Gezocht: vrijwilligers met hart voor vleermuis en mens!

Op zoek naar iets, meld het hier!
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9596
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Gezocht: vrijwilligers met hart voor vleermuis en mens!

Bericht door Redactie »

Gezocht: vrijwilligers met hart voor vleermuis en mens!

Landschapsbeheer Gelderland en Vleermuiswerkgroep Gelderland geven een cursus voor het afhandelen van klachten over vleermuizen.

Veel gemeenten werken samen met vrijwilligers aan meldpunten voor "beschermde diersoorten in de woonomgeving". Het gaat daarbij onder meer om vleermuizen die in huizen verblijven en klachten kunnen veroorzaken. Deze klachten kan iedere burger melden bij de gemeente.

Bij de afhandeling van deze klachten worden vrijwilligers ingeschakeld die hart hebben voor de natuur en goed met mensen kunnen omgaan. Ze gaan bij de mensen langs en bekijken wat er precies aan de hand is en om welke soort vleermuis het gaat. Ze vertellen de bewoners over de leefwijze van de vleermuizen en geven tips om de overlast te beperken zonder de vleermuizen te verstoren. In de meeste gevallen is daarmee het probleem voor de bewoners al een stuk kleiner geworden.

Afbeelding

De vrijwilligers moeten dus veel kennis in huis hebben van vleermuizen en hun leefwijze. Daarom hebben de Vleermuiswerkgroep Gelderland en Landschapsbeheer Gelderland een uitgebreide cursus ontwikkeld waarbij aspirant vrijwilligers worden opgeleid tot volwaardige ‘vleermuiswerkers’. In de afgelopen jaren zijn cursussen gegeven in de Achterhoek, het Rivierengebied en de Veluwe, waar veel mensen aan hebben deelgenomen. Zo zijn er nu een 65 vrijwilligers in de provincie actief en daar zijn we erg blij mee. Toch zijn nog niet in elke Gelderse gemeente voldoende mensen beschikbaar en daarom wordt in 2008 nog een cursus georganiseerd om iedereen die interesse heeft, de mogelijkheid te geven om gediplomeerd vleermuiswerker te worden

De cursus introduceert de deelnemers in de fascinerende wereld van de vleermuis en bereidt ze voor op het bezoeken van mensen die klachten over vleermuizen hebben. Bovendien is er aandacht voor het herkennen van vleermuizen met een batdetector (een apparaat dat de geluiden van vleermuizen hoorbaar maakt voor het menselijk oor) en het treffen van maatregelen als vleermuizen in gebouwen wonen.

Voor deze cursus worden enthousiaste vrijwilligers gezocht die goed met mensen kunnen omgaan. Veel mensen zijn zo ver van de natuur vervreemd, dat hun eerste reactie vaak angst is. Over vleermuizen leven veel vooroordelen. Gelukkig blijken veel mensen na een goed gesprek met een vrijwilliger gerustgesteld en bereid te zijn om met de dieren te leven en ervan te genieten.

De behoefte aan vleermuisvrijwilligers is het grootst in de gemeenten Oost Gelre, Duiven, Millingen a/d Rijn, Rijnwaarden, Rheden, Hattem, Voorst en Lingewaard.
Maar ook in de gemeenten Winterswijk, Ubbergen, Rozendaal, Buren, Druten, Zaltbommel, Oldebroek, Ede, Renkum, Barneveld, Nijkerk, Putten, Scherpenzeel, Geldermalsen, Heumen en Lingewaal zijn nieuwe vrijwilligers zeer welkom.

Zonder de inzet van vrijwilligers kunnen mensen met vleermuisklachten, en dus de vleermuizen, niet goed worden geholpen!

De cursus omvat vijf avonden in april en mei en een terugkomavond in september waarbij ook de diploma’s worden uitgereikt. Het avondprogramma duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Het is een inhoudelijke en leuke cursus, met veel praktijkgerichte informatie. De definitieve data en locaties kunnen pas worden bepaald nadat het aantal deelnemers duidelijk is. De gehele cursus kost €30,- en de vrijwilligers krijgen per gemeente na afloop van de cursus een batdetector ter waarde van EUR 220,- in bruikleen. Daar staat tegenover dat we van u vragen minimaal twee jaar lang meldingen af te handelen in uw eigen gemeente. Dit zal u gemiddeld zo’n 4-10 avonden per jaar kosten.

Lijkt het u wat om in een van de genoemde gemeenten voor de vleermuizen aan de slag te gaan? Meldt u zich dan voor eind februari aan bij Landschapsbeheer Gelderland: j.zwanenburg@landschapsbeheergelderland.nl of bel met 026-3537444.

Dit samenwerkingsverband van vrijwilligers en gemeenten wordt ondersteund door de gemeenten zelf en door de Nationale Postcodeloterij.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie