Brandweer anders georganiseerd

woensdag 23 december 2009 10:33

Begin 2010 verandert de manier waarop (ook) onze brandweer is georganiseerd. Dan komen er twee verschillende niveaus van uitvoering. Een clusterniveau: daar vinden de basisbrandweerzorgtaken plaats, waaronder de gewone taken van blussen, hulpverlening etc. Op een hoger niveau, het regionale, worden de overige taken uitgevoerd die meestal niet mogelijk of effectief zijn op clusterniveau. Dat betreft de alarmcentrale, coördinatie van het optreden bij grootschalige calamiteiten, en taken die er voor alle clusters gezamenlijk zijn. Voor onze lokale brandweermensen betekent dat gelukkig geen verslechtering, maar zal het zelfs een versterking van hun kwaliteit van zorg kunnen betekenen.

Deze nieuwe aanpak is niet helemaal vrijwillig. Het is een gevolg van de nieuwe Wet veiligheidsregio’s, die naar verwachting 1 januari 2010 van kracht wordt. De gemeenten bundelen dan hun krachten in de clusters om de kwaliteit van de basisbrandweerzorg te versterken. Dat hangt mede af van het risicoprofiel van elke cluster. De basisbrandweerzorg in de clusters blijft lokaal verankerd, en dat is positief. Brandweermensen – met name de vrijwilligers – hebben immers eerst affiniteit met hun eigen woonomgeving. Maar ze zijn ook gediend met een bredere samenwerking. Voor het regionale niveau komt er een gemeenschappelijke regeling van de gemeenten. Het gaat om zes clusters, waaronder Veluwe-noord.

Elk cluster kent een bestuurscommissie, bestaande uit de burgemeesters van het betreffende cluster. Deze commissie legt verantwoording af aan elke betrokken gemeenteraad. Oldebroek hoort zoals gezegd bij cluster Veluwe-Noord, en daarin werken samen de brandweerkorpsen van Elburg, Hattem, Heerde en Oldebroek. Het beroepspersoneel dat momenteel in onze gemeentelijke dienst is krijgt een clusteraanstelling. Het vrijwillig personeel blijft voorlopig nog werken op basis van een gemeentelijke aanstelling. Binnenlandse Zaken stuurt en steunt deze ontwikkeling met een financiële tegemoetkoming. De eerste tranche daarvan bedroeg 700.000 euro en werd al ontvangen. De tweede tranche is afhankelijk van de besluitvorming door de gemeenten, maar deze lijkt nu rond te zijn. Op die manier blijft deze organisatie voor de gemeenten – zo is de bedoeling – budgettair neutraal.

De plannen zijn vastgelegd in een Kadernota regionalisering brandweer, die deze maand in de raad werd besproken. Onze fractie heeft daarmee ingestemd. Hoewel niet helemaal vrijwillig, kan de nieuwe organisatie wel degelijk een versterking betekenen. Dat konden we al constateren bij een werkbezoek aan het centrale meldpunt in Apeldoorn eerder dit jaar. Wat daar aan technische uitrusting en digitale infra is opgebouwd is in deze tijd niet door een korps-oude-stijl of een afzonderlijke gemeente te realiseren. Wel hebben we gevraagd alert te zijn op het risico dat een centraal belegde commando- en organisatiestructuur mogelijk gevoeliger kan zijn bij een generieke bezuinigingsmaatregel. Er is sprake van een degelijke, doordachte aanpak, die werkelijk impulsen aan een betere kwaliteit kan leveren. De gemeenteraden kunnen daarbij ook een vinger aan de pols houden.

Op onze vragen beaamde burgemeester Zielhuis – in Oldebroek portefeuillehouder voor openbare orde en veiligheid – de door ons geconstateerde risico’s, maar – zo gaf hij aan – we zitten daar zelf bij. En als je denkt aan de mogelijkheid van gezamenlijke aanbestedingen kunnen er ook financiële voordelen uit voortvloeien. De toekomst zal leren of dit uit de verf komt, maar voorshands zijn we er positief over.

Ton van Leijen

Labels

« Terug

Archief > 2009 > december

Geen berichten gevonden