Veluwe Randmeer Mediagroep

VRMG, de omroep voor de Noord-West Veluwe

advertentie
Geschreven door Medi Holstege
16 april 2024 11:18


Veluwse boeren nemen ook deel aan actiedag Brussel
Foto: Veluwse boeren nemen ook deel aan actiedag Brussel
Boeren stappen in de bus bij Melkveebedrijf Bonestroo op weg naar Brussel. Foto: RTV Nunspeet

DOORNSPIJK - Vanochtend tussen 8.00 en 8.30 uur verzamelden vele boeren uit Nunspeet, Elburg en Oldebroek zich bij Melkveebedrijf IJsboerderij Bonestroo om zich aan te sluiten bij de landelijke actie van Agractie Nederland. Ook vanuit Zwolle, Putten en vele andere opstappunten vertrokken bussen. De reis gaat naar Brussel, waar zij vanmiddag, na een uitgebreid podiumprogramma met sprekers, een gezamenlijk manifest zullen overhandigen aan de Europarlementariërs uit de agrarische sector.

Voor de boeren is de nood hoog en de maat vol! “De gesprekken met de Nederlandse minister hebben de laatste vijf jaar weinig tot niets uitgehaald, de situatie is onveranderd”, zo vertelt Wim Bonestroo, een van de woordvoerders. “Onze minister mag wel eens met zijn vuist op tafel slaan en voor onze belangen opkomen, zo schieten wij niets op. We gaan dus nu maar zelf naar Brussel met onze boodschap: De afbouw van de derogatie moet worden opgeschort!”

Foto: Veluwse boeren nemen ook deel aan actiedag Brussel

Waarom willen de boeren dat?
In hun actie-informatie schrijft het actiecomité het volgende: De afbouw van de derogatie heeft desastreuze gevolgen voor de Nederlandse land- en tuinbouw, zoals de aanwijzing NV-gebieden (red: met nutriënten verontreinigde gebieden), bufferstroken, verplichte teeltdata en de afbouw dierlijke mest (daarvoor in de plaats wel kunstmest). Dit alles maakt dat de boeren klem zitten met een koude sanering in de agrarische sector tot gevolg.

Hoe zit dat dan?
De overheid creëert een mestoverschot door de plaatsingsruimte te verkleinen. Boeren komen moeilijk van hun mest af omdat ze nu veel moeten afvoeren en omdat mestafzetkosten extreem hoog zijn. De waterkwaliteit is er ook niet mee geholpen, aldus de boeren. Minderdierlijke mest en meet kunstmest )op grasland) betekent meet uitspoeling. Dit averechtse beleid moet nu stoppen, aldus de boeren!

Meer informatie over de actiedag vindt u hier

Derogatie
Een derogatie is een uitzondering op het mestbeleid, waarmee agrariërs onder voorwaarden meer stikstof uit dierlijke mest op hun grond aanbrengen dan volgens de Nitraatrichtlijn is toegestaan. Om hier aanspraak op te maken moet er eerst worden voldaan aan de doelen en verplichtingen van de Europese Nitraatrichtlijn. Hiervoor zet iedere Europese lidstaat elke vier jaar een actieprogramma op, met als doel om waterkwaliteitsdoelen te bereiken. In het actieprogramma zet elke lidstaat het meststoffenbeleid uiteen.


💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redacties: redactie@vrmg.nl of bel:
Redactie Nijkerk 0341-798298 | Redactie Nunspeet  0341-258133

Nunspeet  Elburg  Oldebroek  Harderwijk  Ermelo  Putten  Nijkerk  Barneveld Nieuws 

vrmg  nunspeet  agratie nederland  boeren actie brussel 
 
advertentie


Nijkerk Afslag A28



Aquaduct Harderwijk