SGP Oldebroek geschokt door LHBTQ+koers van gemeenteraad in Oldebroek

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10110
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

SGP Oldebroek geschokt door LHBTQ+koers van gemeenteraad in Oldebroek

Bericht door Redactie »

Persbericht SGP Oldebroek

De raadsvergadering van 11 maart jongstleden kende in de gemeente Oldebroek slechts één agendapunt. Dit agendapunt betrof een motie vreemd aan de orde van de dag, opgesteld door de ChristenUnie en mede-ingediend door de PvdA – Burgerpartij Oldebroek, VVD en Algemeen Belang Oldebroek. In deze motie werd het college onder andere opgedragen om met een plan van aanpak te komen om de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTQ+’ers te verbeteren en de raad te adviseren over het belang van het hijsen van de regenboogvlag op coming-out day.

Het heeft de SGP verbaasd dat deze motie tot stand kwam op initiatief van de ChristenUnie. De noodzaak en urgentie om op dit moment deze motie in te dienen, zijn in het debat niet aangetoond. De ChristenUnie gaf als argument dat hoewel artikel 1 van de grondwet al jaren bestaat, de praktijk uitwijst dat een dergelijke motie alsnog nodig is. Als SGP hebben we tijdens het debat heel duidelijk aangegeven dat wij tegen elke vorm van discriminatie zijn en daaruit voortkomende onveiligheid voor wie dan ook. Heb uw naaste lief als uzelf is immers een Bijbelse opdracht voor een ieder. Daarin wordt geen onderscheid gemaakt op welk persoonlijk kenmerk dan ook, maar ieder persoon als intrinsiek gelijkwaardig en waardevol beschouwd.

Het in de motie gevraagde advies over het wel of niet hijsen van de regenboogvlag is symboolpolitiek. Voor andere groepen wordt immers ook geen aparte vlag gehesen? Voor christenen staat de regenboog symbool voor Gods trouw. Het hijsen van deze vlag is in zekere zin discriminerend voor christenen, omdat voor hen dit symbool een heel andere betekenis heeft.

Daarnaast pleit de motie wat de SGP betreft overduidelijk voor niet alleen een acceptatie van de persoon, maar ook voor de acceptatie van diens leefwijze. Tijdens het debat heeft de SGP hier duidelijk afstand van genomen. De levenspraktijk zoals die binnen een deel van de LHBTQ+ gemeenschap gemeengoed is, is er één die ingaat tegen de scheppingsorde zoals deze door onze Schepper bedoeld is. Vanuit het besef dat Gods geboden heilzaam zijn voor de gehele samenleving, keert de SGP zich dan ook tegen dergelijke praktijken. Daarnaast hebben wij er op gewezen dat er onder deze gemeenschap ook mensen zijn, die andere keuzes en afwegingen maken en zich niet thuis voelen bij de acties die landelijk, maar nu ook in Oldebroek gaande zijn.

Het feit dat een motie die deze dergelijke ruimte biedt tot stand is gekomen op initiatief van de ChristenUnie heeft ons zeer geraakt, ook als coalitiepartner. Het afgegeven signaal is wat de SGP betreft zo in strijd met Gods Woord, dat wij het niet voor mogelijk hadden gehouden dat de ChristenUnie hierin het initiatief zou nemen. Daarnaast werd er in het debat zo sterk gehamerd op het unaniem aannemen van deze motie, dat het leek alsof er geen ruimte was voor een ander geluid op dit punt. Juist de ChristenUnie wilde een inhoudelijke bespreking voorkomen, door uitsluitend te focussen op het proces en de rol van het college daarin. Nadat ook het CDA tijdens het debat had aangegeven deze motie zeer sympathiek te vinden, werd na stemming de motie aangenomen. Voor de volledige raadsbijdrage van de fractie verwijzen wij u naar onderstaande artikel.

Fractie SGP Oldebroek



Voorzitter,
Vanavond ligt er een motie vreemd aan de orde van de dag voor. In deze motie wordt het college opgeroepen om met een plan van aanpak te komen om de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van de LHBTQ+-gemeenschap te verbeteren en daar waar nodig in te bedden in beleidsstukken van de gemeente.

In de motie wordt gesproken over onveiligheid en discriminatie van deze bevolkingsgroep. En voorzitter, de SGP is tegen elke vorm van discriminatie van mensen en daaruit voortkomende onveiligheid voor wie dan ook. Laat daarover geen misverstand bestaan. Heb uw naaste lief als uzelf, is een Bijbelse opdracht voor een ieder. Daarin wordt geen onderscheid gemaakt op welk persoonlijk kenmerk dan ook, maar ieder persoon als intrinsiek gelijkwaardig en waardevol beschouwd. Als gemeenteraadsleden hebben we de eed afgelegd, onder meer om trouw te zweren aan de grondwet, waar in artikel 1 staat dat discriminatie op welke grond dan ook niet is toegestaan. Het in het bijzonder uitlichten van één specifieke groep of gemeenschap door het hijsen van een vlag waarover in de motie gesproken wordt, is voor de SGP dan ook overbodig. Dit doen we op dit moment immers ook niet met andere groepen in de samenleving. Het hijsen van deze vlag is in zekere zin discriminerend voor christenen, omdat voor hen dit symbool een heel andere betekenis heeft. Daarom volstaat het huidige vlagprotocol in deze, wat betreft de SGP. Daarnaast kent de SGP-fractie geen signalen dat er onder LHBTQ+’ers in Oldebroek onveiligheid wordt ervaren. Niet in de media, maar ook niet bij ons persoonlijk. Mocht dit echter wel het geval zijn, dan vinden wij dit hoogst laakbaar en dienen hier gerichte interventies op te komen. Interventies waar de huidige wet- en regelgeving wat ons betreft in voorziet.

Tegelijkertijd is er voor de SGP ook een andere kant van de medaille. Als SGP staan we voor Bijbels genormeerde politiek. Dat betekent dat wat de Bijbel zegt, voor ons leidend is. En dat geldt ook op een beleidsterrein als deze. De Bijbel is uiterst concreet als het gaat om misstanden in de tijd van toen en in de tijd van nu. De levenspraktijk zoals die zich binnen een deel van de LHBTQ+ gemeenschap gemeengoed is, is er een die ingaat tegen de scheppingsorde zoals deze door onze Schepper bedoeld is. En vanuit het besef dat Gods geboden heilzaam zijn voor de hele samenleving, keren wij ons dan ook tegen dergelijke praktijken.

We beseffen dat ons standpunt, welke het recente verleden nog breed gedragen werd in de maatschappij, haaks staat op de huidige maatschappelijke opvatting. Hier zijn we ons terdege van bewust. Tegelijkertijd moeten we ervoor waken dat er in het huidige debat niet alleen ruimte is voor de mainstream opvatting, maar ook voor hen die daarin een andere positie innemen. Ook dat kenmerkt een democratie.

In de motie wordt gesproken over de gemeenschap van LHBTQ+ers.  Voor de goede orde willen wij wijzen dat er onder deze gemeenschap ook mensen zijn, die andere wegen en andere afwegingen maken en zich niet thuis voelen bij de acties die landelijk, maar nu ook in Oldebroek gaande zijn. Mogelijk zijn er ook  LHBTQ+ers  die zich door dit manifest/motie nog meer alleen zullen gaan voelen. Tegelijkertijd is Gods Woord voor ons de norm van het leven en van ons handelen. En vanuit deze gedachte kunnen en willen we niet anders dan tegen elke politieke beslissing stemmen die pleit of ruimte laat voor een verdere integratie van deze on-Bijbelse leefwijze in de samenleving.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10110
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: SGP Oldebroek geschokt door LHBTQ+koers van gemeenteraad in Oldebroek

Bericht door Redactie »

Motie over Grondwet, LHBTQ+, en gemeente Oldebroek
Bron website CU Oldebroek donderdag 11 maart 2021 21:55

In de afgelopen jaren vlamt met enige regelmaat in de regio, maar ook in onze gemeente, de discussie op over het hijsen van de regenboogvlag. Vaak op momenten dat er speciale aandacht is voor mensen met een LHBTQ+ geaardheid, denk hierbij o.a. aan de 11e oktober, ‘coming out day’. Eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat wij als fractie van de ChristenUnie niet altijd goed weten of we hier wel of niet mee moeten instemmen. Aan de ene kant willen we aandacht hebben voor de problematiek waar mensen met een LHBTQ+ achtergrond tegen aan kunnen lopen, aan de andere kant willen we waken voor symboolpolitiek te gaan. Als we alleen een vlag hijsen en verder niets doen is dat laatste het geval. Daarom is een verdere verdieping in dit onderwerp noodzakelijk. Maar zoals het vaak gaat, de agenda van alle dag neemt je in beslag en voor je het weet ben je weer een jaar verder.

Maar we zijn van mening dat dit niet correct is en dat het onderwerp seksuele diversiteit en de groep mensen die vaak aangeduid wordt als LHBTQ+’ers, wat staat voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender en Queer, (ook wel aangeduid als Questioning (zoekende, ontdekkende)) onze oprechte aandacht verdient. En die aandacht gaat, zoals hiervoor ook al vermeld, wat ons betreft verder dan alleen het hijsen van een vlag. De zoektocht hoe dan wel is het afgelopen najaar begonnen met een gesprek over dit onderwerp met de fractie van de PvdA / Burgerpartij Oldebroek. En hoe verschillend we ook zijn als fracties, we vonden elkaar wel op één belangrijk punt in deze discussie: het belang om als volksvertegenwoordigers op te komen voor de rechten van alle inwoners in onze gemeente, zoals dit is vastgelegd in de Grondwet, art 1.: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”. Dat is de basis voor de motie ‘vreemd aan de orde van de dag’ geworden (een onderwerp indienen door de raad dat niet op de agenda staat) die de ChristenUnie mede namens de fracties van de PVDA / Burgerpartij Oldebroek, de ABO en de VVD de afgelopen raadsvergadering heeft ingediend.

Maar waarom dan deze motie, is er een probleem met uitsluiting van deze groep in onze gemeente, is er sprake van discriminatie op grond van geslacht? Hoe meer wij ons erin verdiepen, hoe meer wij de noodzaak zien om hiermee aan de slag te gaan. Ook in onze gemeente zijn er voorbeelden van LHBTQ+’ers die in een ernstige identiteitscrisis zitten en die - nadat ze uit de kast durven te komen - lastiggevallen worden op straat en bedolven worden onder scheldwoorden. Gedrag dat intimiderend is voor de betrokkene en ook voor zijn of haar omgeving, partner, familie, en vrienden. Dat is het zichtbare, maar misschien maken we ons nog wel meer zorgen om wat niet zichtbaar is, wat onder de oppervlakte zit.

Uit een gesprek met het straathoekwerk nr. 13 kwam naar voren dat het een beladen onderwerp is bij een deel van de jongeren in onze gemeente. Iets waar je niet over praat en als dat wel gebeurt, dit nogal eens in krachttermen wordt afgewezen. De groepsdruk en de mentaliteit van hard werken en niet zeuren is groot. Maar ook het verhaal van een jongere die door vader in elkaar geslagen wordt als deze met een andere dan verwachte geaardheid naar buiten komt. De machteloosheid bij ouders om hier mee om te gaan, de sociale druk van buiten die dat met zich mee brengt, het gevoel van schaamte en een gezin dat al dan niet letterlijk uit elkaar valt.

Ook het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) geeft aan dat het een onderwerp is waar bijna niet over gesproken wordt. Op dit moment begeleiden ze o.a. een aantal transgenders, mensen die vaak denken dat ze de enige zijn in de gemeente Oldebroek. Het is een actueel thema, ze krijgen regelmatig vragen op het spreekuur of via huisartsen en proberen dan uitleg te geven. Ook van het Agnieten College krijgen wij te horen dat het onderwerp moeilijk bespreekbaar is.

Je zou gezien het feit dat er maar weinig over gesproken wordt zomaar de conclusie kunnen trekken dat het dan in onze gemeente wel mee zal vallen, maar dat is onzes inziens een geheel verkeerde conclusie! Landelijke cijfers van Movisie, hét landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken, geven aan dat 4 tot 7% van de bevolking in de LHBTQ+ groep valt en er is geen enkele reden om aan te nemen dat het in onze gemeente anders is gesteld met deze cijfers. Tevens blijkt uit de cijfers dat 20 tot 40% te maken krijgt met negatieve reacties en geweld.

Ook uit cijfers van 113 zelfmoordpreventie blijkt dat het percentage suïcidepogingen onder de LHBTQ+’ers 4 maal zo hoog is als onder de rest van de bevolking.

Wij vragen van het college het volgende in onze motie: om met een plan van aanpak te komen om de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van de LHBTQ+’ers te verbeteren en dit waar nodig “in te bedden” in de beleidstukken van de gemeente; de lokale LHBTQ+ gemeenschap nadrukkelijk te betrekken bij het opstellen van dit plan van aanpak; om met LHBTQ+ gemeenschap en de rest van de samenleving het gesprek aan te gaan. En tevens te komen met een advies richting de raad over het belang van het wel of niet hijsen van de regenboogvlag op “coming out day” (11 oktober), als teken van betrokkenheid met en de acceptatie van de LHBTQ+’ers; en de uitwerking van bovenstaande uiterlijk voor het zomerreces ’21 aan te bieden aan de gemeenteraad zodat het in de raad van september besproken kan worden.

Wat willen we nu bereiken met de ingediende motie? Het bevorderen van een inclusieve samenleving waarin LHBTQ+’ers zichzelf mogen zijn en waaraan zij veilig kunnen deelnemen. Dit betekent dat je je als (gemeentelijke) overheid, naast het inzetten voor een veilige omgeving waar inwoners hun geloof kunnen belijden, scholen mogen oprichten en hun politieke voorkeur kunnen uitdragen ook zorgt draagt voor een omgeving waar niemand gediscrimineerd en uitgesloten wordt om zijn of haar huidskleur, geslacht en/of seksuele geaardheid. Belangrijke sleutel om dit te bereiken is zorgen voor openheid, een samenleving waar het veilig en vertrouwd voelt om te laten zien wie je bent en daar het gesprek over durven aan te gaan.

We hebben van tevoren in de fractie uitgebreid over dit onderwerp en de ingediende motie gesproken. Het is een ingewikkeld onderwerp waar wij als fractieleden, maar ook onze achterban, verschillend in zullen staan. Maar het is ook een onderwerp dat wij als fractie van de ChristenUnie niet zomaar kunnen laten liggen. Allereerst om redenen zoals hiervoor beschreven. Maar ook omdat we door onze houding hierin iets kunnen laten zien van de grote liefde van Jezus voor ons mensen. Hij is het die niet oordeelt, maar met liefde naast eenieder wil staan. De motie is in de raadsvergadering van 11 maart aangenomen met 15 stemmen voor en 4 tegen. Wij hebben er vertrouwen in dat het college met een goede uitwerking van het in de motie gevraagde zal komen en wij daar als raad in september verder met elkaar over door kunnen spreken.

Fractie ChristenUnie Oldebroek
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10110
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: SGP Oldebroek geschokt door LHBTQ+koers van gemeenteraad in Oldebroek

Bericht door Redactie »

Wappert de Regenboogvlag in 2021 in Oldebroek?
Bron website PvdA Oldebroek

De afkorting LHBTQ+ heb je vaak al vaker voorbij zien komen. Een afkorting waar een diversiteit aan mensen achter schuil gaan die te vaak onbegrip en intolerantie tegenkomen. Als ze zich anders gaan voelen en zich niet durven uiten, uit angst voor afstoting. Of, als ze eenmaal ‘uit de kast’ zijn gekomen, verstoten worden of moeten horen dat ze ziek zijn en ‘genezen’ moeten worden. Een beschaving herken je aan de inzet om elkaar te willen begrijpen. Daar is nog heel wat te winnen, dus bood Bert-Jan Dokter de gemeente Oldebroek de regenboogvlag aan tijdens het raadsdebat over aandacht voor LHBTQ+ gemeenschap.



ChristenUnie & PvdA / Burgerpartij Oldebroek hebben enige tijd met de beentjes op tafel gesproken over wat er zoals speelt in de samenleving en hoe gemeente Oldebroek daar een rol zou kunnen spelen. Dat heeft geleid tot een motie waarin het college van B&W wordt opgeroepen om voor het zomerreces van 2021 een plan van aanpak voor te leggen om veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTQ+’ers te verbeteren. Deze motie werd 11 maart uitvoerig besproken in de gemeenteraad, ingediend door ChristenUnie, PvdA / Burgerpartij Oldebroek en mede ondertekenaars VVD en ABO.

Regenboogvlag

De fractie van PvdA / Burgerpartij Oldebroek onderstreepte de aandacht voor emancipatie van de LHBTQ+ gemeenschap door alvast een regenboogvlag aan te bieden. Fractievoorzitter Bert-Jan Dokter bood de regenboogvlag tijdens de webcam vergadering aan en werd in ontvangst genomen door burgemeester Tanja Haseloop – Amsing. De sociaal-democraat sprak de hoop uit dat deze in oktober 2021 wappert boven Oldebroek. “Een wapperende vlag als zichtbaar teken dat je in democratisch Oldebroek mag uit gaan van wederzijds respect en veilig kunt liefhebben en veilig kunt zijn wie jij bent”, betoogde Dokter.

PvdA / Burgerpartij Oldebroek ziet een belangrijke rol voor het openbaar bestuur om met de LHBTQ+ gemeenschap en de samenleving in gesprek te zijn over bekendheid, acceptatie en een beschaving waar iedereen zich veilig voelt, zonder onderdrukking of agressie, zichzelf te kunnen zijn. De gemeente kan het onderwerp breed bespreekbaar maken.

Dokter: “Persoonlijk ken ik de voorbeelden van dichtbij. Heb gezien hoezeer mensen kunnen lijden omdat ze een toneelspel moeten spelen. omdat zichzelf zijn vervelende consequenties heeft. Bij eigen ouders, vrienden, vereniging, kerk of collega. Of dat je omgeving besluit dat jijzelf dan ‘niet weg hoeft’, maar jouw partner en grote liefde niet welkom is. Laten we het beestje noemen zoals het is: Dat doet ontzettend zeer en is kwetsend, diep vernederend en onbeschaafd.”

Motie aangenomen
Het CDA vond de inhoud van de LHBTQ+ motie eigenlijk overbodig en betwijfelde in het debat de intenties van de indieners. De SGP hield een betoog over tegenstander van discriminatie te zijn, en verwees in datzelfde betoog aandacht voor de situatie van de LHBTQ+ gemeenschap in één beweging door naar de prullenmand. Uiteindelijk stemden 15 raadsleden voor de motie en 4 tegen. Voor het zomerreces komt het college van B&W bij de gemeenteraad terug met een voorstel en plan van aanpak.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10110
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: SGP Oldebroek geschokt door LHBTQ+koers van gemeenteraad in Oldebroek

Bericht door Redactie »

Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie