B en W: brandweerkazerne moet dichter bij Wezep komen

Geef je mening hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9629
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

B en W: brandweerkazerne moet dichter bij Wezep komen

Bericht door Redactie »

B en W: brandweerkazerne moet dichter bij Wezep komen

WEZEP/HATTEMERBROEK - Binnen vijf jaar moet de brandweerkazerne van Hattemerbroek een stuk dichter bij de kern van Wezep liggen. Dat wil tenminste het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek. Bron Stentor Klik hier om verder te lezen
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Stefan
Redactie
Berichten: 465
Lid geworden op: ma apr 24, 2006 16:14
Locatie: Wezep-Noord
Contacteer:

Bericht door Stefan »

Groot gelijk, bij een brand in het verste uithoekje van Wezep duurt het veelste lang, vooral als de brandweer vanuit Hattemerbroek moet komen. :)
Bert-Jan
Berichten: 229
Lid geworden op: do mar 02, 2006 23:45
Locatie: Wezep

Brandweerkazerne Wezep

Bericht door Bert-Jan »

Oldebroek en de Brandweer zoeken een geschikte locatie. Daarbij houden ze echter wel rekening met factoren die de keuze mogelijk én houdbaar maken.

Op dit moment bestaat het vrijwillige korps uit leden die veelal uit de kern Hattemerbroek komen. De brandweerlieden moeten binnen een paar (3 á 4) minuten bij de kazerne kunnen zijn. Zodra de eerste 6 brandweerlieden binnen zijn vertrekt de eerste auto (de auto met watertank aan boord). Daarna volgen de andere brandweerlieden met andere voertuigen en middelen.

Als “zomaar” de brandweerkazerne verplaatst zou worden naar Wezep ontstaat er een heel ander probleem, waardoor onze Brandweer ineens niet aan minimale eisen zou kunnen voldoen.

Doordat mensen verhuizen en “verder weg” gaan werken dan jaren geleden normaal was, speelt het probleem m.b.t. behalen van criteria dan ook op.

De Brandweer heeft al namen op papier staan van mensen uit Wezep die zich ooit als vrijwilliger hebben aangeboden, maar nu niet aan de criteria kunnen voldoen om binnen 3 minuten bij de brandweerkazerne te zijn. Men ziet echter wel in dat verplaatsing naar een tactische plek het mogelijk maakt dat binnen een straal van 2 á 3 kilometer ineens veel meer potentieel aan vrijwilligers binnen de gestelde afstandsregels valt.

Dichter bij Wezep, zo niet ín Wezep, levert dus ruim betere kansen op mogelijke brandweervrijwilligers.

Op dit moment concentreert Oldebroek en de Brandweer zich op een mogelijkheid aan de Rondweg, zo tussen de rotonde bij de oprit A28 en de nieuwe gemeentewerf.

Dit onderwerp is uitvoerig besproken in de Commissievergadering Bestuur & Veiligheid d.d. 23 mei 2007, tussen commissie-/raadsleden, Burgemeester en brandweercommandant.

Oldebroek en de Brandweer verwachten eind 2007 of begin 2008 met verdere informatie te kunnen komen in de commissie of raadsvergadering.

Hartelijke groet,

Bert-Jan Dokter

PvdA Oldebroek - Wezep
Rescueman
Berichten: 62
Lid geworden op: di mar 21, 2006 22:03
Locatie: Wezep
Contacteer:

Bericht door Rescueman »

Ik begrijpen dat voor een goed gemotiveerd korps als het team in Hattemerbroek het voor de bestaande vrijwilligers op z'n zachts gezegd erg lastig is om op tijd te zijn..

De komende ontwikkelingen maken het wel noodzakelijk om nu al rekening te houden met verplaatsing van kazernes.. Overgens een onderwerp dat al erg lang op de agenda staat..
  • Ontwikkeling van veiligheidregio, en daarmee voor de vervallen van de gemeentegrensen voor de hulpverlening. (De dichtsbijzijnde kazerne en auto gaat rijden..)
  • Vergrijzing van de bevolking, en meer aanwas van vrijwilligers in Wezep.
  • Een langere uitstel van dit onderwerp, maakt het probleem alleen nog maar groter..
  • De Kazerne in Oldebroek en Hattemerbroek kunnen ook samengevoegd worden.. Oldebroek kan dan ook bediend worden van uit Kazernes Elburg en vanuit Wezep..
  • Trek 1 of 2 beroepskrachten aan voor onderhoud van materiaal en zorgen dat de voertuigen
  • Compenseer de huidige vrijwilligersgroep, met mogelijkheden om rechtstreeks vanaf huis naar de inzet te komen.
Zo zijn er nog veel meer dingen te bewerken.. Het zou een cultuuromslag zijn die noodzakelijk is, echter vergt het veel van begeleiden van metname de bestaande vrijwilligers groep..

Simpel als je altijd door de achterdeur als bij de kazerne was, en nu moet je in de auto stappen, terwijl moeder de vrouw net boodschappen doet.. ziet de wereld er in eens anders uit en dan moet je voor je hobbie en voor de brandweer in eens meer dingen regelen.

Darwin zei ooit eens, (vrijvertaald) "Het is niet de sterkste soort die overleeft, maar de soort die zich het makkelijkste aanpast aan veranderingen.."

Ik wens de bestaande vrijwilligergroep veel wijsheid toe en het vermogen om verder te kijken.. Ik wens het management en gemeentebestuur heel veel wijsheid toe, om rekening te houden met de vrijwilligers.. Want zonder vrijwilligers geen brandweer in de gemeente oldebroek..
Peter Adema
[
Plaats reactie