Burgemeester neemt rapport Oosterwolde in ontvangst.

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Burgemeester neemt rapport Oosterwolde in ontvangst.

Bericht door Redactie »

Persbericht 11 juli
Burgemeester Hoogendoorn neemt rapport leefbaarheidsonderzoek Oosterwolde in ontvangst

OLDEBROEK – Burgemeester Hoogendoorn van Oldebroek ontving donderdag 11 juli van UWOON en Stichting Dorpsbelang Oosterwolde het rapport over het leefbaarheidsonderzoek dat voor Oosterwolde is uitgevoerd. Hierin worden aanbevelingen gedaan voor behoud van voorzieningen en de bouw van extra woningen, om daarmee een evenwichtige samenstelling te krijgen van inwoners van diverse leeftijden.


Afbeelding
Links onder: Voorzitter van Stichting Dorpsbelang Oosterwolde Nanne Schoonhoven overhandigd een exemplaar aan burgemeester Hoogendoorn
Rechts boven: Marloes Nikkels van BCN Drachten, de auteur van het rapport, geeft een toelichting
Links boven: Iris Uittien, vestigingsmanager UWOON en Dick Zandvoort manager ontwikkeling van UWOON zijn bij de presentatie.
Rechts onder: Nanne Schoonhoven geeft een toelichting op het rapport. Uniek is dat het volledige college aanwezig is, van links naar rechts: Wethouder C. van Dijk (ChristenUnie), Wethouder I. de Muijnck (SGP), Wethouder E. Zandbergen (ChristenUnie), Voorzitter van Stichting Dorpsbelang Oosterwolde Nanne Schoonhoven, Burgemeester mr. A. Hoogendoorn en Gemeentesecretaris B. Brand


Woningcorporatie UWOON zet zich in voor goed wonen op de Noord-Veluwe, ook in de kleinere kernen als Oosterwolde. Om de behoeften te inventariseren op het gebied van wonen, voorzieningen en het sociale klimaat heeft BCN-Drachten in opdracht van UWOON een leefbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Ook een enquête onder de inwoners van Oosterwolde, die Stichting Dorpsbelang Oosterwolde in overleg heeft verstuurd, is meegenomen in het rapport.

De inwoners van Oosterwolde zijn in het algemeen heel tevreden over hun leefomgeving. Het kleinschalige karakter en de sterke verbondenheid door onder meer het bloeiende verenigingsleven dragen daar aan bij. Het ontbreken en verliezen van voorzieningen worden als bedreiging gezien voor het behoud van de leefbaarheid. In de ogen van de inwoners van Oosterwolde zijn onder andere de komst van een buurtsuper en drogist noodzakelijk. Ook zien zij graag een horecavoorziening in De Heerdt.

Oosterwolde kent momenteel geen evenwichtige bevolkingsopbouw. Er zijn meer thuiswondende jongeren en minder ouderen dan verwacht. Dit is deels terug te voeren op het huidige, veelal eenzijdige woningaanbod. Daarbij is de bereidheid om te verhuizen hoog.
De vergrijzing in Oosterwolde lijkt mee te vallen, deels door onvoldoende passende woonruimte voor ouderen; huurwoningen waarbij ook voldoende zorg geboden kan worden. Ouderen vertrekken noodgedwongen naar omliggende plaatsen. De verwachting is dat dit de komende jaren sterker zal worden. Door een gebrek aan betaalbare starterswoningen en koopwoningen voor jonge gezinnen trekken ook deze groepen weg. Een deel van hen zou graag zelf bouwen, maar daarvoor zijn momenteel geen mogelijkheden.

De kans is reëel dat het verlies aan voorzieningen en de ongelijke bevolkingsopbouw de komende jaren doorzet en de leefbaarheid van Oosterwolde negatief beïnvloedt. Uit het onderzoek blijkt dat de komende jaren 50 nieuwe woningen nodig zijn. In het huidige beleidsplan (KWP3) is momenteel ruimte voor 18 woningen. In de komende provinciale en gemeentelijke plannen (KWP4, 2015-2025) zou daarom ruimte moeten komen voor de realisatie van 32 extra woningen in Oosterwolde.
UWOON zal de gemeente benaderen om te komen tot een woonvisie, omdat met een goed gezamenlijk beleid de leefbaarheid in Oosterwolde kan blijven gewaarborgd.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Burgemeester neemt rapport Oosterwolde in ontvangst.

Bericht door Redactie »

Samenvatting 'Leefbaarheidsonderzoek Oosterwolde'

Aanleiding
Net als in veel kleine kernen in Nederland staat ook de leefbaarheid in het dorp Oosterwolde onder druk. Onder leefbaarheid wordt het samenspel tussen fysieke kwaliteit, sociale kwaliteit, sociale kenmerken en de veiligheid van de omgeving verstaan. Door onder meer schaalvergroting en demografische veranderingen als krimp van de bevolking en vergrijzing, verdwijnen steeds meer voorzieningen uit dorpen. Dit heeft zijn uitwerking op de leefbaarheid van dorpen, zo ook Oosterwolde.

Stichting Dorpsbelang Oosterwolde heeft een onderzoek naar de leefbaarheid uitgevoerd middels het verspreiden van een enquête binnen Oosterwolde. De aanleiding voor dit onderzoek komt voort uit de nieuw ingezette werkwijze van de gemeente die uitgaat van het principe 'meer samenleving, minder overheid'.
Woningcorporatie UWOON zet zich op haar beurt in voor goed wonen op de Noord-Veluwe, zo ook in kleinere kernen als Oosterwolde. Dit wil zij doen door haar woningaanbod zo veel als mogelijk af te stemmen op de vraag, zodat inwoners niet hoeven weg te trekken uit kleine kernen.
Contact tussen deze twee organisaties leidde in 2012 tot een opdracht aan BCN Drachten om de behoeften te inventariseren op het gebied van wonen, voorzieningen en het sociale klimaat.

Onderzoeksresultaten
Op basis van het leefbaarheidonderzoek kunnen de volgende sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen ten aanzien van de leefbaarheid in Oosterwolde uiteengezet worden:

Afbeelding
Afbeelding

Conclusies en aanbevelingen
Op grond van het leefbaarheidsonderzoek kan gesteld worden dat de inwoners van Oosterwolde over het algemeen heel tevreden zijn over hun leefomgeving. Het kleinschalige, landelijke en dorpse karakter en de sterke verbondenheid door onder meer het bloeiende verenigingsleven dragen daar aan bij. Om het sociale klimaat voor de toekomst in stand te houden dient het dan ook aanbeveling om gezamenlijk met belangrijke stakeholders (bijvoorbeeld de gemeente, Dorpsbelang Oosterwolde, de plaatselijke woningcorporaties en de inwoners) een woonvisie op te stellen, waarin beschreven staat hoe de komende jaren omgegaan gaat worden met de peilers wonen, voorzieningen, sociaal, zorg en identiteit.

Het woongenot van Oosterwoldenaren blijkt vooral beïnvloed te worden door externe factoren op het gebied van de openbare ruimte en verkeersveiligheid. Met name de verkeersveiligheid op het kruispunt Oostendorperstraatweg/Groote Woldweg/Zwarteweg, de verkeersdrukte op de Schiksweg en het ontbreken van een ontsluiting van ‘De Heerdtwijk’ op de Oostendorperstraatweg worden als knelpunten ervaren. Het dient dan ook aanbeveling om deze knelpunten nader te onderzoeken om vervolgens over te kunnen gaan tot het aanpakken/oplossen ervan.

Het ontbreken en verliezen van voorzieningen worden als bedreiging gezien voor het behoud van de leefbaarheid. In de ogen van de inwoners van Oosterwolde zijn onder andere de komst van dagelijkse voorzieningen als een buurtsuper en drogist noodzakelijk. Op het gebied van gezondheidsvoorzieningen geldt dit voor een dokterspost, medicijnservice en prikpoli. Een aan te bevelen vervolgstap is daarom om de haalbaarheid van deze voorzieningen nader te onderzoeken. Ten aanzien van de zorgvoorzieningen kan mogelijk de samenwerking gezocht worden met de plaatselijke zorgaanbieder ‘Het Baken’.
Behoud van het dorpshuis ‘De Heerdt’ als de plek voor ontmoeten, sociale contacten, ontspannen en culturele evenementen is noodzakelijk voor de leefbaarheid. Om de functionaliteit en het gebruik van ‘De Heerdt’ te vergroten wensen de inwoners van Oosterwolde dat het dorpshuis een volledige horecavergunning krijgt en er een grotere zaal wordt toegevoegd. De mogelijkheden hiervoor dienen in een aanvullend onderzoek nader onderzocht te worden.

Oosterwolde kent momenteel geen evenwichtige bevolkingsopbouw. Er zijn meer thuiswondende jongeren en minder ouderen dan verwacht. Dit is deels terug te voeren op het huidige, veelal eenzijdige woningaanbod. Daarbij is de bereidheid om te verhuizen hoog.
De vergrijzing in Oosterwolde lijkt mee te vallen, deels door het ontbreken van passende woonruimte voor ouderen. Dit zijn ondermeer huurwoningen waarbij ook voldoende zorg geboden kan worden. Ouderen vertrekken hierdoor noodgedwongen naar omliggende plaatsen. De verwachting is dat dit de komende jaren sterker zal worden.
Door een gebrek aan betaalbare starterswoningen en koopwoningen voor jonge gezinnen trekken ook deze groepen weg. Een deel van hen zou graag zelf bouwen, maar daarvoor zijn momenteel geen mogelijkheden. Het dient daarom om een gevarieerd woningaanbod in zowel de koop- als huursector toe te voegen. Het toe te voegen woningaanbod moet minimaal bestaan uit:
Betaalbare starterswoningen in de prijsklasse tot € 200.000,-
Grondgebonden koopwoningen in de prijsklasse van € 200.000,- tot
€ 300.000,- (zowel vrijstaande, twee-onder-éénkapwoningen als rijwoningen)
Grondgebonden eengezinshuurwoningen met een huurprijs van € 540,- tot
€ 680,- per maand
Levensloopbestendige huurwoningen met een huurprijs tot € 540,- per maand (zowel appartement als grondgebonden woningen, minimaal beschikkend over een buitenruimte en twee slaapkamers)
Levensloopbestendige koopwoningen in prijsklasse van € 250.000,- tot
€ 300.000,- (bij voorkeur grondgebonden woningen, minimaal beschikkend over een buitenruimte en twee slaapkamers)
Woonvormen voor beschermd en verzorgd wonen
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie