Burgemeester Tanja Haseloop ontvangt eerste exemplaar ‘Verzet en gezag’

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Burgemeester Tanja Haseloop ontvangt eerste exemplaar ‘Verzet en gezag’

Bericht door Redactie »

Persbericht gemeente Oldebroek, 7 april 2020
Burgemeester Tanja Haseloop ontvangt eerste exemplaar ‘Verzet en gezag’: over de oorlog in Oldebroek

Burgemeester Tanja Haseloop-Amsing heeft dinsdag 7 april het eerste exemplaar van het boek ‘Verzet en gezag; een geschiedenis van Oldebroek in de Tweede Wereldoorlog’ ontvangen. Ze kreeg het boek van de auteur de heer Gerard van Pijkeren.


Afbeelding

In het boek vertelt de heer van Pijkeren het levensverhaal van zijn oom Frederik van Pijkeren. Hij speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in het verzetswerk binnen de gemeente Oldebroek. Later werd er in Oldebroek een straatnaam naar hem vernoemd.

Frederik van Pijkeren was wachtmeester bij de parketwacht in Zwolle én verzetsman in Oldebroek. Hij kwam kort na de oorlog noodlottig om het leven, waardoor er veel onbekend is gebleven over hem. Gerard van Pijkeren sprak daarom met veel Oldebroekers die de oorlog bewust hebben meegemaakt en hem nog over zijn oom konden vertellen. Daarnaast deed hij veel onderzoek in regionale en landelijke archieven over de Tweede Wereldoorlog in Oldebroek.

Het resultaat is een ruim 200 pagina’s tellend boek over de geschiedenis van Oldebroek en het leven van Frederik van Pijkeren in het bijzonder.
Burgemeester Tanja Haseloop: “Ik ben onder de indruk van dit werk, ook al heb ik het boek nog niet gelezen. Ik kijk er naar uit aan het boek te beginnen en feliciteer de heer van Pijkeren van harte met dit eindresultaat. Een aanwinst voor geschiedkundig Oldebroek!”
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Burgemeester Tanja Haseloop ontvangt eerste exemplaar ‘Verzet en gezag’

Bericht door Redactie »

Aan: de burgemeester van de gemeente Oldebroek
Van: Gerard van Pijkeren

Geachte mevrouw Haseloop-Amsing,
Ik stel het zeer op prijs u vandaag het eerste exemplaar van het boek ‘VERZET & GEZAG een geschiedenis van Oldebroek in de Tweede Wereldoorlog’ te mogen aanreiken.

Vorige week sprak ik mevrouw Pel-Evink, die in het boek geïnterviewd wordt. Zij deed tijdens de Tweede Wereldoorlog in Oldebroek koerierswerk, ook al wil ze dat niet zo noemen. Op de vraag of de huidige beperkingen haar deden denken aan de oorlog antwoorde ze met: ‘ja, maar’. En dat ‘maar’ had betrekking op het totale gebrek aan vrijheid in de jaren 40-45, de razzia’s, de angst, de schaarste en de honger. De beperkingen van nu kunnen niet in de schaduw staan van die van de oorlogsjaren. Dat laat onverlet het verdriet van mensen die vanwege het coronavirus ernstig ziek zijn en mensen van wie naasten overlijden. Onder hen Ep Boeve. Met zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog sluit het boek ‘VERZET & GEZAG’ af.
Mevrouw Haseloop, u bent burgemeester van een gemeente die in de oorlog een veilige schuilplaats was voor veel onderduikers – joodse landgenoten en jongens die de Arbeitseinsatz ontdoken – en voor verzetsstrijders voor wie ‘naam en woonplaats onbekend’ bittere noodzaak was geworden. In ‘VERZET & GEZAG’ wordt dat met vele voorbeelden geïllustreerd.

De rol van het burgerlijk en kerkelijk gezag komt ook uitvoerig aan bod. Burgemeester in oorlogstijd is een schier onmogelijk ambt. Burgmeester Bakker kon het in 1944 niet meer met zijn geweten verenigen en dook onder. De wethouders bleven. De nasleep van de oorlog was in de Oldebroekse politiek turbulent. Dominees werkten samen met het verzet en één van hen – Otto Veening – gaf leiding aan het verzet. Een – tot nu toe onbekend – verslag van zijn hand geeft zijn ervaringen met het Oldebroeks verzet weer. Naar Veening is in Oldebroek een straat vernoemd en dat geldt ook voor Frederik van Pijkeren. Overigens waren zij buurjongens.

Frederik is mijn oom en de aanleiding voor mijn onderzoek. Frederik is wachtmeester bij het parket van de arrondissementsrechtbank in Zwolle en verzetsman in Oldebroek. Een intrigerende combinatie. Een schietincident maakt drie weken na de bevrijding bij het opsporen van SS-ers in de bossen op ‘t Harde een bruut eind aan zijn leven. Een collega BS-er lost per ongeluk het fatale schot. Frederik laat zijn vrouw Gré van Zalk en dochter Willy van drie maanden achter. Op de begrafenis met militaire eer op 15 mei 1945 memoreert Reijer van Putten de commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten in Oldebroek de inzet van Frederik voor vrede en vrijheid en zijn beschikbaarheid voor de meest gevaarlijke ondernemingen.
Mevrouw de burgemeester: het onderzoek naar en het schrijven over het ‘verzet en gezag’ in Oldebroek heeft mij wel duidelijk gemaakt hoe heldhaftig – van heldendom willen ze niets weten – en met gevaar voor eigen leven mensen zich hebben verzet tegen het verderfelijke nazisme van toen met het oog op de vrijheid en de vrede van nu. Wij zijn hen schatplichtig, ook na 75 jaar.

Ter Aar, 7 april 2020
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Burgemeester Tanja Haseloop ontvangt eerste exemplaar ‘Verzet en gezag’

Bericht door Redactie »

Persbericht, Ter Aar, 6 april 2020

VERZET & GEZAG
EEN GESCHIEDENIS VAN OLDEBROEK IN DE TWEEDE WERELDOORLOG
met dramatische afloop voor Frederik van Pijkeren en herinneringen van Oldebroekers die de oorlog nog hebben meegemaakt

In VERZET & GEZAG verhaalt Gerard van Pijkeren 75 jaar na dato het levensverhaal van zijn oom Frederik.
Frederik van Pijkeren is én wachtmeester bij de parketwacht in Zwolle is én in Oldebroek verzetsman. Op 11 mei 1945 komt Frederik om het leven bij een schietincident wanneer hij bijstand verleent aan de afdeling ’t Harde van de Binnenlandse Strijdkrachten bij het opsporen van achtergebleven SS-ers. De 29- jarige Frederik laat een vrouw en dochter van drie maanden achter. Voor zijn vrouw Gré van Zalk slaat de vreugde van de bevrijding om in een onmetelijk verdriet. De oorlog slaat een nooit meer helende wond.

De combinatie wachtmeester en verzet intrigeert en thuis wordt er niet over gesproken. Reden te meer om op onderzoek uit te gaan en dat levert meer op dan het aangrijpende en verbijsterende verhaal over Frederik en zijn levenseinde.

Unieke verhalen van Oldebroekers en het kerkelijk en burgerlijk gezag

Gesprekken met geboren en getogen Oldebroekers die de oorlog nog hebben meegemaakt en zich Frederik herinneren. Unieke verhalen over koerierswerk, de zorg voor onderduikers en het dagelijks leven in bezet gebied staan in hun geheugen gegrift.
De auteur staat uitvoerig stil bij de rol van het kerkelijk en burgerlijk gezag in Oldebroek. Drie plaatselijke predikanten spelen hierbij een belangrijke rol. De hervormde dominee Koolhaas en de gereformeerde dominee Oussoren steunen op alle mogelijke manieren het verzet. Ds. Otto Veening gaat zelf voorop. Zijn levensverhaal, maar ook zijn onverwachte dood krijgen in het boek een speciaal accent.

Burgemeester in oorlogstijd is geen benijdenswaardige positie. Dat ervaart burgemeester Bakker en dat geldt ook voor de wethouders die hem assisteren. De nasleep in de gemeentepolitiek direct na de oorlog is turbulent. Bij de vergaderingen van de tijdelijke gemeenteraad (noodraad 1945) en die van de in 1946 gekozen gemeenteraad gaan de raadsleden vol op het orgel en vliegen de verwijten over en weer.

Politiemannen moeten manoeuvreren tussen dienstbevel en verzet. Over het aan de ‘goede kant’ staan van de Oldebroekse agenten bestaat geen twijfel, maar dillema’s zijn er te over, zoals bij de overval op een transport van gevangen joden en onderduikers bij de Kamperveense melkfabriek. Of bij de overval op het distributiekantoor in Wezep.

Tussen dienstbevel en verzet

Het is ook de spagaat waarin Frederik leeft. Enerzijds moet hij als wachtmeester van de Parketwacht in Zwolle zijn – soms beladen en pijnlijk – werk doen en anderzijds kan hij – vaak met zijn uniform als dekmantel – illegale bladen verspreiden, onderduikers begeleiden en koerierswerk doen. Bewonderenswaardig is het dat zijn groepscommandant hem (en ook andere collega’s) de ruimte geeft om verzetswerk te doen. Bij de begrafenis met militaire eer van Frederik klinken de saluutschoten door acht Geallieerden als uit één geweer en zegt Reijer van Putten, commandant van de Oldebroekse BS, samenvattend over Frederik: “De overledene werkte voor vrede en vrijheid en stelde zich steeds beschikbaar voor de meest gevaarlijke ondernemingen”.

Regionale geschiedschrijving met biografische invalshoek

Dr. Hinke Piersma van het NIOD schrijft in haar voorwoord: “Het vergt een zekere moed om te schrijven over een persoon van wie veel onbekend is gebleven. Maar met de puzzelstukken die er wel zijn, heeft Gerard van Pijkeren een fraai boek gemaakt over de geschiedenis van Oldebroek waar oom Frederik werd geboren en opgroeide, en over een politieman die moest manoeuvreren tussen dienstbevel en verzet. Regionale geschiedschrijving met een biografische invalshoek versterken elkaar.

Gerard van Pijkeren, de schrijver van het boek, heeft zijn wortels in school, kerk en voetbalclub van Oldebroek en begon begin jaren zestig zijn loopbaan bij de gemeente Oldebroek. Eind jaren tachtig was hij kwartiermaker en directeur van de landelijke Pensioen- en Uitkeringsraad (PUR) voor verzetsdeelnemers, vervolgden en burgeroorlogsgetroffenen.
Hij schreef eerder het boek ‘Loslaten, dat gaat niet meer’ met oorlogsherinneringen van en aan meer dan negentig Indiëgangers uit het Zuid-Hollandse dorp Ter Aar.

Boekinformatie

Het boek is royaal geïllustreerd met full color foto’s en documenten uit persoonlijke en familiecollecties en regionale en landelijke archieven. Het boek telt ruim 200 pagina’s en is verkrijgbaar bij de boekhandel (op de Noordwest-Veluwe) of te bestellen bij info.verzet-en-gezag@kpnmail.nl . Op dit mailadres en bij de auteur kunt u ook terecht voor informatie (tel. 06 12965249). Het boek kost € 19,50 (excl. verzendkosten).
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie