Natuur speelt een belangrijk rol bij de plannen voor de toekomst van de Veluwe.
Natuur speelt een belangrijk rol bij de plannen voor de toekomst van de Veluwe. Wijnand Kooijmans

Verlagen van druk op de Veluwe

11 maart 2024 om 06:00 Natuur en milieu

De twintig miljoen euro die de Veluwe-op-1 is toegekend door het Rijk in het kader van de Regiodeal is bestemd voor het verlagen van de druk op de Veluwe.

Wijnand Kooijmans

De biodiversiteit gaat achteruit door verdroging, stikstof en toenemende bezoekersaantallen. Rond bijna de gehele Veluwe wordt groei verwacht, voor Gelderland gaat het de bouw van honderdduizend woningen. Voor bijna een miljoen mensen is de Veluwe de plek waar gewoond, gewerkt of gecreëerd wordt. Dat maakt zo wordt aangeven, stevige ingrepen die nodig zijn op het spreiden van het groeiende aantal recreanten. Om deze vraagstukken goed aan te pakken wordt de Regiodeal vanuit een ruimtelijk, sociaal en duurzaam perspectief ingezet.

Er zijn vier kernambities geformuleerd. Het gaat om nieuwe perspectieven voor de gouden randen van de Veluwe. Deze zijn onder meer te vinden in de gemeenten Oldebroek, Elburg en Nunspeet. Gewerkt gaat worden aan de versterking van de inzet op leefbaarheid, inclusiviteit en betrokkenheid en er gaat meer geïnvesteerd worden in kwaliteit en duurzaamheid. Ook wordt de samenwerking geïntensiveerd en verbreed.

Door de Veluwe-op-1 zijn elf programma’s opgesteld om de gewenste doelen te behalen. In de gouden randen komt bestemmingsmanagement. De verblijfsrecreatie van de toekomst wordt vastgelegd en het buitengebied moet in groei en bloei komen door natuur inclusieve landbouw. Er komt het project ‘Loop en fiets je hoofd leeg”, dat is gericht op stedelijke uitloopgebieden. In dorpendeals wordt samengewerkt aan sociale verbondenheid en toekomstbestendigheid.

De camping van ons moet vakantiemogelijkheden bieden voor mensen met een smalle beurs. Zorgeloos gastvrij is gericht op innovatieve combinaties van recreatie, zorg en sport. Er komt een combinatie van wonen en zorg op pauzeparken en educatie over de natuur via de Veluwe wordt gewaardeerd. Gewerkt wordt aan energievoorzieningen op vakantieparken en een duurzaam Veluws verkeer.

De totale kosten van de uitvoering van de Regiodeal Veluwe bedragen 44 miljoen euro. Door het Rijk wordt nu twintig miljoen euro beschikbaar gesteld. De overige gelden moeten worden opgebracht door de provincie Gelderland ,gemeenten, maatschappelijke en private partijen in de regio. Over de cofinanciering van projecten binnen de gemeenten Oldebroek, Elburg en Nunspeet waarvoor een bijdrage wordt verkregen uit de gelden van de regio-deal moeten nog besluiten worden genomen. Verwacht mag worden dat daarvoor voorstellen van de drie colleges van burgemeester en wethouders voorstellen aan de raad worden aangeboden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie