Pagina 1 van 1

Verslaving bij jeugd neemt toe

Geplaatst: za dec 09, 2006 15:12
door Redactie
stentor zaterdag 9 december 2006
Verslaving bij jeugd neemt toe
door MARLIJN DINGSHOFF

9 DECEMBER 2006 - OLDEBROEK - Steeds meer jongeren in Oldebroek drinken overmatig veel alcohol. Ook het gebruik van soft- en harddrugs neemt toe. Dat blijkt uit een proefpr....klik hier om verder te lezen
Lees ook volgende artikelen:
PvdA-fractie antwoorden over jeugd en verslaving
CDA Oldebroek brengt bezoek aan CAD


Reacties van harte welkom.

Geplaatst: ma jan 15, 2007 14:39
door Anne
De jeugd van Oldebroek verslaafd? Dat er veel alcohol genuttigd wordt door de jeugd daar ben ik het mee eens. Maar kijk eens hoe gemakkelijk het is. Overal in de gemeente Oldebroek staan zulke caravans, in Oosterwolde een grote schuur waar bier heel goedkoop is, niemand die echt op ze let. hele zuipfeesten dus en veel gerotzooi. Er moet eerst zo'n caravan in de brand vliegen met een paar doden voor er wat aan gedaan wordt. Laat de gemeente daar eerst eens wat aan gaan doen. Er wordt naar mijn mening onverantwoord alcohol geschonken en drugs zal er ook wel aan te pas komen misschien. Maar eerst zulke "cafe's" aanpakken dan ben je volgens mij al een eindje op weg in de goede richting.

Geplaatst: di jan 16, 2007 0:10
door Bert-Jan
Beste Anne,

De diverse problemen zijn inderdaad gemakkelijker bereikt dan opgelost. Sluiten van (ook meewerkende) jeugdketen is geen oplossing, misschien zelfs eerder een flinke wig tussen de jeugd en gemeente/instanties. Dit terwijl men juist contact wil en daar de nodige moeite voor moet doen. De botte bijl zal averechts werken?

Lees anders even dit artikelen dan vooral de bijlagen, onderaan die pagina, van projecten als Chill Out.

Een punt van voortdurende zorg

Hartelijke groet,

Bert-Jan

Geplaatst: di jan 16, 2007 13:30
door Anne
Dus u probeert hier te zeggen dat die jeugdketen maar door de vingers gezien moeten worden omdat u van mening bent dat het contact zo beter zal verlopen???? Voor die ketens zijn er in de eerste plaats vaak geen vergunning voor, waar is de brandveiligheid? drankvergunning?? en hoe is zit het met de geluidsoverlast??
Er moet wat aan die keten gedaan worden. Als er eentje in de brand vliegt en er zijn een paar doden kunt u dan terug kijken op mooie contacten met de jeugd van de ketens??? maar jammer dat het een paar doden kostte??

Dat dit zo gaat, is in en in triest!!

Geplaatst: di jan 16, 2007 23:16
door Bert-Jan
Nee, dat probeer ik niet te zeggen, alhoewel het wel een voor de hand liggende conclusie zou kunnen zijn.

Er zijn regels voor de keten. De brandweer en politie moeten vrij toegang hebben en er moet (ouderlijke) toezicht zijn. Verder mogen ze ook niet zomaar overal staan. Dat moet op privé grond zijn en niet zomaar ergens.

Wat ik wil zeggen is dat het sluiten van de keten niet meteen een oplossing is. Bovendien zijn niet alle keten of alle jongeren meteen een gevaar voor de samenleving of voor zichzelf. Dat zou geen goed beeld en zeker geen waarheidsgetrouwe weergave zijn.

In de laatste commissievergadering van de commissie Samenleving werd het Chill Out rapport besproken. In het publiek waren jongeren vertegenwoordigd uit de keten die betrokken, geïnteresseerd en meewerkend zijn.

Er is momenteel, voor zover ik weet, 1 keet die in de ogen van de gemeente te ver gaat en die dus het gedoogbeleid voorbij is.

Natuurlijk wil ik ook geen rampen of rampspoed. We moeten echter wel onze gezamenlijke problemen onder ogen zien en deze oplossen. De jongeren dan maar hun keet uit schoppen veroorzaakt een impasse en grote terugval in een moeizaam opgezette communicatie. Bovendien zie ik dat niet als een oplossing.

Nogmaals, de keten moeten aan regels voldoen. Dat wil niet zeggen dat we alles maar zo moeten laten. We moeten met oplossingen komen. Met we bedoel ik dan de jongeren, de ouders, de politiek én de samenleving.

Uw zorgen begrijp ik. Daar bent u gelukkig ook niet de enige in. Niet alleen in Oldebroek is dit een discussie en punt van zorg, maar in de wijde omgeving.

Hartelijke groet,

Bert-Jan Dokter

Geplaatst: zo jan 28, 2007 23:05
door Sjaak
Anne schreef:Voor die ketens zijn er in de eerste plaats vaak geen vergunning voor, waar is de brandveiligheid? drankvergunning?? en hoe is zit het met de geluidsoverlast??
Er moet wat aan die keten gedaan worden. Als er eentje in de brand vliegt en er zijn een paar doden kunt u dan terug kijken op mooie contacten met de jeugd van de ketens??? maar jammer dat het een paar doden kostte??

Dat dit zo gaat, is in en in triest!!
Dit is een complex probleem!

Ik ging vroeger ook veel in een eigen schuur drinken. Wij zaten er niet tot dronkens toe. Het belangrijkste was dat je wat centjes overhield om ook je hobby's te kunnen bekostigen.
De horeca is duur. 15 biertjes daar of 15 in de schuur scheelt dan ook nogal wat.

Daarnaast ben ik in een discotheek vroeger (ondanks drankvergunningen waarbij je verwacht dat men er oplet) wel eens vaker dieper doorgezakt geweest. Ook qua brandveiligheid zegt een horecabedrijf natuurlijk niets.
Zie maar eens wat er kan gebeuren als sfeerversiering in de brand vliegt in een gecertificeerde kroeg.

De oplossing zou zijn om meer happy hour's in te voeren. Daar gingen wij vroeger ook op af. Lekker goedkoop drinken met alle vrienden.
Maar de politiek wil dit niet. Dus zal dit probleem blijven bestaan.

De drank onbetaalbaar maken zal juist gevaarlijk worden omdat men dan net als in Rusland verkeerde alcohol gaat gebruiken met alle ziekten en doden tot gevolg.

We zijn er dus allang nog niet en we moeten maar zien hoe we dit probleem oplossen.

Geplaatst: ma jan 29, 2007 12:19
door Rescueman
Het in drinken, komt al erg lang voor.. maar ook veel hasj gebruik is bekend ook binnen de gemeente oldebroek..

Een goede waarnemer weet ook dat er uitgebreid gedealed in hasjes en pilletjes word in Wezep bij de VMBO..

De gemeente Oldebroek moet juist gebruik maken van de kennis die bestaat over deze onderwerpen, zoals gebruik maken van de kennis van het Trimbos Instituut..

Zwaar represief optreden werk vaak averrechts, een goede begeleiding is veel belangrijker.. Het indrinken gebeurd vaak bij "iemand-thuis"??"

het is zeker niet een oplossing waar de gemeente zelfstandig in kan opereren. Het zal een samenwerking moeten worden van veel voorlichting, jeugdmedewerkers, deskundigen van trimbos-instituut of alcohol en verslaving zorg en Ouders..

Ik kom dagelijks Ouders tegen, die zeggen mijn kind doet dat niet.. En dan zie je de puppillen en andere kenmerken in gedrag van zo'n kind of jongere en dan kan iedereen 1 en 1 bij elkaar optellen..

Ik heb eerder het gevoel dat ouders soms wel bewust blind willen zijn voor het gedrag van hun kinderen of dat ouders niet de moeite nemen om de confrontatie met hun kinderen aan te gaan.. Moet je als buitenstaander Ouders confronteren met het gedrag van hun kinderen?

In de hele verslavingzorg zijn hasjes en alcohol vaak een veel groter probleem.. De eerste wetenschappelijk onderzoek op het lange termijn effect van gebruik van Hasjes zijn inmiddels bekend. En duidelijk is dat de hersenen daar flinke beschadigingen van overhouden.

Wereldvreemd gedrag komt overal voor, ik denk dat in de veluwezoom wat vaker voorkomt..
Oplossingen zijn niet eenvoudig en met alleen aanpakken van indrink gelegenheden bij mensen op hun prive terrein ben je er niet...

Het begeleiden heeft vaak betere effecten dan zwaar repressief optreden..
We kennen ook de voorbeelden van zwaar repressief optreden door gemeenten en toezichthouders, waar uiteindelijk ook doden zijn opgetreden omdat er geen adequate "deskundige medische" begeleiding is..

Geven wij als ouders het verkeerde voorbeeld?

Geplaatst: za feb 03, 2007 9:59
door mrotman
Geven wij als ouders het verkeerde voorbeeld?

Mag ik wel wij zeggen of moet ik alleen voor mijzelf spreken. Alcohol gebruik zit zo geworteld in onze samenleving dat de jeugd heel gemakkelijk deze levensstijl overneemt.

De vrijdagmiddag borrel op het werk, het biertje bij thuiskomst van het werk, de sportkantine na de training of wedstrijd. Het drankje als afsluiting van een vergadering. Tot het kratbier in de werkauto toe. Tal van voorbeelden waar je van kunt zeggen dat het verkeerd is.
Leven wij onze kinderen op een gezonde manier voor. Breder gezegd een gezonde levensstijl. Waar woorden als ‘matigheid en onthouding‘ belangrijk zijn.
Persoonlijk wil ik best bekennen dat ik ook geen goed voorbeeld ben. Mijn alcoholgebruik ligt hoger dan de twee consumpties per week die ik zelf als grens stel. Verder te veel koffie, overgewicht en te weinig beweging. Weer een alcohol-grens genoemd, ook weer discutabel in de Teleac cursus minder drinken mag je 14 alcohol consumpties per week nuttigen. Volgens mij veel te hoog.
http://www.teleac.nl/blanklabel/index.j ... derdrinken

In de Stentor staat op dit moment een artikel over alcohol gebruik in sportkantines.
http://www.destentor.nl/veluwenoord/article1063608.ece

Deze hele discussie voor mij persoonlijk een mooie spiegel. Tevens weer extra motivatie om toch echt meer te gaan bewegen en gezonder te leven. Allereerst voor mijzelf maar ook om mee te helpen de maatschappelijke norm te verbeteren. Jullie mogen mij hierop aanspreken.
P.S Gelukkig rook ik niet.

En nu achter die computer weg en bewegen!!!