Gemeenten onderzoeken verdergaande samenwerking

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Gemeenten onderzoeken verdergaande samenwerking

Bericht door Redactie »

Heroverwegen fusie, Natuurlijk goed!

Het college van Oldebroek legt de raad van Oldebroek de vraag voor of er een verkenning moet komen naar samenwerking met Elburg. Met deze vraag geeft het college uitvoering aan het bestuursakkoord. Zoals het bestuursakkoord aangeeft moet voor 1 januari 2015 blijken of H2O (plus) haalbaar is. Mocht in Hattem en/of Heerde de gewenste duidelijkheid langer op zich laten wachten of mocht er geen draagvlak zijn voor bestuurlijke fusie, dan gaan we de partnerkeuze heroverwegen.

Buurgemeenten Hattem en Heerde hebben een reactie gegeven. Hattem zegt: We zetten een stip aan de horizon, dus lekker ver weg. Heerde wil één of andere vage latrelatie. Oftewel de partners geven aan op dit moment verder geen zin in Oldebroek te hebben.

De SGP waardeert de daadkracht van het college. Wat ons betreft is hier sprake van sterk bestuur. Het rapport “Sterk Bestuur in de Regio Noord Veluwe” geeft eind vorig jaar al aan dat H2O-samenwerking is afgeketst. Hattem heeft na de laatste verkiezing een echte koerswijziging doorgevoerd. Ook het enthousiasme van Heerde is bekoeld,
terwijl Oldebroek er nog vol voor wil gaan. De aanbeveling die het rapport dan ook aangeeft is onomwonden: Oldebroek kan sterker worden door samenwerking te zoeken met Elburg.

De oppositie had dit rapport ook kunnen lezen en is ook bekend met de inhoud van het bestuursakkoord. De gemeente Oldebroek is niet in de aanbieding, maar biedt aan de buurtgemeente Elburg een geweldig perspectief zoals het rapport “Sterk bestuur” aangeeft.

De keus voor een samengaan met Elburg juichen wij toe. Als SGP hadden we dit namelijk al in ons verkiezingsprogramma staan!

Namens de SGP fractie,
Gerrit Evink
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Gemeenten onderzoeken verdergaande samenwerking

Bericht door Redactie »

VVD over gemeentelijke herindeling / samenwerking

In de raadsvergadering van 26 maart jongstleden vraagt het College de raad richtinggevende uitspraken te doen over het toekomstperspectief H2O en over verkenning van een alternatieve route. De VVD wijst erop dat de timing en het naar buiten brengen van dit voorstel geen schoonheidsprijs verdiend.


Het College verwijst naar het rapport Sterk Bestuur. Hierin staat een aantal aanbevelingen die aandacht behoeven. Zoals bijvoorbeeld de aanbeveling dat Hattem samenwerking met Zwolle moet zoeken, en Heerde naar Epe of Stedendriehoek. Of dat Oldebroek sterker kan worden door samenwerking met Elburg te zoeken. Ook de aanbeveling dat Gemeente en Provinciegrenzen ter discussie mogen staan en een deel van Oldebroek kan aansluiten bij Heerde! De VVD viel bijkans van haar stoel! Gelukkig onderschrijft het College onze verbazing. De VVD hecht dan ook weinig tot geen waarde aan dit rapport.
De VVD weet dat in de toekomst de gemeente Oldebroek niet groot genoeg is om alle taken efficiënt uit te voeren. Daarom is verregaande samenwerking noodzakelijk. In 2012 is een rapport van Wagenaer en Hoes gepresenteerd met daarin conclusies met betrekking tot samenwerkingsvormen in H2Overband.
De voltallige raad in de gemeente Oldebroek heeft destijds ingestemd met dit onderzoek. Dat nu enkele partijen zich electoraal achter de oren krabben, komt de loyaliteit voor de gemeente Oldebroek niet ten goede.

In 2012 stonden de drie burgemeesters als blozende bruiden te verkondigen dat de deadline 1 januari 2017 is voor een fusie in H2O verband. Nu, maart 2015, vraagt het College richtinggevende uitspraken van de raad, maar nu een heel andere kant op. De VVD vindt het niet gepast om in verkeringstijd al om te zien naar andere eventuele huwelijkskandidaten. Zeker als je bedenkt dat Hattem en Heerde over twee maanden met een visie komen. Dat het College al tot de conclusie is gekomen dat er voor een fusie met Hattem en Heerde geen basis is, vindt de VVD veel te voorbarig.

De VVD is van mening dat een pas op de plaats moet worden gemaakt en dat eerst moet worden afgewacht waar Hattem en Heerde mee komen. De VVD volgt de ontwikkelingen op de voet.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Gemeenten onderzoeken verdergaande samenwerking

Bericht door Redactie »

CU: Samenwerken met andere gemeenten
Bron website CU Oldebroek, vrijdag 03 april 2015 20:50

De ChristenUnie staat voor een sterke samenwerking tussen gemeenten. Oldebroek heeft te maken met belangen en vraagstukken die vragen om een breed kennisniveau en brede aanpak. Vanuit een nuchtere en realistische kijk op samenwerking tussen gemeenten moeten we vraagstukken aanpakken waarvoor op het gebied van kwaliteit, dienstverlening en financiën een grotere schaal noodzakelijk is. Wat goed is voor de burger dient daarbij leidend uitgangspunt te zijn, evenals behoud van de identiteit van onze woonkernen, en voldoende democratische invloed. De ChristenUnie staat voor samenwerkingsrealisme en het verbinden van de kleinschaligheid (kernen, wijken, buurten) met voordelen van een grotere bestuurlijke schaal. Gezien de daarmee samenhangende financiële, kwalitatieve en organisatorische aspecten leek een bestuurlijke fusie met andere gemeenten voor de ChristenUnie Oldebroek een logisch vervolg op de al eerder ingezette samenwerkingen en gesprekken met Hattem en Heerde.

Het perspectief voor samenwerking met andere gemeenten of verbanden is in het laatste jaar voor Oldebroek sterk veranderd. Daar waar in 2012 de colleges van Hattem, Heerde en Oldebroek de uitkomsten van het rapport WagenaarHoes nog omarmden, is door politieke verschuivingen de voorkeurskoers uit dat rapport (die van een bestuurlijke fusie) veranderd. De fractie van de ChristenUnie is tot nu toe duidelijk geweest in haar koers. Zij stond achter de koers van het college van Oldebroek om een bestuurlijke fusie aan te gaan met Hattem en Heerde. Daarbij heeft de ChristenUnie echter andere buurgemeenten nooit uitgesloten.

Zowel in Hattem als in Heerde is meer tijd nodig om te komen tot een nieuwe visie op samenwerking. We hebben als gemeente echter wel te maken met omvangrijke vraagstukken. Vraagstukken die gemakkelijk de gemeentegrenzen overschrijden. De kwaliteit van dienstverlening en de invulling van kwetsbare en/of specialistische functies zijn blijvend van groot belang gezien de omvang van onze gemeente. Daarom zijn wij voorstander van het voeren van verkennende gesprekken met Elburg en Nunspeet. Daarbij hoeven niet al goed functionerende samenwerkingen met Hattem en Heerde te worden verbroken, dat zou immers kapitaalsvernietiging zijn. Het is ook om die reden dat wij samen met onze coalitiepartners SGP en ABO gemeend hebben ons college een steun in de rug te kunnen geven door middel van een motie, waarin de raad het college oproept tot het voeren van die verkennende gesprekken.

Fractie ChristenUnie Oldebroek

Wim Boer
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Gemeenten onderzoeken verdergaande samenwerking

Bericht door Redactie »

Persbericht D66 Oldebroek, donderdag 9 april 2015.
Oldebroek uit mekaar, voor mekaar

D66 Oldebroek ziet als het gaat om het politieke debat over bestuurlijke fusies graag een optie toegevoegd. Een herindeling in de Noord-Veluwe die zes gemeentes terugbrengt tot twee gemeentes. Gemeente Hattem bestaande uit de gemeenten Hattem, Heerde, Epe en de kern Wezep en Hattemerbroek zou wenselijk zijn. Daarnaast een nieuwe gemeente Randmeren bestaande uit een combinatie van de gemeenten Elburg, Nunspeet en de resterende kernen van Oldebroek.

Aanleiding voor deze gedachte is de verzwakking van bestuurskracht door de grote hoeveelheid gemeentelijke samenwerkingen. Dit is een van de bevindingen van het recente rapport ‘Sterk bestuur in de regio Noord-Veluwe’. Wanneer een samenwerking eenmaal in werking is, verliest de raad in grote mate inspraak en haar democratische controle. De democratie is daarom gediend bij schaalvergroting, met minder bestuurlijke samenwerkingen, zodat de raad en de burger inspraak en controle terug krijgt.

Het rapport constateert tevens dat de gemeente Oldebroek worstelt met het vinden van goede partners en dat de verschillende kernen ook sterk verschillende culturen hebben. D66 Oldebroek denkt daarom dat een herindeling niet per definitie een fusie hoeft te betekenen. Ook een herindeling met herverdeling van kernen, alsof de gemeentegrenzen niet bestaan, is een mogelijkheid. De deskundigen in het rapport benoemen deze optie ook als een mogelijkheid.

Door de schaalvergroting zal de burger verder van het bestuur af komen te staan. Dit is een probleem en daarom voor D66 de reden om extra te willen investeren in initiatieven als ‘Oldebroek voor mekaar’ die op dorpskern-niveau vanuit de eigen kracht per dorpskern naar eigen inzicht beheer en onderhoud van de kernen kunnen invullen met een eigen budget.

D66 Oldebroek denkt dat de gemeente zichzelf kan versterken door uit mekaar te gaan, om mekaar sterker te maken.

Afbeelding
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
d66oldebroek
Berichten: 6
Lid geworden op: zo mar 22, 2015 19:49

Re: Gemeenten onderzoeken verdergaande samenwerking

Bericht door d66oldebroek »

Spreekrecht of stemrecht in Oldebroek?!
In het voorjaar van 2014, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, hoorde ik Alexander Pechtold een vlammend betoog houden over de sluipmoordenaar van de democratie: samenwerkingsverbanden tussen gemeenten.

Tijdens de laatste raadsvergadering, van 28 mei, werd door de raad, unaniem, nog maar weer deze sluipmoordenaar in staat gesteld om zijn vizier scherper te stellen op de democratie. De gemeente Oldebroek zit in een veelvoud aan samenwerkingsverbanden, waarvan de samenwerking met Hattem en Heerde voor een berucht bedrijventerrein natuurlijk de bekendste is.

Echter, de gemeente Oldebroek heeft zich ook verbonden aan vele andere gemeenten. En in principe zijn de meeste samenwerkingen ook wel nuttig of nobel. Ware het niet dat de gemaakte afspraken dusdanig stevig verankert worden, dat de betrokken gemeenteraden na instemming met een samenwerking eigenlijk niet meer de afspraken zomaar ongedaan kunnen maken op een later moment.

Spreekrecht
Dit resulteert regelmatig, en zo ook in de laatste raadsvergadering, in fracties die zorgen uitspreken over samenwerkingsverbanden, maar het bij zorgen moeten houden. Een ideaal scenario voor de bestuurder, de burgemeester en wethouders, want die weten exact wat de afspraken waren en hoewel ze keuzes moeten verantwoorden naar de raad, zal het altijd toch de raad zijn geweest die samenwerking heeft goedgekeurd. Het gevolg is dus dat die raad niet echt kritisch zal zijn, ze hebben tenslotte zelf hiervoor gekozen…

En u hebt hen gekozen… Maar u hebt niet onze burgemeester en wethouders gekozen. En al zeker niet de burgemeester en wethouders van de gemeentes waar wij zo nauw mee samenwerken.

Natuurlijk, door de samenwerkingen staan we als gemeente veel sterker in onderhandelingen met partijen waar we iets van verlangen, zoals de zorg, de afvalverwerking, en wat niet meer? Maar stel dat de zorgaanbieder iets uitvoert waar de gemeente, of eigenlijk de raad, niet mee kan leven. Wat dan?

Stemrecht
Nou dan zitten we dus vast aan de afspraak en overstappen is dan een lang en erg pijnlijk (lees: duur) proces. Dit soort afspraken maakt ook onze gemeente steeds vaker en de raad spreekt alleen zorgen uit, maar is allang niet meer in staat om de stekker er uit te trekken als dat nodig blijkt te zijn.

Zo ging het ook deze raadsvergadering. Er waren enkele wijzigingen voorgesteld aan een al bestaande samenwerking, genaamd RNV (Regio Noord Veluwe). De fracties plaatsen hun kanttekeningen, maar stemden tenslotte unaniem voor de wijziging.

En we sluiten niet eens uit dat ook D66 hier voor had gestemd…

Inspraak?
De raad raakt steeds meer inspraak kwijt. U kiest dus mensen die uw belangen wel willen behartigen, maar daar vaak niet aan toe komen. Lokale democratie heeft plaats gemaakt voor een regionale bureaucratie.

De oplossing om deze sluipmoordenaar tijdig nog te pakken te krijgen? Grotere gemeentes, die zelf hun eigen broek kunnen ophouden en de onderhandelingskracht hebben om goede overeenkomsten met de partijen te sluiten waar we nu nu voor moeten samenwerken.
Blijf op de hoogte en volg ons op social media!:
Facebook: https://www.facebook.com/d66oldebroek
Twitter: https://www.facebook.com/d66oldebroek
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Gemeenten onderzoeken verdergaande samenwerking

Bericht door Redactie »

Afbeelding
Gezamenlijk persbericht van gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek
Oldebroek, 19 augustus 2015

Nunspeet, Elburg en Oldebroek gaan samenwerken
Nunspeet, Elburg en Oldebroek gaan onder de noemer van NEO samenwerken. De colleges van burgemeester en wethouders van de drie gemeenten hebben in kaart gebracht in welke mate en op welke onderdelen de gemeenten kunnen samenwerken. Dit op verzoek van de gemeenteraden om te komen tot een intensieve en niet vrijblijvende samenwerking. Gisteren hebben de colleges de opdrachtformulering vastgesteld. In september bespreken de gemeenteraden de inhoud van de opdracht. Vervolgens gaan de ambtelijke organisaties hiermee van start. Er is geen sprake van een ambtelijke of bestuurlijke samenvoeging

Schaalgrootte vraagt om samenwerking
Volgens de bestuurders van de gemeenten vraagt de schaalgrootte van Nunspeet, Elburg en Oldebroek duidelijk om samenwerking om ook in de toekomst efficiënt te kunnen blijven werken.
Het doel van de samenwerking is dan ook om vanuit de zelfstandigheid van gemeenten zorg te dragen dat een goede dienstverlening aan inwoners en bedrijven geborgd blijft. De gemeenten zien vooral een pragmatische insteek van samenwerking met ruimte voor eigen initiatief.

Wat kunnen de gemeenten samen doen?
Vanuit de eigen autonome kracht gaan de gemeenten op die gebieden samenwerken waar het ook daadwerkelijk een meerwaarde heeft. Onderwerpen als Inkoop, personeelsuitwisseling en Openbare Orde en Veiligheid willen de gemeenten concreet oppakken. Maar ook samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld ICT, het telefonisch informatiepunt, beleidsvoorbereiding en Personeel en Organisatie gaan de organisaties onderzoeken.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie