Informatie Vogelgriep

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9455
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Informatie Vogelgriep

Bericht door Redactie » vr nov 21, 2014 9:47

Informatie Vogelgriep
Bijgewerkt door Martin Rotman zaterdag 28 januari 2015.

Laatste nieuws, 22 januari 2015.
Vogelgriep aangetroffen bij wilde eenden
Staatssecretaris Sharon Dijksma in Buitenhof
Vogelgriep in Zoeterwoude
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vogelgriep

Vogelgriep in Zoeterwoude
Nieuwsbericht | 30-11-2014

In Zoeterwoude is bij een legpluimveebedrijf met in totaal rond 28.000 dieren vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld. Dit bedrijf heeft geen buitenuitloop. Het besmette bedrijf wordt vandaag geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).......klik hier om verder te lezen.
Kijk ook op de volgende twitter accounts:
https://twitter.com/_NVWA
https://twitter.com/NVWADierwelzijn
https://twitter.com/NVWA_Gewas
Geen vogelgriepvirus aangetroffen in 10 kilometer zone Kamperveen
Bron Rijksoverheid. Nieuwsbericht | 24-11-2014

Op de 32 bedrijven in de 10 km zone in Kamperveen is geen vogelgriepvirus aangetroffen. Dat blijkt uit de resultaten van de onderzoeken (PCR) die op deze bedrijven zijn gedaan door de NVWA.

Vorige week vrijdag werd vogelgriep vastgesteld op een bedrijf in Kamperveen. Dit bedrijf is daarom geruimd. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen in totaal 34 bedrijven, waarvan 2 bedrijven binnen 1 kilometer. Op een van deze bedrijven werden bij eenden klinische verschijnselen van vogelgriep geconstateerd, waarop is besloten de 2 bedrijven in de directe omgeving te ruimen.
307-
Nieuwe maatregelen tegen vogelgriep
Bron Rijksoverheid. Nieuwsbericht | 23-11-2014

Om de uitbraak van vogelgriep in Nederland te bestrijden, neemt Staatssecretaris Dijksma een nieuw pakket maatregelen. Het landelijk vervoersverbod van 72 uur wordt vervangen door een gerichte regionale aanpak met aanvullende maatregelen voor de komende weken. De afgekondigde zones rondom de besmette bedrijven in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen blijven van kracht. Alle maatregelen zijn erop gericht om te voorkomen dat vogelgriep zich kan verspreiden en blijven naar verwachting 21 dagen in stand.

Vier regio’s om verspreiding te voorkomen

Nederland wordt opgedeeld in 4 regio’s, waar tussen de contacten tot een minimum worden beperkt. Deze regio’s zijn zo ingedeeld dat de twee pluimveerijke gebieden (Gelderse Vallei en de Peel) elk in een andere regio vallen. Ook is de indeling zo, dat deze twee pluimveerijke gebieden zich in een andere regio bevinden dan de respectievelijk 3 en 10 km gebieden die zijn ingesteld rondom de plekken waar een uitbraak heeft plaatsgevonden (Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen). Zo wordt verspreiding van vogelgriep tegen gegaan.

Hygiëne maatregelen van groot belang
De maatregelen blijven er op gericht het aantal contacten tussen pluimvee en gemengde bedrijven (door bijvoorbeeld vervoersmiddelen of personen) zo veel mogelijk te beperken. Bij noodzakelijke transporten zijn hygiëne maatregelen erg belangrijk. Per rit mag slechts 1 pluimveebedrijf worden bezocht, waarna de transportwagens opnieuw gereinigd en ontsmet moeten worden. Het verplaatsen van pluimveemest kent een aanzienlijk risico, en blijft daarom verboden.

Geen nieuwe aanvoer kuikens voor pluimveestapel
Daarnaast is het op dit moment niet wenselijk dat er nieuw pluimvee aangevoerd wordt naar de bedrijven. Een grotere hoeveelheid pluimvee kan leiden tot meer besmettingen van andere pluimveebedrijven. Berekeningen van het CVI laten zien dat het vrijwel onontkoombaar is dat introductie van virus in regio’s met veel pluimvee leidt tot een epidemie. Het blijft daarom verboden om eendagskuikens naar pluimveebedrijven binnen Nederland te vervoeren.

Het vervoer van eendagskuikens heeft een zeer gering veterinair risico, in tegenstelling tot vervoer van andere soorten pluimvee. Daarom is vervoer voor export van eendagskuikens van schone bedrijven buiten de 10 kilometer zones onder strenge voorwaarden wel toegestaan.
Lees ook het artikel op LTO Noord, hier staan tips en toelichtingen.

Noodverordening opgeheven
De eerder ingestelde noodverordening in het gebied rondom de pluimveebedrijven is ingetrokken. Het gebied is weer toegankelijk.
Vogelgriep Kamperveen is variant H5N8
Bij het pluimveebedrijf in Kamperveen waar gisteren vogelgriep werd aangetroffen, gaat het om de variant H5N8......lees verder op de website van de NOS.
Hart van Nederland in gesprek met pluimveehouder Johan Mostert
Vogelgriepvirus mogelijk al 10 dagen in het land voor het werd ontdekt
Preventieve ruiming in Barneveld
Uitzending Nieuwsuur vrijdagavond met reportage Kamperveen en kritiek op staatssecretaris
Vogelgriep op nog 2 bedrijven in Kamperveen
Vogelgriep in Kamperveen


Klik hier om naar de website van de Rijksoverheid te gaan
Veelgestelde vragen vogelgriep H5N8 Bijgewerkt 23 nov 15.00 uur.
LTO: Dossier Vogelgriep
Wikipedia: Vogelpest
Gemeente Kampen
Resultaten screening bedrijven Kamperveen waarschijnlijk zondag pas bekend
Bron RTV Oost
De resultaten van de screening op vogelgriep bij 31 pluimveebedrijven in en rond Kamperveen zijn hoogstwaarschijnlijk niet eerder dan zondag bekend. Volgens de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) worden de bloed- en speekseltesten op de kippen- en eendenbedrijven vandaag wel afgerond......lees verder op de website van RTV Oost
Vogelgriep op nog 2 bedrijven in Kamperveen
Nieuwsbericht | 21-11-2014
In het gebied met een straal van 1 km rond het besmette bedrijf in Kamperveen heeft de NVWA bij een pluimveebedrijf klinische verschijnselen aangetroffen die passen bij vogelgriep. Het type vogelgriep is nog niet bekend.

Om die reden is besloten de bedrijven in de 1 km zone uit voorzorg te ruimen. Het betreft hier 2 pluimveebedrijven. De ruiming vindt hedenmiddag plaats.
Vogelgriep in Kamperveen
Nieuwsbericht | 21-11-2014

In Kamperveen (Overijssel) is bij een pluimveebedrijf met in totaal rond 10.000 dieren vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld. Het besmette bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het gaat bij deze besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Het is nog niet duidelijk of het om een laagpathogene of een hoogpathogene variant gaat. Nadere analyse door het CVI moet dit uitwijzen. De verwachting is dat de resultaten van deze analyse vandaag beschikbaar komen. Dit schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Rond het bedrijf in Kamperveen wordt een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen 34 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Variant vogelgriep in Ter Aar vastgesteld
Onderzoekers hebben inmiddels vastgesteld dat de vogelgriep op het bedrijf in Ter Aar de hoogpathogene H5N8 betreft. Deze variant werd ook aangetroffen op het bedrijf in Hekendorp. De ruiming zal naar verwachting vandaag worden afgerond. In de straal van 10 km cirkel rondom Ter Aar zijn geen bedrijven met vogelgriep aangetroffen.

Gezondheidsrisico’s voor pluimvee ernstig, voor mensen beperkt
De hoogpathogene variant van vogelgriep is zeer besmettelijk voor gevogelte. Voor kippen is deze variant dodelijk. Vogelgriep is een zoönose, wat betekent dat de besmetting van dier op mens kan worden overgebracht. Om die reden worden beschermende maatregelen getroffen voor mensen die in direct en intensief contact kunnen komen met besmet pluimvee. Indien mensen toch besmet raken, ervaren zij over het algemeen lichte griepverschijnselen.

De op 20 november 2014 afgekondigde maatregelen blijven in stand.
Opnieuw standstill pluimveevervoer heel Nederland
Bron Rijksoverheid 20 november 2014

Vanwege de recente uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in Hekendorp worden onmiddellijk maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Uit voorzorg geldt vanaf donderdag 20 november 2014 14.00 uur een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven van en naar pluimveebedrijven en slachterijen. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dieren van die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur.

Ophok- en afschermplicht
Tevens is de ophok- en afschermplicht voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte voor deze periode van maximaal 72 uur opnieuw ingesteld. Voor bedrijfsmatige pluimveehouderijen geldt deze plicht al tot minimaal 18 december 2014.

Bezoekersregeling en jachtverbod
In deze periode geldt ook een bezoekersregeling op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee. Tevens geldt voor heel Nederland een jachtverbod op alle dieren. Ook geldt een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte.
Laatst gewijzigd door Redactie op wo jan 28, 2015 7:53, 60 keer totaal gewijzigd.
Reden: actualisering Kamperveen
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9455
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Informatie Vogelgriep

Bericht door Redactie » ma nov 24, 2014 15:22

Kaart 3 en 10 km zones
Door Martijn en Martin Rotman

De door de overheid verstrekte kaart heeft uw redactie over de Openfietskaart geprojecteerd. Dit levert onderstaande plaatje op.
Let goed op, dit is de interpretatie van uw redactie en kan een foute weergave zijn!

Klik op de afbeelding voor groter formaat.
Afbeelding

Afbeelding

2368 - 20142411_16:37
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Plaats reactie