CU: Betrek schoolkinderen bij straatnaamgeving

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

CU: Betrek schoolkinderen bij straatnaamgeving

Bericht door Redactie »

Initiatief fractie ChristenUnie Oldebroek:
Betrek schoolkinderen bij straatnaamgeving

Wezep – Bij de eerste ronde voor nieuwe straatnamen zouden de kinderen van de basisscholen moeten worden ingeschakeld. De scholen zouden hun leerlingen kunnen vragen om fantasienamen te bedenken voor dieren die in de natuur van de gemeente Oldebroek voorkomen of passen. Dat kunnen water- of weidevogels zijn, maar even goed wildsoorten. Een dergelijke aanpak geeft een stem aan burgers om de namen van de straten waarin zij leven of zich bewegen mee te kiezen. Het bevordert het bewustzijn van jonge mensen over wat er typisch past bij hun gemeente en leefomgeving. Daarnaast wordt de woonomgeving verrijkt met originele en mogelijk unieke namen. Al met al draagt het ook bij aan burgerschapszin doordat de jonge burgers inzicht krijgen in hoe bestuurlijke processen als straatnaamgeving kunnen verlopen.


Betrek mensen bij hun leefomgeving
Aldus een voorstel van de fractie van de ChristenUnie in de gemeente Oldebroek, dat zij op 8 februari aanbood aan wethouder Jan Klein, die het welwillend in ontvangst nam. De fractie hecht groot belang aan het betrekken van burgers bij onder andere beslissingen over hun woonomgeving. Met de naam van de straat, weg, laan, hof of pad waar mensen aan wonen hebben ze als regel lange tijd van hun leven te maken. Bij het geven van zo’n naam worden verschillende doelen bereikt. Zoals het bevorderen van historisch bewustzijn, respect voor personen (verzetsmensen, voormalige staatslieden), aandacht blijven houden voor cultuurhistorische aspecten (verwijzing naar vroegere gebeurtenissen of streeknamen), of het benoemen van schoonheid in natuur of cultuur (bloemennamen, gewassen, enz. enz.).

Wat scholen en kinderen kunnen doen
Scholen kunnen bij deelname aansluiten bij hun natuur- of biologielessen. Het bedenken van zulke fantasienamen maakt leerlingen zich bewust van soorten dieren die karakteristiek zijn voor hun woonomgeving. Scholen kiezen zelf of ze meedoen. Een speciale commissie selecteert en toetst de namen op geschiktheid. Het gaat om originaliteit, welluidendheid (de naam moet goed zijn uit te spreken), geen verkeerde associaties (geen dode mus, schijtlijster e.d.), de naam moet mooi zijn. Na de prijsuitreiking worden de gekozen namen ook werkelijk op borden uitgevoerd, met daaronder vermeld de naam van de bedenker en het jaar. Een kleine beloning is er voor elke bekroonde bedenker en zijn of haar klas. De fractie heeft zijn idee ontleend aan de gemeente Franeker, waar het met groot succes is toegepast. De fractie heeft een aantal directeuren van basisscholen gepolst, die zonder uitzondering (zeer) positief stonden tegenover dit idee.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie