc);
  2. Waar kan worden gebouwd tegen lagere kosten, bijvoorbeeld door middel van bouwgroepen CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap);
  3. Hoe kan meer gebruik worden gemaakt van de sterke kanten van Oldebroek, dat mensen aantrekt (veel ruimte en uitzicht, bouwen in linten, boerderijwoningen, dorpen en hechte samenleving)
  4. Hoe kunnen we de jeugd meer aan de eigen dorpen binden (bouwen van starterswoningen, verstrekken startersleningen, nieuwe bedrijvigheid stimuleren, goedkope en kleine bedrijfsgebouwen ontwikkkelen, bedrijfsverzamelgebouwen)
  5. Kunnen er afspraken worden gemaakt met woningcorporaties over bouw van huurwoningen of het opknappen of herstructureren van woningen
  6. Kunnen er speciale themagerichte woongebiedjes worden ontwikkeld, zoals wonen in vakantiesfeer (parkstructuur, veel groen, relatief kleine woningen, etc)
  7. Kan voor de bedrijventerreinen een meer concurrerende prijs worden gehanteerd en kunnen de gemeentelijke randvoorwaarden om bedrijfsgrond in de gemeente te kopen worden opgeschoond.
Met bovenstaande ideeën willen we zeker niet suggereren dat het daarmee allemaal weer goed komt. Wat we wel bedoelen is, dat we in Oldebroek creatief aan de slag moeten om de verliezen te beperken en de gemeente financieel gezond en leefbaar te houden. Met alleen boekhoudkundige oplossingen komen we er in ieder geval niet!
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: CDA: ‘Verhogen grondprijs onbegrijpelijk’

Bericht door Redactie »

SGP: Projectmatige benadering woningmarkt
Bron website SGP Oldebroek, datum: 18-04-2013

De woningmarkt is de laatste tijd veel in het nieuws. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar zijn er minder woningen verkocht. Uit cijfers van de NVM, de grootste makelaarsorganisatie van Nederland, blijkt dat er in vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar het aantal huizen verkopen landelijk is gedaald met 30 procent. Ook de gemiddelde prijs van een woning is 5,5% lager dan een jaar geleden.

Het is belangrijk dat er maatregelen genomen worden waarbij de woningmarkt is gebaat. Ook gemeentelijk is het streven van de SGP dat de gemeente Oldebroek een woongemeente is met een gezonde woningmarkt waarbij doorstroming mogelijk is en er voldoende betaalbare woningen, waaronder starterswoningen zijn. De huidige situatie op de woningmarkt vraagt een gerichte aanpak waardoor onder andere nieuwbouw bevorderd wordt.

Donderdagavond 18 april spreekt de raad van Oldebroek over het grondbedrijf en de nota grondprijsbeleid.

Toegevoegd door redactie:
Bekijk de achterliggende documenten via de agenda van de raadsvergadering zie agendapunt 11
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: CDA: ‘Verhogen grondprijs onbegrijpelijk’

Bericht door Redactie »

ABO: Starterslening.

Tijdens de laatste raadsvergadering diende het CDA, gesteund door ABO, een motie in om ook in Oldebroek startersleningen te gaan uitgeven. Een starterslening is een extra hypotheek waarmee je het verschil kunt overbruggen tussen de koopprijs en de maximale hypotheek die je kunt krijgen met Nationale Hypotheek Garantie. Deze lening loopt ook dertig jaar maar de eerste drie jaar betaal je geen rente en geen aflossing. Voorlopig heeft de overheid besloten dat de rente, die je na de drie jaar gaat betalen, wel fiscaal aftrekbaar is.

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen (nooit eerder eigenaar van een woning geweest, maximaal 20% van totale hypotheek enz.) maar uiteindelijk bepaalt het college van B&W of er in de gemeente startersleningen worden verstrekt. Kijk bij http://www.svn.nl/producten/Starterslening naar de voorwaarden.

Er is weinig nieuws onder de zon want deze regeling bestaat al ruim tien jaar. Veel gemeenten doen aan deze regeling mee, de gemeente Oldebroek helaas nog niet. De makelaars vereniging NVM deed onlangs nog een oproep aan 150 gemeenten die niet aan de regeling meedoen, ook startersleningen mogelijk te maken. De motie van het CDA riep het college op dit te doen.

Helaas werd deze motie niet aangenomen. CU en SGP hadden een motie waarin stond dat men het college opriep om te gaan onderzoeken of een starterslening mogelijk is binnen de gemeente Oldebroek. In gewoon Nederlands zeg je dan dat er voorlopig niets gebeurd. Een dergelijk onderzoek kan lang duren. Waarom en wat je moet onderzoeken is niet duidelijk. Er bestaat immers al tien jaar een landelijke regeling tot volle tevredenheid van alle partijen.

Dankzij CU en SGP wordt de grondprijs voor starterswoningen verhoogd! en krijgen de inwoners van de gemeente Oldebroek geen startersleningen. Weer een kans laten lopen om starters aan een woning te helpen.

Huub Verberk
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: CDA: ‘Verhogen grondprijs onbegrijpelijk’

Bericht door Redactie »

Grondprijzen: wat is de waarheid? Een reactie van de SGP
Bron website SGP Oldebroek Datum: 23-04-2013

Een motie ingediend door de VVD, CU en SGP droeg het college op om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om het instrument startersleningen in te zetten en daarvan de uitkomsten mee te delen aan de raad. ABO geeft onjuiste informatie als zij aangeeft dat de inwoners van de gemeente Oldebroek geen startersleningen krijgen. Door de raad is deze beslissing niet genomen. Al helemaal niet door de SGP.

Daar waar de ABO roept dat: “Dankzij CU en SGP wordt de grondprijs voor starterswoningen verhoogd!” vertellen zij het halve verhaal. Allereerst is het een bevoegdheid van het college om de grondprijzen vast te stellen. De grondprijzen van de starterswoningen zijn omhoog gegaan omdat de lage grondprijs voor starterswoningen niet terecht kwam bij de groep waar het voor bedoeld was, de starters. Dat effect is niet gewenst. Afgelopen jaren zijn er voldoende starterswoningen gebouwd. Nu worden bij de hogere prijsklasse woningen de grondprijzen verlaagd. Dit om verdere doorstroom te bevorderen. Vandaar ook dat in de ingediende en aangenomen motie van VVD, CU en SGP werd opgedragen aan het college om per project als doel te hebben om voldoende betaalbare woningen te realiseren en daar waar nodig de minimum grondprijzen te verlagen om dat doel te bereiken en per project zodanig te onderhandelen dat de prijs van starterswoningen, ten opzichte van andere woningen in het project, significant goedkoper zal worden. Het kan dus zijn dat de grondprijzen lager uitvallen dan door het college vastgestelde grondprijzen. Het zou dus ook kunnen dat de starterswoningen voor een lagere prijs te koop worden aangeboden dan de € 160.000,- zoals het CDA in een motie voorstelde.

Als SGP hebben we al in een eerder geschreven stukje aangegeven dat de huidige situatie op de woningmarkt vraagt om een gericht aanpak. Een aanpak zodat prijzen geen belemmering vormen, doorstroming bereikt wordt, er voldoende gebouwd blijft worden en er voldoende woningen zijn, waaronder starterswoningen.

De aanpak zoals wij die graag zouden zien is dan ook per project de eisen vast te stellen door de raad waaronder gronduitgifteprijzen, kwaliteit en duurzaamheid. Daardoor kun je nog meer differentiëren als het gaat om de prijzen en een zorg je voor een gericht aanpak. De gemeenteraad van Oldebroek heeft ook in het verleden zelf aangegeven dat ze meer differentiatie wenst. De aangenomen motie maakt dit mogelijk.

Namens de SGP fractie,
Erik Doornwaard
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
huub verberk
Berichten: 144
Lid geworden op: do jan 14, 2010 18:12

Re: CDA: ‘Verhogen grondprijs onbegrijpelijk’

Bericht door huub verberk »

In gewoon Nederlands :: we verhogen de prijzen en eventueel kan men iets onderhandelen over de prijs. Maar in principe verhogen we de prijzen wel zondat de huizen goedkoper worden.

Begrijpt u het??

met vriendelijke groet,

huub verberk

PS Op dit moment krijgen de inwoners van geen oldebroek geen mogelijkheid om een startslening te krijgen. Zie eerdere reactie ABO
Plaats reactie