Groot onderhoud voor vrijheid

Voor zo nu en dan of regelmatig een column schrijft kan deze vanaf nu ook op oldebroek.net plaatsen.
Bert-Jan
Berichten: 229
Lid geworden op: do mar 02, 2006 23:45
Locatie: Wezep

Groot onderhoud voor vrijheid

Bericht door Bert-Jan »

We leven in vrijheid. Een kort zinnetje met een bovenmenselijke en helaas niet altijd begrepen lading. Vrijheid is iets heel persoonlijks, maar staat in direct verband met omgeving of samenleving. Vrijheid zit hem in het diepste van de ziel, niet in de hoeveelheid beledigende opmerkingen die, onder de noemer van freedom of speech, de wereld in geslingerd kunnen worden. Vrijheid vindt haar voedingsbodem niet in agressieve acties of reacties.

Vrijheid van de ziel is groter dan de ziel zelf. Angst en haat staan op hun beurt pseudoniem voor gevangenschap van de ziel. Er leven anno nu veel ‘vrije Nederlanders’ in deze geestelijke gevangenschap. Van daaruit worden zelfs verbitterde aanvallen uitgevoerd op de fundamenten van vrijheid en vrijheidsbeleving, zo lijkt het.

Nog geen 100 jaar na het bereiken van gelijkwaardigheden als vrouwenkiesrecht en ná de datum dat Nederland de slavernij definitief tot het haar geschiedenis liet behoren. Op de drempel van 2008 is gelijkwaardige vrijheid nog niet voor iedereen bereikt. Zeker niet wereldwijd, maar óók niet in Nederland. Nog dagelijks ondervinden (onder andere) gekleurden en niet-gekleurden, vrouwen en homosexuelen dat er nog een strijd te leveren is voor erkenning en dus gelijkwaardigheid.

Vrijheid van geloof en overtuiging valt, in één adem, ook onder de gemeenschappelijke deler van vrijheid. Daarom een evenzo groot goed. De persoonlijke (geloofs-)overtuiging op welke wijze dan ook opleggen zie ik echter niet als uitdragen van vrijheid of respect. Ik zie persoonlijk geen verheerlijking in ontkenning van 'samenleving', omdat anderen niet (volledig) voldoen aan geloofs- of kerkwetten.

De Partij voor de Vrijheid, door hun boodschap versus naamgeving een contaminatie van het vrijheidsprincipe. Toonbeeld van verkrampte angst en zelfingenomenheid. Óók degenen die diezelfde politieke partij of zijn ‘geestelijk leider ‘ bestoken met haat of bedreiging zie ik als de ongewenste oppositie van het vrijheidsbeginsel. Een soort van Nederlandse Gaza strook waar kwetsende opmerkingen verward worden met argumenten en redelijkheid.

De vrijheid van vandaag de dag is niet simpel verkregen. Daar is in woord en daad voor gestreden, daar zijn zelfs vele levens voor gelaten. Dan nog is die vrijheid niet een bereikt en gewaarborgd doel. De wereld staat nooit stil, dus vrijheid vergt dagelijkse investeringen. Ook in Nederland.

Er is een onbalans ontstaan tussen mensen en culturen, tussen mogelijkheden en kansen. Onbalans zal zich uiteindelijk altijd manifesteren en wreken in een samenleving. Dan kun je niet volstaan met vrijheid preken, maar moet er een handschoen opgepakt worden door alle ‘deelnemers’. Waar gevoelens en emoties geraakt worden, waar het vuurtje van haat en angst dankbaar worden aangewakkerd, daar worden loopgraven gegraven.

Politici hebben naast hun bestuurlijke taken een flinke uitdaging ernaast. De maatschappelijke angst, onbekendheid en weerstand tegen elkaar wegnemen. Dat vergt leiderschap. Échte leiderschap! Geen onbeargumenteerde stellingname of zalvende woorden.

Niet Geert Wilders, niet de Islam of bevolkingsgroepen moeten bevochten worden. Het gezamenlijke gevecht moet zich richten tegen angst, haat en datgene wat ongelijkheid bevordert. Op 25 januari 2008 wordt, in de zendtijd voor politieke partijen, de TV première verwacht van een Geert Wilders-film. Nú al wordt er gespeculeerd, gedreigd en stelling genomen. Angst voor de maatschappelijke gevolgen van meningsuiting.

Het antwoord op een vraag kun je pas na een vraagstelling geven? Geert Wilders zoekt een platform. Hij krijgt het steeds weer, door voor- en tegenstanders op een dienblaadje aangereikt. Koran op zijn molen, als ik dat oude spreekwoord zo mag verbasteren. Geloofsfanatici zetten aan tot strijd of zelfs terrorisme om de eigen macht en zucht om bloed te laten voeden door makkelijke volgelingen. Angst en haat zijn slechte raadgevers, maar helaas ook een makkelijke voedingsbodem voor bedenkelijk leiderschap. Verdeel en heers! Dat houdt voor ons dus in: geef verdeeldheid geen kans!

Doodzwijgen of onbeargumenteerd meningen terugschreeuwen zullen niet de oplossingen zijn voor de uitdaging die we momenteel 'bij de hoorns' hebben. Dé Vrijheid sterkt zich niet door bedreigingen, niet door afzondering, niet door loopgraven. Vrijheid vergt echte vragen, echte antwoorden en dat alles in een goed gesprek waar allen hetzelfde doel vinden en dienen in erkenning van datgene wat een vrije samenleving heet.

Een goed en herkenbaar immigratiebeleid is noodzakelijk, maar lost het interne probleem niet op. De samenstelling van de bevolking is niet van dezelfde smaak, maar na goed roeren ontstaat de nieuwe smaak. De ingrediënten mogen we nooit eenzijdig vaststellen in een vrije democratie. De smaak wordt echter pas te pruimen als de ingrediënten gelijkwaardig zijn, elkaar waar mogelijk aanvullen en niet proberen het bestaan van de ander te onderdrukken of ontkennen.

Ook 2008 zal vele kleine en grote uitdagingen brengen. Dat geldt voor economie, samenleving en individu. Nederland weer maatschappelijk in balans brengen zal één van de grootste uitdagingen blijken. Vrijheid en gelijkwaardigheid vragen om samenspraak, hard werken en wederzijdse concessies. Zo iets groots komt nooit gratis en nooit zonder gezamenlijke inzet.

Werkelijk persoonlijke vrijheid kan er pas zijn als iedereen weet wat mag en kan, maar óók wat daarvoor bijgedragen moet worden. Vrijheid beleven is vrijheid geven. Eenvoudig? Om de drommel niet, maar wel zoveel waard om de schouders onder te zetten.

Het vermogen om te luisteren zal een belangrijke optie zijn. Hoor wát er gezegd wordt. Is het een mening of een argument? Is het een onderbouwing of een stelling? Wordt er geschopt of toenadering gezocht? Wordt hoor en wederhoor toegepast? Het is aan ons allen. One-liners en over en weer gegooide bittere stellingen lossen de situatie niet op, dát is mij bovenal duidelijk. Tijd voor groot onderhoud aan Vrijheid. Voor allen.

Ik wens allen een voorspoedig 2008, zonder angsten, haat of onnodige weerstand. In vrijheid, vrede én gelijkwaardigheid voor allen. In Nederland, dus ook in Oldebroek.

Bert-Jan Dokter
Plaats reactie