091114 Veertiende Dorcas Voedselactie

Evenementen, bijeenkomsten enz.
Na registratie kunt de activiteiten van u of uw vereniging hier zelf plaatsen en wijzigen.
jan bredewout
Berichten: 822
Lid geworden op: do jan 19, 2006 7:55
Locatie: wezep
Contacteer:

091114 Veertiende Dorcas Voedselactie

Bericht door jan bredewout » do okt 08, 2009 22:35

Dit jaar wordt in de week van 1 tot en met 8 november voor de veertiende keer de Dorcas Voedselactie gehouden. Op meer dan duizend locaties in Nederland wordt voedsel ingezameld voor de allerarmsten in Oost-Europa. Bij deze actie zijn meer dan 400 kerken, 600 supermarkten en ruim 6.000 vrijwilligers betrokken.

In Oost-Europa leven nog steeds veel mensen onder de armoedegrens. Vooral ouderen worden zwaar getroffen door de economische situatie waarin hun land verkeert. Pensioenen bedragen veelal niet meer dan 60 euro per maand. Dit geld gaat op aan vaste lasten als huur, elektriciteit en verwarming. Voor overige zaken als voedsel en kleding blijft dan onvoldoende middelen over. Daarnaast heerst in Oost-Europa een hoge werkloosheid. Een sociaal vangnet zoals we dat in Nederland hebben, kennen ze daar niet. Geen werk betekent vaak geen inkomen. Ook hebben veel mensen in Oost-Europa te lijden onder de enorme prijsstijgingen die worden veroorzaakt door de voedselcrisis.

In 2008 werden tijdens de voedselactie ruim 51.000 voedselpakketten ingezameld. Dit jaar streven we ernaar om 55.000 voedselpakketten in te zamelen. Het is de bedoeling dat de eerste 20.000 voedselpakketten voor Kerst op de plaats van bestemming terecht komen.

Supermarkten en kerken

Meer dan 600 supermarkten verlenen hun medewerking aan de Voedselactie. Dorcas-vrijwilligers delen voedsellijstjes uit aan het winkelende publiek. Op deze lijstjes staan producten die in de voedselpakketten gaan. De klanten kunnen één of meerdere producten van het lijstje kopen en afgeven aan de vrijwilligers. Op 4 november wordt in veel kerken Dankdag voor Gewas en Arbeid gevierd. Honderden kerken zamelen tijdens deze diensten voedsel in.

In Wezep wordt op 5 en 6 november de Dorcas Voedselactie gehouden op de volgende locaties: Boni, (Zuiderzeestraatweg 522) en Plus (Clematisstraat 3).

Sorteren van voedsel

Direct na de voedselinzameling worden de etenswaren naar verschillende regiocentra gebracht. Daar zorgen honderden vrijwilligers ervoor dat al het voedsel wordt uitgesorteerd en in pakketten wordt ingepakt. Zodra de voedselpakketten verzendklaar zijn gemaakt, gaan vrijwillige chauffeurs op pad naar Oost-Europa om de pakketten daar af te leveren. Ze zorgen vaak zelf voor een gesponsorde vrachtwagencombinatie. De overige transportkosten worden betaald van giften die tijdens de Dorcas Voedselactie in de collectebussen worden gedeponeerd. Meer informatie: http://www.dorcasvoedselactie.nl.

Samenwerking

Ook dit jaar ondersteunt GrootNieuwsRadio de Dorcas Voedselactie. Gedurende de gehele actieperiode, die loopt tot eind december, is via deze radiozender de Dorcas Voedselactie te volgen. In reclamecommercials wordt opgeroepen om mee te doen aan de actie. De luisteraar kan de voedselpakketten volgen tot op de plaats van bestemming. Daarnaast voeren Dorcas en GrootNieuwsRadio een extra actie. In de week van de Dorcas Voedselactie staat voor de studio het ‘Oekraïnehuis’. Dit huis wordt bewoond door vier personen die moeten zien rond te komen van een voedselpakket en 20 euro. Hun belevenissen zijn live te volgen via de radio. De programmering staat de hele week in het teken van de Dorcas Voedselactie en dagelijks wordt om 19.45 uur het Dorcas Voedselactie Journaal uitgezonden. GrootNieuwsRadio is een christelijk radiostation dat 24 uur per dag, zeven dagen in de week via de ether uitzendt op de middengolf op 1008 AM. Meer informatie is ook te vinden op http://www.grootnieuwsradio.nl.

Plaats reactie