Buitengebied Oldebroek loost niet meer ongezuiverd

Gebruikersavatar
Jan Souman
Berichten: 19
Lid geworden op: do feb 19, 2004 22:37
Locatie: Wezep
Contacteer:

Buitengebied Oldebroek loost niet meer ongezuiverd

Bericht door Jan Souman »

Buitengebied Oldebroek loost geen ongezuiverd afvalwater meer

Hattemerbroek - Een jaar geleden startte de gemeente Oldebroek de uitvoering van het saneringsproject van de ongezuiverde afvalwaterlozingen in het buitengebied. De bewoners kregen een aanbod voor een aansluiting op de drukriolering of een IBA-systeem. Op donderdagmiddag 13 juli werd door het inwerking stellen van een IBA-systeem en een aansluiting op de drukriolering de sanering van de ongezuiverde lozingen officieel afgerond.


Bekijk hier de fotoimpressie

Afbeelding
Wethouder Veldhoen kijkt hoe de deksel op de (IBA) put gaat.

De gemeente is wettelijk verplicht om te zorgen dat het afvalwater van huishoudens en bedrijven ingezameld en getransporteerd wordt. De wetgeving is sinds 1 januari 2005 zodanig aangescherpt, dat er nauwelijks nog verontreinigde stoffen in het milieu terechtkomen door het lozen van onvoldoende gezuiverd huishoudelijk of bedrijfsafvalwater. In de praktijk moeten de bewoners in het buitengebied, die niet zijn aangesloten op de riolering, zelf maatregelen moeten treffen om het afvalwater te zuiveren.

Om deze bewoners tegemoet te komen is een IBA-project gestart. IBA staat voor Individuele Behandeling van Afvalwater. Een IBA-systeem bestaat uit drie grote vaten. Deze worden in de grond geplaatst. In deze vaten 'eten' bacteriën de afvalstoffen uit het water. Daarna kan het water in de bodem of op het oppervlaktewater worden geloosd. De gemeente heeft het bedrijf Van Gelder de opdracht gegeven om de IBA's aan te leggen bij woningen en bedrijven in het buitengebied. De aanleg van de drukrioolaansluiting werd verzorgd door het bedrijf GMB Infra Projecten. Daar waar de rioleringsaansluiting duurder wordt dan de aanleg van een IBA-systeem, wordt het IBA-systeem geplaatst. De huiseigenaar moet zelf de huisaansluiting verzorgen. De gemeente neemt de plaatsing, onderhoud en vervanging van de IBA systemen voor haar rekening. Het enige wat de gebruiker betaalt is de jaarlijkse rioolheffing. Het systeem blijft eigendom van de gemeente.

In totaal zijn er ruim 70 IBA systemen en ongeveer 85 drukrioleringen aangelegd. Bij drukriolering wordt het afvalwater afgevoerd naar de verzamelput. Heeft de waterstand in deze put een bepaalde hoogte bereikt, dan wordt de inhoud via een persleiding afgevoerd naar het gemeentelijk rioolstelsel. Tot nu toe zijn 20 % van de huisaansluitingen gerealiseerd. Na de aanleg van de drukriolering of IBA-systeem heeft de eigenaar 6 weken de tijd om de huisaansluiting aan te leggen.

Afgelopen donderdag werd het project officieel afgerond. Wethouder Veldhoen bedankte de medewerkers van Quadraat, Waterway, Van Gelder en GMB infra projecten voor hun inzet, en complimenteerde hen met het halen van het geplande tijdschema. Daarna werd het IBA-systeem aan de Middeldijk, bij het afvalverwerkingsbedrijf Van Werven, geopend. Wethouder Veldhoen gaf daarvoor een druk op de knop zodat het systeem in werking werd gesteld. De heer B. van 't Goor van het bedrijf Van Gelder sloot na de inwerkingstelling de put vakkundig af. Hierna werd de drukriolering van voetbalvereniging Veluwe Boys gezamenlijk geopend door dhr. M Dijk van GMB Infra projecten en wethouder Veldhoen. Door een drijvertje in de put te laten zakken en de pomp in werking te zetten werd ook dit systeem feestelijk gestart.
Plaats reactie