Veluwe Randmeer Mediagroep

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe

advertentie
Geschreven door Eljakim Doorneweerd
28 maart 2024 18:33


Mensen die positief zijn over een azc? Die zijn er óók in Oldebroek
Foto: Mensen die positief zijn over een azc? Die zijn er óók in Oldebroek
Veel omwonenden hebben al geruime tijd borden voor het huis staan. Foto: VRMG

OLDEBROEK – Tegenwicht bieden aan de discussie over een asielzoekerscentrum (azc) in Oldebroek. Het tegengaan van aannames en genuanceerd het debat voeren. Dat is het doel van vier inwoners die vooral het gesprek aan willen gaan met elkaar.

Weynie Spijkerboer-Schenk, Hendriëtte van Loo-Flier, Henk Stouwdam en Geerlof van Loo willen af van de negatieve tendens rondom de komst van een azc. Want inderdaad; de tendens dat de meeste Oldebroekers tegen de komst van een azc zijn heerst ook echt in de gemeenschap. Niet gek als je de tegenstand zag bij bijvoorbeeld de raadsvergadering in februari.

Langslepend traject
Want dat azc aan de Bovendwarsweg in Oldebroek, dat blijft een langslepend traject. Vorig jaar juni kreeg de gemeente Oldebroek een brief van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) met daarin de vraag medewerking te verlenen voor een azc, maar tot op heden is er nog niks formeel ingediend. Laat staan dat er al asielzoekers gevestigd zijn.

Niet alleen tegenstanders
De genoemde voorstanders willen het beeld van alleen maar tegenstand in de samenleving ook tegengaan. “We zijn eens bij elkaar gaan zitten. We voel(d)en veel antistemming in de samenleving. Op het moment dat het woord ‘azc’ valt, komen tegenstanders al meteen in actie. Volgens ons doet dit de discussie over een azc geen recht. We vonden het daarom belangrijk om hier genuanceerder met elkaar over te praten”, aldus Henk Stouwdam.

Excessen geen norm
Er worden momenteel veel aannames gedaan door inwoners, vindt Henk. Volgens hem worden de excessen tot norm verheven. “Er wordt gezegd dat de jongeren die er zitten alleen op diefstal uit zijn. Mensen willen hun kinderen niet meer alleen buiten laten lopen. Een azc wordt gecriminaliseerd door mensen.” Daarnaast hekelt het hem dat iedereen denkt dat er driehonderd mannen zullen komen in het azc, terwijl dit nog helemaal niet bekend is.

Oorlogsslachtoffers
Ook maakt hij de opmerking dat er twee verschillende groepen zijn: oorlogsslachtoffers en arbeidsmigranten. “We moeten deze twee zaken niet met elkaar vermengen. Arbeidsmigranten zijn echt een andere groep en zijn degenen die het meeste overlast veroorzaken. Mensen die vluchten voor oorlog zitten hier echt met een andere reden.”

Veel mensen op klein stukje
Toch wil Henk ook niet de indruk wekken dat er nóóit iets misgaat bij azc’s. “Als je driehonderd mensen willekeurig bij elkaar zet op een klein stukje grond dan krijg je wrijving. Er zijn karakters die met elkaar botsen. Ze hebben weinig privacy en mogen niet werken. Daarnaast zijn ze onwetend over hun toekomst. Dit komt niet ten goede van de sfeer.”

Oplossing
Mensen dieper laten nadenken over hun standpunten, dat vindt Henk belangrijk. “We snappen dat sommigen tegen zijn, dat recht heeft iedereen. Maar laten we samen een oplossing vinden. Als een azc wel komt hebben we ermee te dealen. Laten we het dan ook goed doen met z’n allen.”

In gesprek gaan
Mensen die worstelen met hun standpunt over een azc kunnen met de vier initiatiefnemers in gesprek gaan. Henk zegt dat er tot nu toe al mensen zijn die positief reageren en mee willen praten. Mensen die graag in contact willen komen, kunnen mailen naar menstotmens@kpnmail.nl.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet  0341-258133

Oldebroek  Elburg  Nunspeet Nieuws 

vrmg  oldebroek  elburg  nunspeet  azc  coa 
 
advertentie


  Horst


Havendam Harderwijk (@Matrix cam)

Camera Strandboulevard