CDA spreekt NUON aan op hoge energie rekening

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

CDA spreekt NUON aan op hoge energie rekening

Bericht door Redactie »

CDA spreekt NUON aan op hoge energie rekening

Het CDA Oldebroek vindt dat de NUON de energie tarieven voor de burger moet verlagen, de burger moet voordeel hebben van de lagere prijzen en de NUON mag best wat minder winst maken. Onderstaande brief is verzonden aan de NUON
NUON
T.a.v. de directie
Postbus 40021
6803 HA Arnhem.

Oldebroek, 7 januari 2009

Onderwerp: Energietarieven voor de burgers.


Geachte Directie,

De CDA fractie van de gemeenteraad van Oldebroek richt zich tot U met het volgende.
Meer en meer worden wij in onze rol als volksvertegenwoordiger geconfronteerd met het feit, dat burgers bij ons aan de bel trekken inzake de door U gehanteerde tarieven van de energierekening. Was de forse verhoging van de energiekosten per 1-1-2009 wel nodig?
Men verwijt de politiek als aandeelhouder van NUON, dat men enkel belang heeft bij een zo hoog mogelijk dividend. En deze dividenden zijn inderdaad exorbitant gestegen! Dat zou best wat minder kunnen vindt ook onze fractie, ten gunste van lagere tarieven. Ook worden door NUON nog steeds forse winsten gemaakt over de eerste 9 maanden van het jaar 2008.

Om misverstanden te voorkomen; ook onze fractie is van mening dat een jaarlijks goed bedrijfsresultaat noodzakelijk is voor een goede bedrijfsvoering en ook om voor de toekomst de noodzakelijke (ook voor een schoner milieu) investeringen te kunnen doen Een goede, solvabele onderneming is van groot belang ook in deze tijd, laat daar geen misverstand over bestaan.
Desalniettemin kunnen wij ons de reacties van burgers wel voorstellen, dalende olieprijzen, forse winsten, aanmerkelijk hogere dividenden voor aandeelhouders dan begroot en toch een forse stijging van de energielasten andermaal per 1 januari 2009.

Door ons als volksvertegenwoordigers, is dit niet aan burgers uit te leggen, temeer daar de grondstoffenprijzen door de dalende olieprijzen drastisch zijn verlaagd. Wij weten ook wel dat de kosten van de grondstoffen in het 2e kwartaal 2008 op een veel hoger niveau lagen.
Onze zuiderburen, de Belgen, worden echter in januari van dit jaar geconfronteerd met een lagere energienota variërend van 10 tot 30%, door de genoemde factoren.

Ook weten we, dat Uw berekeningssystematiek is gebaseerd op een aantal vaste formules, maar namens onze burgers leggen wij hun zorgen over de hoge energieprijzen aan u voor; prijzen die in onze optiek per 1 juli 2009 drastisch zullen moeten worden verlaagd.
De gevolgen voor een te hoge energierekening zijn vooral voor de meest kwetsbaren in onze samenleving, de minima, gigantisch. Bij een gemiddeld energieverbruik bedraagt de nota al gauw een bedrag tussen de 1.500,-- en 2.000,-- euro per jaar.
Nogmaals onze oproep aan U in het belang van onze burgers om de tarieven per 1 juli 2009 aanmerkelijk te verlagen en hierover open en transparant te communiceren!

Wij zien Uw bericht met belangstelling tegemoet,

Hoogachtend,
Namens de CDA fractie van de gemeente Oldebroek

Ben van `t Ende (raadslid middelen)
Klinkenberg 10
8091 GV Wezep
tel.0383761916
ggvantende@hetnet.nl
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Bert-Jan
Berichten: 229
Lid geworden op: do mar 02, 2006 23:45
Locatie: Wezep

Re: CDA spreekt NUON aan op hoge energie rekening

Bericht door Bert-Jan »

Een pluim voor deze CDA / Ben van ’t Ende actie richting NUON! De maatschappelijke solidariteit die bovenstaand bericht en de onderliggende actie uitstraalt spreekt mij als PvdA’er bijzonder, zo niet extra, aan! Bravo, beste Ben! Hulde CDA Oldebroek! Superlatieven schieten tekort.

Naast die euforie toch ook een fronsje op m’n voorhoofd. Heeft de gemeenteraad dit onlangs niet in de volle breedte besproken met B&W? De Raad heeft daar toch duidelijk meegegeven dat de oud-Gamog gemeenten samen moeten (blijven) gaan optrekken met hun gezamenlijke belangen (aandelen) in Nuon? Ook om meer nadruk te leggen op verlaging van tarieven ten voordele van de burger?

Was het niet B&W, bij mondde van wethouder Veldhoen, die volop begrip toonde voor die houding in de Raad? Die ook toezegde dat men deze boodschap actief zou uitdragen, maar ook besefte dat de Provincie Gelderland een aanzienlijk groter aandeel bezit en tegenstrijdige/andere belangen heeft en nastreeft? Heeft het CDA nét niet voldoende vertrouwen in dit college, haar toezeggingen en daadkracht?

Gelderland stuurt op hoge winsten, want dan krijgt de Provincie meer cash binnen. Ja, Nuon moet overtuigd worden, dus: bij de aandeelhouders moeten die overtuiging gedeeld worden. De Provincie heeftbeduidend meer aandelen. Zij hebben dé invloed.

Ik hoop dat CDA Oldebroek dus die brief ook maar meteen aan haar bloedverwanten in de Provinciale Staten adresseert? Die denken, ben ik bang, een beduidend andere kant op dan de financiële specialist uit de Oldebroeker gelederen?

Ook Oldebroek had vorig jaar een flinke meevaller dankzij NUON dividend. Voor diezelfde financieel specialist van het CDA dé stok achter de deur in ‘de strijd’ tegen een gevreesde extra OZB-verhoging van 3,25 % die in uitwerking en effect in een werkelijk (zuur-)lachwekkend contrast staat met de NUON winsten (*). Maar nu ben ik allesbehalve financieel specialist, natuurlijk.

Ik wil natuurlijk met mijn relaas vooral niets tekort doen aan de Ben van 't Ende, bedoelingen en/of intenties in deze, want de coalitie partner stoot je niet lichtelijk tegen het hoofd, immers (ja, beste lezer, ook ik krijg gevraagd en ongevraagd stevig politiek onderricht binnen- en buitenshuis ;-) )

Waarom niet de coalitiegenoten, of liever, de voltallige Raad vragen om opstelling, onderschrijven én openlijke steun van brief en inhoud? Inclusief een stevige alinea of 3 tegen de zelfverrijking van “top-bestuurders”, trouwens. In de recente raadsvergadering bleek immers een eenvoudig vindbare consensus. Kwestie van inzet op resultaat en handen ineen slaan, of moet ik wegens politieke naïviteit afgeserveerd worden van het politieke toneel, wellicht?

De NUON klanten (onze mede inwoners) hebben (nog) meer aan optimale (dus gezamenlijke) politieke inzet dan, met alle respect, prachtig gekleurde politieke speldenprik energie?

Mooi voor profilering in de media, dát moet ik dan wel weer toegeven. Ik had mezelf al plagend en humorvol (en niet geheel ongevaarlijk ;-) ) de communicatie specialist van de PvdA willen noemen, maar volgens mij ben ik nog lang niet toe aan die titel, gezien mijn als politiek naïef te vertalen benadering? Bovendien neem je zo'n titel niet zelf aan, maar krijg je hem als opdracht óf verdienste mee en beiden kan ik mezelf niet aanmeten.

Ik doe zelf een beetje mee aan de zijlijnen van de lokale politiek en begrijp de volle breedte van het spel maar al te goed. Toch blijf ik er van overtuigd dat de mede-burger meer heeft aan gezamenlijke politieke daadkracht, waar mogelijk, dan o.a. het afzonderlijk uitwisselen van troeven via de media.

Ik ga vooralsnog uit van de goede, betrokken en lovenswaardige bedoelingen van Ben van ’t Ende, hem hoog hebbende. Maar ik roep ook op tot aanspreken van de juiste en volledige gremia (om te beginnen de voltallige politiek, gemeentebesturen en Oud-gamog gemeenten) in de volle breedte. Door samenwerking en bundeling van kracht voor het algemeen belang. Dan bestaat er beduidend meer kans dat de NUON klanten in Oldebroek de positieve effecten van politieke energie wellicht en uiteindelijk merken op de factuur en niet alleen in de (web-)krant.

De politiek heeft vaak een slechter imago dan zij verdient. In dit soort gevallen valt, is mijn persoonlijke overtuiging,echter pure winst te behalen door ook eens over de 'Petty Differences' heen te stappen en de samenwerking te zoeken voor het algemeen belang. Dan mag de initiatiefnemer van mij de politicus van het jaar worden, lintjes of standbeeld krijgen en bejubeld worden :-)

Sorry voor dit lange relaas. Er zit natuurlijk nog meer in en om deze zaak, maar dit moest echt even van m’n hart.

Groet,

Bert-Jan Dokter

* (3,25% extra OZB verhoging in Oldebroek betekent omgerekend voor: iemand met een huis van een waarde van 5 ton : € 1,20 extra per maand; iemand met een huis van een waarde van 2,5 ton: € 0,60 extra per maand.)
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: CDA spreekt NUON aan op hoge energie rekening

Bericht door Redactie »

CDA Oldebroek ontvangt antwoord van NUON inzake tarieven.

Onze fractie ontving vorige week van NUON een antwoord op een door ons ingezonden brief inzake de tarieven die NUON hanteert.
Het is niet meer aan burgers uit te leggen, aldus onze fractie, waarom de tarieven thans op zulk een hoog niveau liggen, bij hoge winsten en forse dividenden aan de aandeelhouders.
Bij prijsvergelijking met andere leveranciers liggen de tarieven bij NUON op een hoger niveau.
Het antwoord van NUON is, dat de huidige tarieven door de dure inkoop van grondstoffen in 2008 op het huidige tarief zijn vastgesteld.
Over de door onze fractie gemaakte opmerkingen van de te hoge tarieven, de forse winsten en de hoge dividenden aan aandeelhouders wordt niet nader ingegaan.
Let op: de dure grondstoffen in 2008 zijn dus de oorzaak van de huidige hoge tarieven!
De verwachting is aldus NUON, dat de energieprijzen indien mogelijk per 1 juli 2009 zullen dalen.
Vers van de pers presenteert NUON zijn jaarcijfers over 2008.
De winst van 765.000.000 euro is met 13% gedaald t.o.v. het jaar 2007;

Als oorzaak wordt aangegeven dat de lagere winst is ontstaan door de daling van de grondstoffenprijzen in 2008 !
Als U het begrijpt mag U het zeggen, ik begrijp het niet.

Ben van `t Ende
CDA fractielid.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
mrotman
Beheerder
Berichten: 445
Lid geworden op: wo okt 16, 2002 16:18
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: CDA spreekt NUON aan op hoge energie rekening

Bericht door mrotman »

Als je speculeert en of anticipeert op de grondstoffenmarkt is het heel goed mogelijk wat NUON beweert.

Niemand had een jaar geleden verwacht dat de grondstofprijzen zo sterk zouden dalen. Als NUON toen op termijn ingekocht heeft, maar daar tegen over niet verkocht heeft via langlopende contracten. (denk aan bv drie jaar vaste prijs) Zitten ze op dit moment met dure grondstoffen en lage verkoop prijzen van energie in de markt. Als de NUON de werkelijke betaalde grondstofprijs doorberekend naar alle afnemers dan prijzen ze zich uit de markt en zullen particulieren en bedrijven massaal overstappen naar andere leveranciers. Dat overstappen gebeurt misschien al wel massaal. Dat overstappen is voordelig voor consument maar voor de NUON zullen de problemen nog groter worden. Dus lagere winst door daling grondstofprijzen in de markt.

Verder heb ik de indruk dat de traditionele bedrijven die ook het netwerk beheren, zoveel mogelijk kosten toe willen rekenen aan het transport. Mogelijk zien ze op deze manier toch een mogelijkheid om de consument te laten betalen en de kwh prijs zo laag mogelijk te houden. Zodat ze de concurrentie aankunnen.
Bovenstaande overdenking is puur speculatief

Afbeelding
olieprijs bron http://www.beursplaza.com. Voor prijzen klik ook hier
Bert-Jan
Berichten: 229
Lid geworden op: do mar 02, 2006 23:45
Locatie: Wezep

Re: CDA spreekt NUON aan op hoge energie rekening

Bericht door Bert-Jan »

Beste Ben,

Ik sluit me bij je aan. Ik begrijp het ook niet!

Als lokale en provinciale overheden het merendeel van de NUON aandelen bezitten, hoe kan het dan zijn dat juist de politiek het wantrouwen in resultaten bij de NUON klant aanwakkert? Wie doet er dan wat verkeerd?

Ik moet bekennen dat ik de nodig moeite heb om het NUON persbericht te lezen. Dan zeggen ze dat ambtelijke taal en politiek onbegrijpelijk is, maar in het bedrijfsleven kan men er ook wat van! De vak- en boekhoudkundige kreten duizelen me werkelijk voor de ogen.

Zal wel aan m’n vooropleiding liggen. Als voormalig student van de Chr. Nat. MAVO Weidebeek hebben een oud-CDA wethouder en een huidig SGP-raadslid ooit getracht mij daar op het recht(s)e pad te zetten. Het diploma is met hakken over de sloot behaald. Het link(s)e hart is alleen maar versterkt.

Ik ben absoluut geen financieel expert, maar volgens mij zegt NUON vooral niet wat je beweert. Ook al was het de waarheid, de NUON boekhouders en directie zijn bepaald niet van gisteren.

Ik reageer dan ook even als inwoner en NUON klant. Als de lokale en provinciale politiek samen een meerderheidsaandeel heeft, hoe kan het dan zijn dat de politiek steen en been klaagt over de bedrijfsvoering? Het CDA is toch ook niet bepaald de kleinste partij? Ruim vertegenwoordigd in de Gelderse Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten, lokale colleges van B&W en gemeenteraden? Ik begrijp het doel van je beeldvorming richting de inwoners en consument dus niet.

Zoals voorspeld gaan de NUON tarieven per 1 juli 2009 bijgesteld worden op basis van dan geldende grondstofprijzen. Ook ik had het (in dit geval) liever anders gezien, maar om nu het volledige Europese, landelijke, provinciale en zakelijke afspraken-spel zo kort door de bocht weer te geven…..? CDA Oldebroek had vast ook niet geklaagd als de (wereldwijde) feiten andersom lagen. Ook dat is mogelijk bij marktwerking, immers.

Moet de conclusie zijn dat ook ik er niets meer van begrijp? Ik denk het helaas wel.

Groet,

Bert-Jan Dokter
Plaats reactie