Schriftelijke vragen ABO n.a.v. woningbrand Zalk.

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie Noord
Redactie
Berichten: 734
Lid geworden op: vr apr 16, 2010 21:03
Locatie: Wezep

Buurt op grens met Zalk verbijsterd over keuze brandweer

Bericht door Redactie Noord »

ZALK / HATTEMERBROEK - De bewoners van de woningen aan de Burgemeester Hardenbergweg, net over de provinciegrens van Overijssel en Gelderland voelen zich in de steek gelaten door de brandweer van IJsselland. Reden is de inzet van de hulpdiensten uit Zwolle, terwijl het korps van brandweer Hattemerbroek veel dichterbij ligt. De achtergrond van deze bizarre manier van alarmeren ligt onder andere in het verleden, maar komt ook door de provinciegrens.

Zie ook / lees ook:
Artikel en video met reacties RTV Oost
Afbeelding

Zondagmiddag ontstond er een uitslaande brand in een woning aan de Burgemeester Hardenbergweg te Zalk (zie artikel met reactie). De woning staat, op zo'n 30 meter van de provinciegrens, officieel gezien in de gemeente Kampen, provincie Overijssel en dus veiligheidsregio IJsselland. In dat geval ligt de (bestuurlijke) keuze voor de hulpdiensten bij de veiligheidsregio IJsselland.

Afbeelding

Zo doende werden er twee tankautospuiten ingezet uit Zwolle: een van post Zwolle-Noord (op 9,6km afstand) en een van post Zwolle-Hoofdpost (op 12,1km afstand). Daarnaast werd de hoogwerker van Zwolle-Hoofdpost, de slangenwagen van IJsselmuiden en de tankwagen van Kampen opgeroepen.

Juist de tankautospuiten (de voertuigen waar de manschappen in zitten en waarmee een mogelijke eerste redding en bluspoging kan worden gedaan) zijn het punt van de discussie: waarom moet de brandweer van Zwolle (9,6km en 12,1km) de tankautospuiten leveren terwijl op zo'n 4 kilometer afstand in Hattemerbroek ook een tankautospuit klaar staat om uit te rukken?

Volgens de brandweercommandant van Kampen heeft dat te maken met de opkomsttijden van het brandweerpersoneel: in Zwolle zijn er enkel beroepskrachten die 24 uur per dag op de kazerne zitten te wachten op een uitruk. De brandweer van Hattemerbroek kent (op een beroepsbrandweerman na) enkel vrijwilligers die van huis moeten komen. Het moeten opkomen van brandweervrijwilligers zou in zo'n geval 4 á 5 minuten in beslag nemen, aldus de commandant.

Wie echter een blik op de kaarten werpt en zich er wat in gaat verdiepen, zal al snel tot de conclusie komen dat er helemaal geen groot verschil is. De brandweer van Zwolle-Noord moet vanaf de Harm Smeengekade via de Veerallee brug naar de Geldersedijk en Zalkerdijk rijden, om bij Zalk de Burgemeester Hardenbergweg op te rijden en deze helemaal af te rijden tot aan de woning. De rit voor de brandweer duurde gisteren 14 minuten: de uitrukmelding naar de brandweer werd om 15:52 verstuurd. Pas om 16:06 arriveerde het eerste voertuig van de brandweer op de plaats van de brand. Twee minuten later - om 16:08 - arriveerde de brandweer van Kampen en IJsselmuiden.

Afbeelding

Afbeelding

De brandweercommandant van Kampen stelt dat er sprake zou zijn dat brandweer Hattemerbroek in het geval van een melding pas na 4 á 5 minuten zou kunnen vertrekken vanaf de kazerne. Dat zou inhouden dat de rit vanaf de kazerne aan de Middeldijk tot aan de woning bijna 10 minuten zou moeten bedragen. De rit van 4 kilometer zou in zo'n geval met een gemiddelde snelheid van 24 kilometer per uur afgelegd moeten worden om er daadwerkelijk 10 minuten over te doen. Met andere woorden: de brandweer kan met de 4 minuten opkomsttijd én de 5 minuten reistijd binnen 9 minuten na de melding aanwezig zijn op de locatie. Die laatste 5 minuten is berekend aan de hand van een maximale snelheid van 50km/h binnen de bebouwde kom en 60km/h op de Middeldijk. Met een snelheid van 80 á 100 km/h zou de brandweer dus nog sneller ter plaatse zijn.

Afbeelding

We kunnen dus concluderen dat zelfs met de argumenten van de brandweer in Overijssel, de brandweer van Hattemerbroek sneller ter plaatse zou kunnen zijn. De brand brak gisteren op een relatief gunstig moment uit: op een rustige zondag rond de klok van vier uur. Veel verkeer zou er dus niet op de weg zijn geweest. Maar stel je nu eens voor dat de brandweer van Zwolle op een drukke doordeweekse dag in de avondspits naar je brandende woning moet in het grensgebied? Zijn ze dan ook sneller?

De bizarre gang van zaken zou verleden tijd zijn met de komst van één centrale meldkamer in Apeldoorn die zowel de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland als IJsselland zou bedienen. Dat was immers een van de speerpunten van de nieuwe alarmcentrale. In het recente verleden - toen er nog twee meldkamers waren, een in Apeldoorn en een in Zwolle - deden er zich vaker incidenten voor waarbij de hulpdiensten van verder moest komen dan noodzakelijk.

Zo vond er op 22 september van vorig jaar een ongeval plaats op de Polweg bij Wezep (zie artikel). Mogelijk werd er door de 112-beller aangegeven dat het bij Kamperveen was, waardoor de brandweer van Kampen uitrukte. Ter plaatse bleek echter dat het ongeval ruim 1 kilometer op Gelders grondgebied was, in het verzorgingsgebied waar de vrijwillige brandweer van Oldebroek vele malen sneller ter plaatse zou kunnen zijn dan de (in de avond) vrijwillige brandweer van Kampen.

Op 25 februari vorig jaar raakte een auto te water in de brede sloot op de kruising Middeldijk / Burgemeester Hardenbergweg (zie artikel). De auto lag precies op de provinciegrens. De beller naar 112 wist de locatie precies te beschrijven maar desondanks werd de brandweer van Zwolle met de tankautospuit gestuurd terwijl Hattemerbroek op 3 - 4 minuten rijden van de locatie zat.

Bij een ernstig eenzijdig ongeval op 8 december 2009 (zie artikel) verliep de alarmering van de hulpdiensten ook niet vlekkeloos. In eerste instantie kreeg de brandweer van Kampen de melding om ter plaatse te gaan, waarna - volgens de afspraken - ook direct de brandweer van Oldebroek en Hattemerbroek werden gealarmeerd. Maar door een fout bij de meldkamer in Apeldoorn werd Hattem ter plaatse gestuurd. De eerste wagen van Hattem weigerde vervolgens halverwege de rit dienst, waarna de tweede wagen van Hattem werd opgeroepen, in plaats van de veel dichterbij zittende Hattemerbroek. Ondanks dat Noord- en Oost Gelderland bij dit incident in het grensgebied wel werd opgeroepen, verliep het weer niet vlekkeloos. Naar aanleiding van dit ongeval besloot IJsselland de alarmeringen in het grensgebied zelf af te handelen, of de brandweer van Noord- en Oost Gelderland nou sneller zou zijn of niet.

Een iets recenter voorbeeld was eveneens een ernstig ongeval op 29 september van vorig jaar toen een automobilist zwaar gewond raakte toen hij op een shovel aanreed (zie foto's Eddy Bossenbroek - NWVfoto.nl). Het ongeval gebeurde op 1 kilometer van de provinciegrens op grondgebied van gemeente Kampen. Volgens eerdere afspraken zou de brandweer van Hattemerbroek dan opgeroepen worden, omdat die als snelst ter plaatse zouden kunnen zijn. Het verzorgingsgebied lag tot aan het viaduct met de N50. Ook hier werd de brandweer van Kampen opgeroepen. Dat was desondanks niet zo'n probleem, omdat in zo'n geval het hulpverleningsvoertuig ook meegestuurd wordt.

Helaas blijkt dat de woningbrand van afgelopen zondag geen losstaand 'incident' is als je kijkt naar de wijze van alarmeren. Nog schrijnender is juist dat dit bekend is bij de hulpdiensten, maar dat er vanuit de alarmcentrale geen 'extra' voertuig wordt gestuurd die mogelijk dan wel of niet sneller zou kunnen zijn. Vanuit de ogen van de burger zou je toch wel moeten begrijpen dat het - afgezien van een mogelijke centenkwestie - een voertuig uit Hattemerbroek een mooi meegenomen extraatje is als je Zwolle dan toch oproept. Technisch gezien is dat zeer simpel om er bij te alarmeren vanwege de centrale meldkamer.

De bewoners van de grensgebieden rond de Voskuilerdijk, Middeldijk, Burgemeester Hardenbergweg, maar ook bij Zuideinde in de buurt zullen zich waarschijnlijk onjuist behandeld voelen. Dat blijkt ook wel uit het commentaar van een buurtbewoner op RTV Oost en de reacties bij o.a. De Stentor en op StefanVerkerk.nl. De beste tip lijkt vooralsnog om bij het bellen naar 112 een straatnaam te noemen die net 5 meter over de provinciegrens ligt. De kans dat de brandweer dan - vanwege de aanwezigheid van de grenzen - wel iets sneller komt is dan aanwezig. In het geval van een woningbrand waarbij mogelijk nog mensen binnen zijn kan een halve minuut het verschil maken tussen leven en dood. De - zoals het er naar uit ziet - bureaucratische en vooral niet praktische kijk op opkomsttijden zorgt er nu voor dat er minder voertuigen met langere aanrijtijden worden gestuurd terwijl juist meer voertuigen met kortere aanrijtijden levensreddend zijn!

Het is jammer dat er vanuit de politiek in de gemeente Oldebroek hier weinig aandacht aan wordt besteed. Betere afspraken tussen gemeentes, provincies en veiligheidsregio's zouden de oplossing kunnen zijn. Want als zelfs een fotograaf die eerst 4 kilometer moet fietsen(!), daarna nog 2 minuten kan bellen met 112 en dán zelfs nog 2 minuten de tijd heeft om foto's en video te maken alvorens de brandweer gereed is om te gaan blussen... tja, dan weet je dat er iets niet klopt.

- Stefan Verkerk

Zie ook:
Zalker boerderijtje niet meer te redden - De Stentor
Ook problemen tussen Flevoland en IJsselland...
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
huub verberk
Berichten: 140
Lid geworden op: do jan 14, 2010 18:12

Re: Buurt op grensgebied bij Zalk verbijsterd over keuze brandwe

Bericht door huub verberk »

Stefan Verkerk heeft gelijk. Ik kon de brand zien vanuit mijn huis en ging er zondermeer vanuit dat de brandweer in Hattemerbroek wel zou komen. Het probleem zit in de onbekendheid bij de centrale in Apeldoorn. Daar kijkt men naar de postcode en dan wordt de daarbij horende brandweer gebeld. Iemand die de lokale situatie kent zou dit nooit doen.
Overigens als de brandweer via de zuiderzeestraatweg , de Middeldijk neemt en op het einde links, was men er mogelijk sneller geweest. De weg op de dijk heeft veel bochten, je kunt daar niet snel rijden. Maar als men via Middeldijk was gereden waren ze LANGS (!) de brandweer kazerne van Hattermerbroek gekomen.......

Het is geen beste beurt van de centrale in Apeldoorn. Ik ben bang dat het in de toekomst meer zal voorkomen. Centralisten in Apeldoorn kunen niet bekend zijn met iedere situatie in dit grote gebied. Misschien moeten bewoners in deze regio bij 112 meldingen duidelijk zeggen dat brandweer Hattemerbroek moet komen.

Met vriendelijke groet,

Huub Verberk
Arnold van de Worp
Redactie
Berichten: 108
Lid geworden op: di jul 29, 2008 20:01
Locatie: Wezep, gemeente Oldebroek
Contacteer:

Re: Buurt op grensgebied bij Zalk verbijsterd over keuze brandwe

Bericht door Arnold van de Worp »

Redactie Noord schreef: Zo vond er op 22 september van vorig jaar een ongeval plaats op de Polweg bij Wezep (zie artikel). Mogelijk werd er door de 112-beller aangegeven dat het bij Kamperveen was, waardoor de brandweer van Kampen uitrukte. Ter plaatse bleek echter dat het ongeval ruim 1 kilometer op Gelders grondgebied was, in het verzorgingsgebied waar de vrijwillige brandweer van Oldebroek vele malen sneller ter plaatse zou kunnen zijn dan de (in de avond) vrijwillige brandweer van Kampen.
Overigens zou de locatie ook door gegeven kunnen worden aan de hand van een gsm signaal waardoor er er dus kamperveen in de geschatte locatie kan staan, dit gebeurt mij heel vaak als ik op google maps Latitude kijk tewijl ik aan het werk ben bij Boomkwekerij Hoekert!

Uiteraard gaat het om het feit dat de brandweer van Zwolle ter plekke moest komen terwijl de brandweer van Hattemerbroek dichtbij is.

Het is inderdaad triest dat door de gemeente of provinciegrens een brandweerwagen moet komen die verder weg is dan de dichtsbijzijnde brandweerkazerne!

Wie heeft dit beleid bedacht? nou ja laat ik dat maar niet vragen maar dit moet dus beter dus weg met die grens en kijk dus naar de dichtsbijzijnde brandweerkazerne!
Stefan
Redactie
Berichten: 465
Lid geworden op: ma apr 24, 2006 16:14
Locatie: Wezep-Noord
Contacteer:

Re: Buurt op grensgebied bij Zalk verbijsterd over keuze brandwe

Bericht door Stefan »

Arnold van de Worp schreef:Overigens zou de locatie ook door gegeven kunnen worden aan de hand van een gsm signaal waardoor er er dus kamperveen in de geschatte locatie kan staan, dit gebeurt mij heel vaak als ik op google maps Latitude kijk tewijl ik aan het werk ben bij Boomkwekerij Hoekert!
Dat is deze keer niet het geval Arnold. De locatie in de melding was precies de locatie van waar het was. ;) Dus daar gaat het niet om. :)
wouterd
Berichten: 5
Lid geworden op: wo nov 19, 2008 21:39
Locatie: Wezep

Re: Buurt op grensgebied bij Zalk verbijsterd over keuze brandwe

Bericht door wouterd »

Tja… is dit ook niet een deel van het risico dat hoort bij het buitenaf (willen) wonen?
huub verberk
Berichten: 140
Lid geworden op: do jan 14, 2010 18:12

Re: Buurt op grensgebied bij Zalk verbijsterd over keuze brandwe

Bericht door huub verberk »

Beste Wouterd,
Nee, dat heeft er niets mee te maken. De afstand van de brandweer kazerne hattemerbroek naar de woning is korter dan naar bv het spoorweg station. Het heeft te maken met 112 centrales die een groot gebied hebben en centralisten die daardoor de lokale situatie niet kennen. Deze woning ligt in Zalk volgens postcode = gemeente Kampen = Overijssel = brandweer Zwolle en Kampen.
De volgende woning is vosluilerdijk = Hattemerbroek = Wezep = brandweer Hattemerbroek. Volgende keer de postcode van je buurman opgeven??
Edwin Scheffer
Berichten: 1
Lid geworden op: di feb 15, 2011 12:52

Re: Buurt op grensgebied bij Zalk verbijsterd over keuze brandwe

Bericht door Edwin Scheffer »

Ik denk dat de discussie niet moet gaan over gemeente-, of provinciegrenzen. Stel nu dat er mensen waren ingesloten door de brand, daar moet je toch niet aan denken, dan telt toch elke seconde en niet een lijntje op een kaart. Een brand blussen binnen 5 tot 10 minuten of 15 tot 20 minuten, zou het misschien het verschil kunnen maken tussen een beginnend brandje blussen of een woning tot de grond toe af laten afbranden.
Als elke seconde telt..! is een kreet die de overheid voor 112 overal gebruikt, deze begrijp ik dan ook niet.

Beter is dit soort zaken kenbaar te maken bij de juiste instanties en media, ik sluit mij ook volledig aan bij het duidelijk uitgewerkte stuk van Stefan Verkerk.

Ook van de brandweercommandant van Kampen, op TV-Oost, kreeg ik meer de indruk dat hij de brandweer uit Hattemerbroek ziet als boeren met paarden, waar achter een handbediende pompkar hangt. Terwijl dit een goed uitgerust team van professionele mensen is, gelukkig ken ik er een aantal en vaak wonen ze op steenworp afstand van de kazerne. Ik heb een groot gedeelte van mijn leven in Hattemerbroek door gebracht, dus ik heb wel wat uitrukken gezien. En die zijn heel snel...

Tja... en het risico van het (willen) wonen in buitengebied is natuurlijk zinloos, moet je dan elke boer aan zijn lot over laten...?

En de centralisten neem ik het ook niet kwalijk, je kunt niet verwachten dat men elk dorp en straat kent. Maar hier zou een goed computerprogramma misschien wel kunnen helpen.

Met vriendelijke groet.
V.G.
Berichten: 1
Lid geworden op: di feb 15, 2011 13:21

Re: Buurt op grensgebied bij Zalk verbijsterd over keuze brandwe

Bericht door V.G. »

Ik heb bij de centrale doorgegeven dat ze brandweer Hattemerbroek moesten sturen. Dan krijg je als antwoord: "Dat zoeken wij hier zelf wel uit!" Het maakt dus niets uit als je al aangeeft welke brandweer ze laten uitrukken, heel frustrerend.

PS. Kan iemand ook nog uittekenen hoe de brandweer van kampen naar de brand is toegereden? We hebben namelijk alle brandweer uit de zelfde richting zien arriveren.
Stefan
Redactie
Berichten: 465
Lid geworden op: ma apr 24, 2006 16:14
Locatie: Wezep-Noord
Contacteer:

Re: Buurt op grensgebied bij Zalk verbijsterd over keuze brandwe

Bericht door Stefan »

Zover ik kon zien zijn die vanaf de Burg. Hardenbergweg uit de richting N50 gekomen dus vermoedelijk zijn die via de Kamperstraatweg naar de Baron Bentinckweg gereden en daar verder richting de Sloetweg. Maar Kampen leverde enkel ondersteunende voertuigen en in principe zijn die dus prima... Het gaat eigenlijk enkel om de tankautospuiten uit Zwolle in deze discussie.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9602
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Buurt op grensgebied bij Zalk verbijsterd over keuze brandwe

Bericht door Redactie »

Omwonenden vonden dat de brandweer te lang op zich liet wachten, heeft brandweercommandant Arjan Schepers na de brand vernomen. "Mensen begrijpen niet waarom de brandweer niet uit Hattembroek - dat is twee kilometer verderop - kon komen." Toch is 'Zwolle' in dit geval het snelst, legt hij uit. "Dat is een beroepskorps, de mensen zitten klaar in de kazerne en zijn binnen een minuut vertrokken. De vrijwilligers van Hattemerbroek zijn thuis en dan duurt toch al gauw vier á vijf minuten voordat je kunt uitrukken." 'Zwolle' was zondag overigens in veertien minuten in Zalk, aldus Scheper. "Maar als je staat te wachten, is iedere minuut te lang natuurlijk."
Bron http://www.destentor.nl/regio/kampen/81 ... c#reakties
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie Noord
Redactie
Berichten: 734
Lid geworden op: vr apr 16, 2010 21:03
Locatie: Wezep

Re: Buurt op grensgebied bij Zalk verbijsterd over keuze brandwe

Bericht door Redactie Noord »

'Snelheid is het enige wat telt'
KAMPEN - Brandweer pareert kritiek: bij uitrukken spelen gemeentelijke of provinciale grenzen geen rol, aldus Ruben Sinselmeijer van de brandweer Kampen. Wie het eerste komt, die het eerst maalt. Of blust, in dit geval. "Vroeger, jaren dertig vorige eeuw, sneden brandweerlieden de slangen van een korps uit een andere plaats door als zij eerder bij een brand waren", weet plaatsvervangend brandweercommandant Ruben Sinselmeijer van de brandweer Kampen. "Die tijd is echt geweest, dat hebben we als brandweer allang achter ons gelaten.

[..]

Daarnaast wordt gekeken naar de uitruktijd per post. "Een beroepskorps zoals Zwolle kan binnen een minuut uitrukken, bij een vrijwilligerskorps zoals Hattemerbroek moeten mensen vanuit huis komen en dat duurt altijd een paar minuten langer. Onder werktijd moet men vanaf een adres elders, meestal verder weg, komen. Soms zijn mensen dan zelfs helemaal niet beschikbaar. Daar wordt in zo'n dekkingsplan allemaal rekening mee gehouden. Dus dat is geen kwestie van even plaatsnamen intikken op Google."
Leer het artikel verder op de website van De Stentor.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Stefan
Redactie
Berichten: 465
Lid geworden op: ma apr 24, 2006 16:14
Locatie: Wezep-Noord
Contacteer:

Re: Buurt op grensgebied bij Zalk verbijsterd over keuze brandwe

Bericht door Stefan »

Het artikel dat vandaag in De Stentor staat laat nog maar weer eens zien in hoeverre men in Kampen (en Zwolle?) denkt over Hattemerbroek als vrijwillige brandweerpost. Dat ze enkele minuten nodig hebben om op de kazerne te komen, oké. Maar schrijven dat ze in sommige gevallen geen eens een tankautospuit vol kunnen krijgen? Dat zou pas iets zijn... dan mogen wij hier in Hattemerbroek en Wezep wel zorgen gaan maken. Krijgen we binnenkort dan ook brandweerzorg van Zwolle in Hattemerbroek als de kazerne van Hattemerbroek naar Wezep wordt verplaatst? Immers, brandweer Zwolle zal dan ook vele male sneller aanwezig kunnen zijn als we deze beredenering volgen.

Nee, het artikel doet ernstig afbreuk aan de brandweer van Hattemerbroek. Het lijkt wel alsof ze worden afgedaan als een korps wat niks kan, niks wil, niet op tijd kan zijn, geen snel materieel hebben enzovoort enzovoort. Bovendien is het toch absurd dat er 'feitelijk' wordt gezegd dat de alarmcentrale altijd de snelste voertuigen zal sturen.

Wat zou er gebeuren als er nu een ongeval zou plaatsvinden op de Voskuilerdijk, op ongeveer 30 meter van de provinciegrens aan de Gelderse zijde? De beller meldt aan de alarmcentrale dat het ongeval zich heeft voorgedaan aan het einde van de Voskuilerdijk bij Wezep. Als de centralist dan op de kaart aangeeft waar het is, dan zou - als we de volgorde van 'de snelste' gaan volgen - dus opnieuw Zwolle moeten gaan rijden op deze melding. Immers: als ze bij de brand van van de week bij het aanrijden via de Burg. van Hardenbergweg na het kruispunt van de Voskuilerdijk nog 100 meter moeten rijden, dan zijn ze die 30 meter die ze na het afslaan naar links en het oprijden van de Voskuilerdijk ook sneller.

Afbeelding

Maar zou Zwolle dan ook opgeroepen worden, ondanks dat het op het gebied is van gemeente Oldebroek? Of zijn de vakjes op de kaart van de brandweer zo verdeelt dat de provinciegrens toevalligerwijs ook de grens is van welke blusploeg als eerste uitrukt? Dat zijn vragen die de brandweer tot nu toe nog niet heeft beantwoord.

Het zou voor de hulpverlening van de buitengebieden van gemeente Oldebroek en gemeente Kampen misschien verstandiger zijn om in alle gevallen dubbelzijdig aan te rijden: dus door zowel brandweer Hattemerbroek / Oldebroek als brandweer Kampen / Zwolle. Pas op dát moment garandeer je dat de snelste er ook komt. Nu garandeer je dat er iets komt, maar wel van onnodig ver.

- Stefan Verkerk
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9602
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Schriftelijke vragen ABO n.a.v. woningbrand Zalk.

Bericht door Redactie »

Schriftelijke vragen fractie ABO n.a.v. woningbrand 13 februari 2011.

Op zondag 13 februari was er brand in een woning aan de Burgemeester Hardenbergweg, Zalk. Deze woning ligt ongeveer 10 meter buiten de gemeentegrens van Oldebroek in de provincie Overijssel. Bij de melding aan 112 is duidelijk aangegeven dat de woning aan de rand van Hattemerbroek ligt. Toch werd de brandweer van Zwolle gestuurd. De afstand brandweerkazerne Zwolle naar de brand is 9,6 km. De aanrijtijd was 14 minuten.
De brandweerkazerne Hattemerbroek ligt op 3,9 km. Deze afstand neemt 5 minuten in beslag.
Als de opkomst tijd van de brandweer 5 minuten zou zijn, dan kon de lokale brandweer 4 minuten eerder aanwezig zijn. (met dank aan Oldebroek.net)

Blijkbaar is de provinciegrens bepalend welke hulpdienst er gewaarschuwd wordt. In het verle-den zijn er vergelijkbare incidenten geweest.

Graag willen we de volgende vragen stellen.

A/ Is het college bereid deze problematiek nog eens ter sprake te brengen bij een regionaal overleg?

B/ Is het college van mening dat bij brand op de grens van twee regio’s beide brandweerkazernes gewaarschuwd moeten worden, zodat op deze wijze de snelste hulp verleend kan worden.

C/ Is het college bereid samen met de diverse brandweercommandanten hierover afspraken te maken zodat bewoners aan de rand van de gemeenten ook de snelst mogelijke hulp krijgen?


Fractie ABO
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie Noord
Redactie
Berichten: 734
Lid geworden op: vr apr 16, 2010 21:03
Locatie: Wezep

Re: Schriftelijke vragen ABO n.a.v. woningbrand Zalk.

Bericht door Redactie Noord »

Antwoorden college n.a.v. vragen van de ABO over brand Zalk

Onderwerp: beantwoording schriftelijke vragen van de ABO fractie over een brand aan de Burgemeester Hardenbergweg te Zalk.

Het college informeert u als volgt:

Op 13 februari 2011 is er in de gemeente Kampen een brand op het adres Burgemeester Hardenbergweg 5 te Zalk geweest. Naar aanleiding van deze brand is er commotie ontstaan over het niet alarmeren van de brandweerpost Hattemerbroek. De raadsfractie van ABO heeft zich hierbij aangesloten door middel van het stellen van de volgende schriftelijke vragen:
  • Is het college bereid deze problematiek nog eens ter sprake te brengen bij een regionaal overleg;
  • Is het college van mening dat bij brand op de grens van twee regio's beide brandweerkazernes gewaarschuwd moeten worden, zodat op deze wijze de snelste hulp verleend kan worden;
  • Is het college bereid samen met de diverse brandweercommandanten hierover afspraken te maken, zodat bewoners aan de rand van de gemeenten ook de snelst mogelijke hulp krijgen?
Wij zijn van mening dat elke burger recht heeft op de snelst mogelijke hulp, ongeacht van waaruit deze wordt verleend. Dit is wel echter beperkt tot de verantwoordelijkheden en de bevoegdheden van ons college en ons grondgebied. In de genoemde situatie heeft ons college geen verantwoordelijkheid. De invulling van de brandweerzorg in de gemeente Kampen valt onder verantwoordelijkheid en bevoegdheid van het college van Kampen.

De gemeente Oldebroek maakt deel uit van de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland, en de gemeente Kampen van de Veiligheidsregio IJsselland. Binnen beide regio's wordt gewerkt met een regionaal dekkingsplan op basis van operationele grenzen. Dit houdt in dat in principe de gemeentegrenzen worden losgelaten voor bepaling van de verzorgingsgebieden. De toekenning van het verzorgingsgebied aan een brandweerpost wordt bepaald in het regionaal dekkingsplan. Het verzorgingsgebied wordt gevormd door onderliggende kaartvakken. Per kaartvak geldt een zelfde volgorde voor de eerste tien uitrukkende eenheden.

Een aantal jaren geleden zijn, op basis van de uitkomste van het dekkingsplan van de Veiligheidsregio IJsselland, afspraken gemaakt over de inzet van brandweereenheden uit onze gemeente in de gemeente Kampen. Het betreft dan bepaalde gebieden in het zuiden van de gemeente Kampen die grenzen aan onze gemeentegrens.

In het gebied waar de brand geweest is staat in het dekkingsplan van de Veiligheidsregio IJsselland de post Hattemerbroek als eerste eenheid om gealarmeert te worden. Echter, in dit geval is weer gebleken dat de praktijk weerbastiger is dan de theorie. Voor de berekening van het dekkingsplan wordt gebruik gemaakt van een groot aantal databestanden en parameters, die om onverklaarbare redenen soms andere uitkomsten geven als verwacht, wat ook hier het geval was. Het weggedeelte waar de betreffende woning aan ligt was namelijk gekoppeld aan een andere naastliggende kaartvak. Voor dit kaartvak is de volgorde van uitrukkende eenheden anders, met als gevolg dat brandweereenheden uit Zwolle gealarmeerd zijn in plaats van het korps Hattemerbroek. Deze omissie is inmiddels gecorrigeerd. Er zijn goede afspraken gemaakt om herhaling van dit soort situaties te voorkomen. Overigens kent de brandweer van Kampen voor het zogenaamde buitengebied al een speciale procedure bij brand; er wordt verstekrt uitgerukt met meer menskracht en materieel.

Gezien de complexiteit van de materie kan dit probleem ook elders in beide regio's voorkomen. Door beide regio's wordt nauw samengewerkt om de dekkingsplannen verder te optimaliseren en op elkaar af te stemmen.

Oldebroek, 22 maart 2011.

Ondertekend door Burgemeester en wethouders van Oldebroek.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie