Zebrapad bij bushalte omgeving Leeuwerikstraat Hattemerbroek gewenst.
Zebrapad bij bushalte omgeving Leeuwerikstraat Hattemerbroek gewenst. Dick van der Veen

Geen sluipverkeer in wijken Wezep en Hattemerbroek

10 maart 2024 om 16:50 Politiek

Raadsbrede lof in Oldebroek voor het verkeers- en vervoersplan 2024-2027. Toch moet het college in de commissie Ruimtegebruik en Leefomgeving ook punten van kritiek incasseren. Bijvoorbeeld op het punt van het verkeer dat via de nieuwe afrit A28 Wezep binnen komt.

Dick van der Veen

De fractie ABO maakt zich zorgen over het sluipverkeer dat door de woonwijken zal rijden. Een rotonde geeft weliswaar een andere richting aan, maar volgens de fractie zijn de Wezepers echt zo gek niet dat ze een eind omrijden. Wethouder Ben Engberts zei dat beleidsmakers lang bij dit punt hebben stilgestaan. “Het gaat om de mensen die van buiten komen en die zullen wel de aangegeven route volgen.” Waarop ABO antwoordt dat er meer mensen uit Wezep dan van buiten het dorp de gewraakte locatie dagelijks zullen passeren. Een inspreekster uit haar waardering voor de prioriteit die het college toekent aan de fietsers en het streven de mensen uit de auto te krijgen. “Fietsers nemen veel minder plek in en bovendien is fietsen gezond en goedkoper. Het langzame verkeer is nu nog het ondergeschoven kind.” Wel plaatst ze kanttekeningen bij de hoge snelheid waarmee vooral de Zuiderzeestraatweg wordt bereden. “Op zondag met de straatraces is het bar. Bovendien werkt het voortdurend schakelen van 60 naar 50 kilometer en omgekeerd verwarrend. Jammer ook dat de invoering van 30 kilometer op saillante plekken niet met spoed kan worden ingevoerd.” Ze vraagt aandacht voor een zebrapad bij de bushalte omgeving Leeuwerikstraat in Hattemerbroek, omdat het oversteken daar problemen oplevert. 

De meeste fracties vragen b en w om er nogmaals bij de provincie op aan te dringen maatregelen te nemen die het openbaar vervoer in de lift zetten. De CU wil dat het college de inwoners aanmoedigt om klachten zelf door te geven, wat de portefeuillehouder een goede gedachte vindt. “Mensen moeten niet schromen; alle beetjes helpen.” 

Aandacht ook voor de minder validen en handhaving. Het CDA adviseert senioren op een e-bike om vooral een helm op te zetten. De VVD vindt dat een goed idee. “We mikken vaak op de jeugd in het verkeer. Daarbij kunnen we invloed via de scholen uitoefenen. Bij de ouderen is dat niet zo. Het verminderde reactievermogen en flexibiliteit maken juist deze groep kwetsbaar.” De CVO vraagt aandacht voor voldoende parkeergelegenheid in de wijken. Ze wil dat ambtenaren onderricht krijgen in het landbouwverkeer. De gemeente zou plannen voor sommige wijken in coronatijd zijn kwijt geraakt. De SGP ziet een zwaar accent op verkeersstromen in Oldebroek, maar wil dat ook andere locaties in de gemeente aandacht krijgen. Wat het landbouwverkeer betreft ziet men het verharden van bermen als een positief punt. Wethouder Engberts schetst een spanningsveld tussen de wens voor snelle doorstroming en die voor verhoogde veiligheid. “De inrichting van een weg moet bepalend zijn voor de snelheid waarmee wordt gereden.” 

CVO wil dat diesel- en benzinerijders welkom blijven, omdat het met elektrisch (bussen) nog lang niet voor elkaar is.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie