De van Limburg Stirum Band is wereldkampioen. Foto: Omroep Gelderland

De van Limburg Stirum Band is wereldkampioen. Foto: Omroep Gelderland

WEZEP - Amper twee weken nadat de Van Limburg Stirum Band uit Wezep wereldkampioen werd, klinkt er een noodoproep. De uniformen van zowel de band als de jeugd zijn hard aan vervanging toe. Maar dat kost veel geld. "We hebben minstens 80.000 euro nodig om de bestelling te kunnen plaatsen."

Voorzitter Huub Verberk weet dat de nood hoog is. "Twee weken geleden werden we wereldkampioen met uniformen die met veiligheidsspelden aan elkaar werden gehouden", geeft hij toe. "Die uniformen zijn al meer dan dertien jaar oud; alles is in de loop van de tijd gigantisch uitgezakt. Onze bandleden omschrijven het als een pyjama die om je heen hangt."

Uniformen zijn écht oud

En dat geldt niet alleen voor de uniformen van de volwassenen. "We hebben 27 jaar geleden onze jeugdband opgericht, en de jongeren lopen nog steeds in de uniformen die we toen hebben aangeschaft. Dat betekent dat al die uniformen al ontelbare keren zijn versmald, vergroot, verbreed en verkleind. De naaisters zijn vrij duidelijk: dit kan echt niet meer."

Twee jaar geleden stond de bestelling klaar voor verzending. "We hadden het geld bij elkaar. Er was nog één dingetje met de kleur of de maat, maar daardoor hadden we de bestelling nog niet definitief gemaakt. Gelukkig maar, want dan waren we nu failliet geweest."

Driekwart van inkomsten viel weg

Verberk doelt op de coronaperiode. "We zagen ineens dat alles op slot ging, dus we hebben de bestelling niet geplaatst. De afgelopen twee jaar hebben we geen optredens kunnen doen. Driekwart van onze inkomsten viel weg. We hebben in de afgelopen twee jaar dus ons spaarpotje leeggegeten. Nu mogen we weer optreden, maar dat betekent nog niet dat we genoeg geld hebben voor die uniformen."

En dan zijn alle materialen in de afgelopen twee jaar ook nog eens duurder geworden. "Voor corona kostte één uniform ongeveer 800 euro, nu ligt dat tussen de 1000 en 1200 euro. Wij hebben minstens tachtig uniformen nodig, dus dan ben je al snel een ton verder. En als we nieuwe jeugdleden krijgen, moeten we daar ook nog wat uniformen voor in de kast hebben liggen, dus ik moet er genoeg inkopen."

En dus zal de band de komende tijd met allerlei acties op zoek gaan naar sponsoren. "We moeten het met acties en optredens verdienen. Twee jaar geleden hebben we 24 uur achter elkaar muziek gemaakt, pannenkoeken, worst en kerstbomen verkocht, dat soort dingen. Zoiets zullen we nu ook weer gaan doen. En we zoeken sponsoren, voor elk bedrag. Vele kleine bedragen samen maken weer een groot bedrag."

Geen geld van gemeente

Geld van de gemeente hoeft de vereniging niet te verwachten. "We krijgen hier in Oldebroek een klein bedragje per lid, zogenaamd om muziekonderwijs te stimuleren", zegt Verberk. "Maar de rest van dat muziekonderwijs betalen wij als muziekverenigingen zelf. Als de voetbalclub geld nodig heeft, kan het dat krijgen, maar voor cultuur hebben ze hier in Oldebroek nauwelijks iets over. In Elburg zouden we vier keer zoveel krijgen als vereniging. En als die voetbalclub kampioen wordt in de tweede klasse, dan wordt er een huldiging in het dorp georganiseerd, maar nu wij wereldkampioen zijn krijgen we felicitaties van de burgemeester en de wethouder, maar verder hoor je niemand uit de politiek. We mogen hier best een beetje trots zijn op de prestatie van de Van Limburg Stirum Band."

Reactie gemeente
"De subsidie van de gemeente is sinds 2014 niet verlaagd, de verenigingen hebben juist sinds vorig jaar een structureel hogere subsidie gekregen. Die extra subsidie helpt verenigingen en het onderwijs om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te brengen met muziek. Een subsidieregeling voor uniformen, instrumenten of sportattributen (voor sportverenigingen) kent de gemeente Oldebroek niet."

Deel dit artikel