Bibliotheek Noord-Veluwe voegt 39.000 e-books toe aan collec

Gebruikersavatar
Redactie Noord
Redactie
Berichten: 734
Lid geworden op: vr apr 16, 2010 21:03
Locatie: Wezep

Bibliotheek Noord-Veluwe voegt 39.000 e-books toe aan collec

Bericht door Redactie Noord » vr jun 22, 2012 13:50

REGIO - De Bibliotheek Noord-Veluwe voegt 39.000 e-books toe aan de online catalogus. De digitale titels, afkomstig uit het Gutenberg project, zijn rechtstreeks te downloaden via www.bibliotheeknoordveluwe.nl. Het aanbod e-books (in vele talen) bestaat onder andere uit een groot aantal klassieke werken van schrijvers als Shakespeare, Twain, Dickens, gebroeders Grimm en onze ‘eigen’ Multatuli, Beets, Nescio en Couperus.

Hoewel de e-books uit een openbare bron komen, biedt het initiatief een groot voordeel voor bibliotheekleden. De titels zijn nu gemakkelijk op één plek terug te vinden, tussen de reguliere boektitels en online bronnen van de bibliotheek. De bibliotheekleden kunnen de boeken vervolgens eenvoudig downloaden en lezen op de eigen e-reader, tablet of laptop.

De Gutenberg collectie bestaat uit populaire klassiekers en minder bekend klassiek werk waarop geen auteursrecht meer rust. Het toevoegen van deze collectie past binnen het streven van de Bibliotheek Noord-Veluwe naar een verdergaande digitalisering. Op termijn verwacht de bibliotheek meer en nieuwere e-books aan haar leden te kunnen aanbieden.

Het is op dit moment nog niet mogelijk dat de bibliotheek alle e-books aanbiedt, inclusief de actuele titels. Dat heeft te maken met de uitleenrechten voor digitale boeken. Voor papieren boeken is in de Nederlandse wet vastgelegd dat bibliotheken deze mogen uitlenen. Voor e-books is dat niet het geval en daarom moeten er met elke uitgeverij afzonderlijk afspraken worden gemaakt.

Longtail strategie
De boeken uit het Gutenberg project passen prima bij de ‘longtail’ strategie van de bibliotheek Noord-Veluwe. Dit betekent dat de nieuwste en meest populaire titels veelal beschikbaar zijn in de eigen lokale bibliotheekvestiging en de minder populaire titels eenvoudig opvraagbaar zijn via de omvangrijke gezamenlijke bibliotheekcollectie. Het toevoegen van de online Gutenberg collectie past daar prima bij.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Plaats reactie