Aanleg glasvezelnetwerk in Oldebroek in volle gang

Vragen en antwoorden over de mogelijke aanleg van een glasvezelnetwerk in een aantal kernen van onze gemeente.
Gebruikersavatar
Redactie Noord
Redactie
Berichten: 734
Lid geworden op: vr apr 16, 2010 21:03
Locatie: Wezep

Aanleg glasvezelnetwerk in Oldebroek in volle gang

Bericht door Redactie Noord »

Persbericht ReggeFiber

OLDEBROEK - De aanleg van het glasvezelnetwerk in Oldebroek, Hattemerbroek, Wezep en Oosterwolde is in volle gang. Dat is mooi, want daarmee worden Oldebroek, Hattemerbroek, Wezep en Oosterwolde aangesloten op een toekomst vol nieuwe mogelijkheden. Internet wordt sneller en stabieler, het beeld wordt scherper en bellen kan vaak voordeliger. Inschrijven voor een glasvezelabonnement wordt nu nog leuker tijdens de actieweken van 4 tot en met 16 juni.

Voordelen glasvezel

De voordelen van glasvezel zijn enorm. Internet wordt sneller en stabieler, het beeld wordt scherper en bellen kan vaak voordeliger. Glasvezel heeft daarbij een haast oneindige capaciteit. Door deze oneindige capaciteit ontsluit glasvezel ook een wereld aan nieuwe mogelijkheden op het gebied van werken, leren, communiceren en ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan beeldbellen, waarbij zorg op afstand mogelijk wordt. Ook tv kijken wordt een geheel nieuwe belevenis, met glashelder en haarscherp beeld in HD of zelfs 3D. Dus ook het EK kijken wordt met glasvezel een compleet nieuwe belevenis. Door de snelheid van glasvezel zijn de doelpunten eerder op de televisie te zien, dan met een gewone kabelverbinding.

Gebruik maken van glasvezel
Reggefiber zal iedere woning binnen het aansluitgebied van Oldebroek voorzien van een geheel kosteloze glasvezelaansluiting. Om gebruik te maken van glasvezel moet de glasvezelaansluiting door een serviceprovider worden geactiveerd. Pas dan kunnen inwoners daadwerkelijk van de voordelen van glasvezel genieten. Inwoners die gebruik willen maken van glasvezel kunnen een glasvezelabonnement bij een van de deelnemende serviceproviders afsluiten. In Oldebroek, Hattemerbroek, Wezep en Oosterwolde zijn dat: Kick XL, KPN, Lijbrandt, Solcon en XS4All.

Inschrijven wordt nog leuker tijdens de actieweken
Speciaal voor inwoners die zich niet hebben ingeschreven voor glasvezel, organiseert Reggefiber actieweken. Inwoners die tijdens de actieweken een glasvezelabonnement afsluiten in de glasvezelwinkel of het glasvezelservicepunt, krijgen van Reggefiber een Nike EK t-shirt ter waarde van € 79,00 cadeau. De actieweken worden georganiseerd van maandag 4 juni tot en met zaterdag 16 juni. De glasvezelwinkel aan de Kerkstraat 40 in Hattem is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag, het glasvezelservicepunt in het gebouw van de Locale Omroep Oldebroek aan de Zuiderzeestraatweg 498 in Wezep op vrijdag en het glasvezelservicepunt in Dorpshuis De Heerdt aan de Schiksweg 27 in Oosterwolde op zaterdagmorgen. Iedereen kan hier terecht voor een persoonlijk en onafhankelijk advies over glasvezel.

Afbeelding
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
FerryHeibrink
Berichten: 44
Lid geworden op: vr jul 22, 2011 13:22

Re: Aanleg glasvezelnetwerk in Oldebroek in volle gang

Bericht door FerryHeibrink »

"Door de snelheid van glasvezel zijn de doelpunten eerder op de televisie te zien, dan met een gewone kabelverbinding."

Ik ben groot voorstander van glasvezel, maar deze zin mag wel geschrapt worden, dit is absoluut onzin.
Televisiebeelden worden tegenwoordig gedigitaliseerd verzonden. Hierdoor moet het beeld geschikt gemaakt worden voor digitale distributie. Het maakt echter niet uit of de beelden via de coax gaan of via glasvezel. De verschillen zijn zeer minimaal in de order van 1/1000 van een seconde.

Vroeger werden beelden analoog gedistribueerd. De signalen kwamen analoog binnen en doordat er geen compressie en buffering nodig was, kwam dit eerder aan bij de TV. Als je dan een digitale uitzending had, kreeg je enige vertraging. Tevenwoordig worden de analoge TV beelden ook in de wijkcentrale 'uitgepakt', en zijn eigenlijk gewoon mediaboxen, maar dan op langere afstand, heel simpel gezegd.

Daarnaast speelt ook mee wat de bron van het signaal is. Als je bronsignaal van de sateliet afkomt, is het een MPEG2 signaal wat een reis door de ruimte moet maken (ik meen zo'n 2 seconden) en moet gedecodeerd worden naar een analoog signaal of MPEG4 signaal voor de mediabox. Tegenwoordig gaat het signaal via glasvezel en is dus sneller binnen om te transcoden naar een geschikt formaat.

Goed voorbeeld van een "live" uitzending. Het EK voetbal.

Beeld wordt in het buitenland vastgelegd. Dit gaat de sateliet op naar de studio in Hilversum. In Hilversum wordt het verwerkt, plakt men er een logootje op, gaat het de glasvezel op om bij de KPN of bij GHM omgezet te worden in een geschikt formaat. KPN gooit er nog extra compressie op en trekt de dolby stream plat tot stereo. In het ergste geval gaat het dus weer opnieuw de schotel op om het vervolgens via je eigen schotel weer te ontvangen.
30 seconden vertraging is dan niets. Bedenkt dat als je een live uitzending hebt, waarbij er ook nog eens live ondertiteld wordt, dat hier nog ruim 30-60 seconden verwerkingstijd extra bij komt.

Uiteindelijk boeit het ook niet echt of de beelden heel iets later binnenkomen, maar om het een verkoopargument te noemen, die daarnaast ook nog eens volstrekt onjuist is, da's een beetje jammer.


Aankomende week gaan ze bij ons in de straat graven, ik hoop snel van die UPC boeven af te zijn :)
Plaats reactie