Jaarverslag bezwarencommissies H2O

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Jaarverslag bezwarencommissies H2O

Bericht door Redactie »

Persbericht gemeenten Heerde, Hattem, Oldebroek, 23 april 2013
Jaarverslag bezwarencommissies H2O

De commissies bezwaarschriften van de gemeenten Hattem, Heerde en Oldebroek (H2O) hebben gezamenlijk een jaarverslag 2012 uitgebracht. 2012 was het eerste volledige jaar waarin de drie bezwarencommissies samenwerkten.


Bezwarencommissies zijn onafhankelijk en adviseren het college van b&w en de gemeenteraad over bezwaarschriften die zijn binnengekomen en vallen onder de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Per 1 april 2011 zijn de bezwarencommissies van de drie H2O-gemeenten personeel gaan samenwerken. De leden zijn toen over en weer benoemd en werken met een rouleersysteem binnen de gemeenten. 2012 was dus het eerste volledige jaar waarin de commissies samenwerken.

Samenwerking commissies
In de praktijk blijken de commissies steeds meer op elkaar ingespeeld te raken. Het voornemen bestaat om het beleid en de werkwijze nog meer op elkaar af te stemmen door het instellen van een periodiek overleg van voorzitters en secretarissen.

Aantal bezwaarschriften
Het aantal bezwaren in de drie gemeenten is in totaal vrijwel stabiel gebleven: 123 in 2012, waar het in 2011 om 125 bezwaren ging. Bij Heerde is een stijging te zien ten opzichte van 2011, maar dit is in feite een terugkeer naar het aantal dat in 2008 en 2009 gewoon was. Deze is voor een belangrijk deel te verklaren uit een groot aantal bezwaren tegen één besluit. Vooral bij Oldebroek is in 2012 een duidelijke daling te zien in het aantal bezwaren ten opzicht van het jaar daarvoor. Dit komt waarschijnlijk door de duidelijke en tijdige communicatie over te nemen besluiten.

Geschillen informeel oplossen
In totaal zijn in H2O-verband 15 zaken (geheel of gedeeltelijk) gegrond verklaard. De rest is ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard, of ingetrokken. Bij een deel van de bezwaren is de behandeling niet in 2012 afgerond, daarvan vindt de hoorzitting plaats in 2013.
De gemeenten reageren steeds vaker op informele wijze op bezwaarschriften. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken of overleg kan leiden tot een oplossing of door het besluit waartegen bezwaar is gemaakt verder uit te leggen. Geschillen kunnen daarmee vaak informeel worden opgelost, waardoor bezwaarschriften geregeld worden ingetrokken.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie