Waren er kerkdiensten op zondag 15 april…

Wat niet te plaatsen is in een ander forum.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9574
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Waren er kerkdiensten op zondag 15 april…

Bericht door Redactie »

Waren er kerkdiensten op zondag 15 april…

Waren er kerkdiensten op zondag 15 april 1945? Wie kan deze vraag nog beantwoorden?
Komende dinsdag 17 april wordt het monument overgedragen door basischool de Wereldweide aan de Rank. Een moment om even terug te gaan in tijd van de laatste dagen van bezetting van onze gemeente door de Duitsers.

De geallieerden kwamen vanaf Zwolle richting Oldebroek, Zwolle werd op zaterdag 14 april 1945 bevrijd. De laatste dagen voor de bevrijding van de gemeente Oldebroek waren dagen vol angst. De frontlinie kwam dichterbij en de het Duitse leger viel uit elkaar in ongeorganiseerde groepen die plunderend op de vlucht sloegen, en soms ook nog gefrustreerde ‘wraakacties’ tegen de bevolking uitvoerden.

Vraag zondag eens aan je opa of oma, of oude buurman die deze angstige dagen heeft meegemaakt wat hij of zij zich nog weet te herinneren. En belangstellenden zijn welkom bij de overdaracht van het monument. http://oldebroek.net/phpBB2/viewtopic.p ... 723#p16723

Hieronder een stukje uit het boek 'Oldebroek in oorlogstijd'
Zaterdag 14 april. Op de Noord-Vcluwe zwermen de wijkende Duitse benden uit op allerlei zijwegen, tot in afgelegen gebieden langs het IJsselmeer. Zij zoeken veilig-heid op de boerenerven. Kleine groepen arriveren met motorvoertuigen, met paard en wagen, met veel vlees, spek, aardappelen enz. Anderen op fietsen of lopende. Velen tonen een verslagen houding en het Duitse geschreeuw en gebulder is overgegaan in bescheidener geluid. Van roverij kunnen deze zwervers zich echter nog niet onthou-den en menigeen heeft op de Noord-Veluwe in die wendingsdagen nog heel wat verloren. Bij de boeren is het te doen om eetvoorraden, wagens, paarden. Bij burgers om allerlei voorwerpen, o.a. ook schrijfmachines. Ook vaak wordt geloerd op brood bij de bakkers. Ziet men dit gevaar aankomen, dan verspreiden de bakkers snel een waarschuwing, waarna de Nederlandse klanten haastig toelopen om tijdig het baksel te kopen. Op 14 april wordt de elektrische stroom op de Noord-Veluwe afgesloten. Teleurstelling voor velen in verband met het luisteren naar de radio, maar weldra redt men zich al weer met accu's, terwijl men in groepen de berichten begint te beluisteren.


Maandag 16 april. Op de Noord-veluwe inderhaast nog allerlei wandaden van de wijkende Duitsers, die vooral de boeren opnieuw duperen. Het moreel der Duitsers zinkt snel. Velen slenteren nu langs hoofd- en zijwegen, verslagen en vaak beneveld door drank. Op de Noord-Veluwe acht men nu de bevrijding zeker. Helaas vallen er in deze dagen nog verschillende jongere en oudere mannen, die dienen in het onder-grondse werk. Duitsers maken hen af. Eervolle begrafenissen zijn spoedig gevolgd.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Plaats reactie