Sprokkeldag In Boerderijmuseum: foto's en video.

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10110
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Sprokkeldag In Boerderijmuseum: foto's en video.

Bericht door Redactie »

Sprokkeldag In Boerderijmuseum: foto's en video

Zaterdag 25 februari 2012 werd in het Boerderijmuseum ‘De Bovenstreek’ in Oldebroek de jaarlijkse SPROKKELMARKT georganiseerd. Allerlei hapjes van de boerderij kon u dan bij elkaar sprokkelen.

Bijna duizend bezoekers naar sprokkelmarkt
OLDEBROEK- Maar liefst 967 bezoekers kwamen afgelopen zaterdag naar de sprokkelmarkt, die gehouden werd in het Boerderijmuseum in Oldebroek. Dat waren er ruim tweehonderd meer dan vorig jaar.
De bezoekers waren erg enthousiast over hetgeen geboden werd over het leven vroeger op een Veluwse boerderij en proefden boerenhapjes als snert, stukjes gebakken bloedworst en balkenbrij, proem’kroeze en zelf gemaakte advocaat.

Klik hier voor een korte videoimpressie
Klik hier voor de fotoreportage
Artikel De Stentor over de Sprokkeldag.


Afbeelding
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10110
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Sprokkeldag In Boerderijmuseum: foto's en video.

Bericht door Redactie »

Benny van de Werfhorst Fotografie was ook aanwezig op de Sprokkelmarkt om daar portretfoto's te maken. Bekijk deze op: http://www.benny-fotostock.nl/gallery.php?gid=105
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10110
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Sprokkeldag In Boerderijmuseum: foto's en video.

Bericht door Redactie »

Gortzak
Ouderwetse rijstepap Hollands, Nagerecht, 4 personen, Voorbereidingstijd 5 minuten, Bereidingstijd 20 minuten, Rijst

Ingrediënten
250 g Rijst
1,5 I Melk
1 el Suiker
1 el Roomboter

Bereiden
Rijst koken volgens verpakking, , dan nog een kwartier/twintig minuten laag op het gas met de
deksel schuin op de pan, daar wordt de rijst lekker dik van. Niet afgieten, en volla, daar is je
rijstepap, lekker met een schep suiker en veel roomboter.

Ouderwets lekker.
Voor de gortzak moeten er nog gedroogde pruimen en een worstje in gedaan worden.

Proemenkreuze

Ingrediënten
125 gram pruimedanten
125 gram rozijnen
1 liter water
50 gram boter
60 gram stroop
scheutje azijn
20 gram maïzena

Bereiden
Pruimen 12 uur laten weken en daarna met gewassen rozijnen gaarkoken. Laten uitlekken en het kooknat bewaren.
Boter smelten en stroop toevoegen en met de azijn tot een gladde massa kloppen. Voeg dit aan het kooknat toe en breng dit samen aan de kook en bindt het met de maïzena. Serveren bedekt met saus.
(evt. kaneel erbij, geen azijn/boter erbij, of koken in karnemelk)


Steken

Ingrediënten:
250 g stroop
10 g boter
30 g suiker boter
poedersuiker

Bereidingswijze:
Breng 250 g stroop, 10 g boter en 30 g suiker aan de kook, 5 minuten koken. Giet in een beboterde koekenpan. Als de massa te hanteren is, met de hand uittrekken tot een dik lint. Rol het lint door de poedersuiker dit voorkomt kleven.
Snij het lint in stukjes en nadat het lint bikkelhard is geworden breek je de steken vanzelf van elkaar.

Afbeelding
Nog niet afgekoeld en nog zacht zijn de steken ook al lekker!

Appelepap 1

Ingrediënten:
1 kilo moesappels
75 gram bloem
1 liter karnemelk
50 gram suiker

Bereiding:
Van de appels dikke appelmoes koken. De bloem met een beetje karnemelk tot een glad papje roeren en dit langzaam verdunnen met de rest van de karnemelk. Al roerend aan de kook brengen en even laten doorkoken, zodat de bloem gaar kan worden. De suiker en de appelmoes door de pap roeren en de appelepap warm opdienen.

Appelepap 2

Ingrediënten:
750 gram goudreinetten
4 dl karnemelk
200 gram bloem
snufje anijszaad
stroop

Bereiding:
De appels na het koken pureren en intussen de karnemelk aan de kook brengen. De aangelengde bloem al roerend toevoegen en daarna vermengen met de appelmoes. Nog even zachtjes laten doorkoken. Op smaak brengen met anijs en de stroop apart serveren. (evt. i.p.v goudreinetten zoete appels gebruiken + kaneel)

Stumpelbonensoep

Ingrediënten:
300 g spekbonen of snijbonen (diepvries)
500 g aardappelen
250 g doorregen spekblokjes
1 1/2 liter bouillon (van tablet mag) peper
2 eetlepels fijngehakte peterselie

Bereiding:
Maak de bonen schoon en snijd ze in stukjes. Laat diepvriessnijboontjes niet ontdooien.
Schil en was de aardappelen en snijd ze in stukken.
Bak de spekblokjes uit en giet de bouillon erbij. Leg de stukken aardappel in de pan en laat alles 15
minuten koken.
Voeg de boontjes toe en kook alles nog 15 minuten.
Wrijf de aardappelen fijn. Proef of er nog peper nodig is en bestrooi de soep op het laatst met
peterselie.
In plaats van spek kunt u ook stukjes ham nemen
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie