nieuws

Zwolse wijkagent gefrustreerd over vernieling door hangjongeren: "Ze verpesten het voor de rest"

Hangjongeren hebben in de wijk Westenholte in Zwolle op een opmerkelijke manier een boodschap doorgegeven aan de politie.
Op het Korianderplein zijn stenen uit de straat gehaald om daarmee de boodschap 'ACAB -WH-' te schrijven. Vrij vertaald: 'All Cops Are Bastards' (een belediging voor de politie) en vermoedelijk de afkorting van Westenholte. Ook is de afkorting 'ACAB' met graffiti op de muren van de school ernaast geschreven.
Wijkagent Alrik van den Berg maakte foto's van de situatie en plaatste ze op Twitter. Hij schrijft erbij: Enkele jongeren uit Westenholte communiceren in stenentaal en graffiti met de politie. Benieuwd wanneer de welverdiende hangplek er komt.

Nieuwe hangplek

Van den Berg benadrukt dat zijn tweet enigszins cynisch bedoeld was. De jongeren 'verdienen' niets, benadrukt hij, maar: "We zijn met meerdere partners en de jeugd wel bezig om een leuke hangplek voor ze te creëren."
Een groep van twintig tot dertig jongeren hangt namelijk al meerdere jaren op verschillende plekken in de wijk. "Ze hebben nu een gedoogplek bij het schoolplein, maar daar moeten ze op den duur ook weg."

Angst

De wijkagent geeft aan dat hij goed contact heeft met de meeste jongeren. Ook andere organisaties zijn gewillig om met de jongeren mee te denken. "Maar er zitten er een paar tussen die het verpesten voor de rest."
Van den Berg had een van de jongens gisteren al aangesproken op de graffiti op de schoolmuren. "Die jongen was niet verantwoordelijk, maar ik zei tegen hem dat hij de boodschap maar moest doorgeven." De boodschap in straatstenen, die de wijkagent vanochtend ontdekte, is vermoedelijk een reactie daarop. "Dat is jammer. Dat hebben we nog niet eerder gehad."

Goede jongens

Van den Berg vertelt dat hij naar aanleiding van zijn bericht al een paar reacties heeft gekregen met de vraag of de jongeren op deze manier nog wel een hangplek moeten krijgen. "Misschien moeten we die jongens inderdaad niet meer faciliteren", zegt hij. "Aan de andere kant: moeten de goede jongens eronder lijden?"
Of de actie gevolgen heeft voor de jongeren, durft hij nog niet te zeggen. "Mij hebben ze er niet mee", benadrukt de wijkagent. "Maar de school, waar met graffiti op de muren is gespoten, en de gemeente wel. Zij zijn gedupeerd." Overlegd wordt welke stappen er nu worden ondernomen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.