Veluwe Randmeer Mediagroep

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe

advertentie
Geschreven door Eljakim Doorneweerd
15 april 2024 18:00


Wethouder Willem Krooneman vertrekt: ‘Als de raad straks vergadert, zit ik op het terras’
Foto: Wethouder Willem Krooneman vertrekt: ‘Als de raad straks vergadert, zit ik op het terras’
Wethouder Willem Krooneman is bezig aan zijn laatste week als wethouder van Elburg. Foto: Gemeente Elburg

ELBURG – Sinds 1997 is Willem Krooneman al actief in de Elburgse politiek. Hij kan dan ook teren op een bak ervaring en heeft veel dingen meegemaakt. Vanaf 1997 was hij raadslid en in 2010 werd hij als wethouder benoemd. Hij mag dan wel de politiek verlaten, maar hij blijft Elburg altijd trouw: “Wij blijven hier wonen, we gaan hier nooit weg”, zegt hij.

Willem heeft een baan als algemeen directeur van scholenvereniging Rehoboth aangenomen. Zijn nieuwe werklocatie is in Urk, dus momenteel is het nog even omrijden in verband met de gesloten Elburgerbrug. Hij neemt op maandag 22 april afscheid in de gemeenteraadsvergadering. Op vrijdag 26 april is zijn afscheidsreceptie.

Intensief
Hoe kijkt Willem terug op al die politieke jaren? “Het waren heel intensieve jaren, maar ik heb het vooral positief ervaren. Mijn drijfveer is om iets te kunnen doen voor kwetsbaren en in de politiek heb je bestuurlijke invloed. Niet alle jaren waren plezierig voor Willem. “Van 2018 tot 2020 was het echt zwaar en pittig. Toch heb ik nooit overwogen om te stoppen.”

“Ik ben erg blij dat ik na mijn hartinfarct weer honderd procent gezond ben. Ik ben niet ‘minder’ dan ervoor, maar wel bewuster."

Zware periode
De zware periode is voor Willem wel te verklaren. Zijn moeder én schoonvader overleden allebei in 2018. Daarnaast was hij lijsttrekker, wethouder en had hij ook nog eens een dubbele rol als formateur en informateur voor een nieuw college in Elburg. “Dit viel allemaal samen in die periode en er kwam een enorme druk op mij te liggen.”

“Ik hield alle gesprekken en deed de conclusies. Voor sommige partijen was ik daardoor de boodschapper van slecht nieuws. Bijvoorbeeld omdat ze van de coalitie naar de oppositie gingen. Dit werd mij niet door iedereen in dank afgenomen.” Willem is een persoon die het niet erg vindt als anderen hard op de inhoud zijn, als ze het maar niet op de persoon spelen.

Die zware periode is hij uiteindelijk dus wel doorgekomen. “De samenwerking in het college was goed, we stonden schouder aan schouder. Ook de sfeer bij het ambtelijke apparaat bleef gewoon fijn in die tijd. En vergeet niet het sterke thuisfront, wat heel erg hielp.”

“Als je iets verkeerds schrijft dan wordt zo de vloer met je aangeveegd en wordt het op de man gespeeld.”

Beetje impulsief
Af en toe was Willem wel wat impulsief in zijn bezoeken in de samenleving. “Soms ging ik tegen de zin van ambtenaren bij mensen thuis op bezoek. Dan had ik nog niet met de ambtenaren gesproken. Ze hebben me dat in milde zin wel eens kwalijk genomen.”

Relaties opbouwen
Dat hij impulsief bezoeken bracht is wel te verklaren: Willem houdt van informeel en een relatie opbouwen met mensen. Afgelopen week had hij zijn afscheid in het gemeentehuis en kreeg hij een perenboom met bedankkaarten daaraan. “Ze hadden een gedicht voor me geschreven met daarin input van de hele afdeling. Dit deed me wel iets”, legt hij uit.

Anders dan vroeger
Natuurlijk zijn er ook veel dingen veranderd in de 27 jaar dat hij actief is. “Vroeger kreeg je dikke grote enveloppen met daarin de stukken. De bode ging dan langs de brievenbussen en als de papieren te dik waren dan moesten ze aanbellen.”

Ook op privégebied is het tegenwoordig heel anders. Toen Willem begon in 1997 had hij twee kinderen, waarvan de oudste 1,5 à 2 jaar oud en (destijds) de jongste was nog geen jaar oud. “Als we op vakantie waren en de kinderen lagen op bed, dan ging ik de stukken zitten lezen.”

Scheidsrechter
Wat Willem jammer en lastig vindt als wethouder? “Je ‘mag’ niks”, zegt hij. Hij doelt op het feit dat hij scheidsrechter is bij DSV ’61 in Doornspijk. “Dit moet dan allemaal weer op de website komen te staan van de gemeente.” Het is officieel natuurlijk wel toegestaan om dergelijk vrijwilligerswerk te doen, maar nevenactiviteiten moeten vermeld worden op de gemeentewebsite.

Ook vindt hij het lastig om soms niet te reageren op sociale media. “Eigenlijk kun je online niks zeggen als wethouder”, legt hij uit. “Als je iets verkeerds schrijft dan wordt zo de vloer met je aangeveegd en wordt het op de man gespeeld.”

"En op de maandagavonden als de gemeenteraad van Elburg vergadert? Dan zit ik op het terras te genieten.”

Vooral positief
Natuurlijk zijn er vooral dingen waar Willem goed op terugkijkt in zijn periode in de Elburgse politiek. Hij kijkt bijvoorbeeld fijn terug op de coronaperiode, waarin iedereen constructief te werk ging. “De samenwerking in het onderwijs werd snel opgepakt en iedereen was positief. We hadden heldere besprekingen via schermen en regelden de zaken gewoon.”

Ook geeft hij het voorbeeld van de samenwerking tussen kerken en de gemeente. Zo’n vier keer per jaar is er een overleg met de kerken en de gemeente. “Op het gebied van jeugd en welzijn kunnen we goed samenwerken. Pas hebben we bijvoorbeeld een avond over armoede gehad.”

Jaar van de minima
Het ‘jaar van de minima’ benoemt hij ook nog specifiek. “We hebben toen een heel jaar thematisch gesproken hoe we het 'aangenamer' konden maken voor de minima in Elburg. Hoe we ze konden steunen. Toen zijn de kindpakketten en volwassenpakketten ingevoerd.” Hierbij krijgen mensen extra geld bovenop hun bijstand om te gebruiken voor bijvoorbeeld kleding en sport.

Het meeste gaat hij de contacten met mensen missen: het college, de raad, de medewerkers, eigenlijk alle mensen in de gemeente, maar ook regionaal. Hij benoemt specifiek nog Stichting WIEL als organisatie.

"Ik ga het eerste jaar helemaal niks doen en elke avond aandacht geven aan mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen."

Nieuwe wethouder
Wat hij de nieuwe wethouder Anjo Simonse meegeeft? “Ga vooral met mensen het gesprek aan, zowel binnen als buiten het gemeentehuis. Dat is nog belangrijker dan documenten lezen. Gelukkig krijgt Elburg in Anjo Simonse een ervaren wethouder."

Dankbaar
En Willem zelf? “De politiek is nu klaar. Ik ga het eerste jaar helemaal niks doen en elke avond aandacht geven aan mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. Na een jaar kijk ik verder en wil ik weer wat voor de samenleving gaan doen.”

Hij heeft ook nog een klein slotwoord op het geheel: “Ik ben erg blij dat ik na mijn hartinfarct weer honderd procent gezond ben. Ik ben niet ‘minder’ dan ervoor, maar wel bewuster. Ik ga er op Urk ook weer vol voor.”

"En op de maandagavonden als de gemeenteraad van Elburg vergadert? Dan zit ik op het terras te genieten", lacht Willem.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet  0341-258133

Oldebroek  Elburg  Nunspeet Nieuws 

vrmg  oldebroek  elburg  nunspeet  krooneman  wethouder 
 
advertentie


Nijkerk Afslag A28



Aquaduct Harderwijk