Nieuws

We klagen meer over plaagdieren, vooral ratten zitten ons dwars

De overlast van plaagdieren neemt toe.
De overlast van plaagdieren neemt toe. © Pixabay
WAGENINGEN - De overlast van plaagdieren is flink toegenomen. Bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen zijn in de eerste helft van dit jaar ruim de helft meer meldingen binnengekomen dan vorig jaar. Vooral de rat zit mensen dwars.
Kwamen er in de eerste zes maanden van vorig jaar nog 1235 meldingen binnen over plaagdieren, dit jaar stokte de teller pas op 1903.

Door de coronacrisis

Er zijn volgens Bastiaan Meerburg van het kenniscentrum uit Wageningen meerdere redenen dat het aantal klachten toeneemt. De coronacrisis speelt daarbij een grote rol. 
Zo kan het zijn dat mensen meer dieren zien, nu ze meer thuiswerken. Bovendien veranderen dieren hun gedrag door het virus. "Horecagelegenheden zaten tijdelijk dicht, dus verplaatst de rat zich", geeft Meerburg als voorbeeld. Als bedrijven deels dicht zitten, is er namelijk minder bedrijfsafval waar dieren op af kunnen komen. 

Nauwelijks vorst en langdurige warmte

Ook kan media-aandacht een rol spelen, zegt hij. "Als erover wordt geschreven zie je dat veel meer mensen overlast melden, omdat ze ineens last ervaren of meer processierupsen zien."
Tot slot spelen weersomstandigheden mee. Nauwelijks vorst en langdurige warmte vergroot de kans op plaagdieren, aldus Meerburg. De overlast van mieren neemt bijvoorbeeld toe. Het kleine insect is na de rat het dier waar de meeste meldingen over worden gedaan.
Dit is de top 5 meldingen over plaagdieren in eerste halfjaar 2020:
Diersoort
Aantal meldingen
Ratten 1280 Mieren 292 Wespen 63 Muizen 45 Steenmarters 36
Totaal
1903
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!