Jerseykalf zoekt (zorg)boer

Wat niet te plaatsen is in een ander forum.
Gebruikersavatar
Redactie Noord
Redactie
Berichten: 734
Lid geworden op: vr apr 16, 2010 21:03
Locatie: Wezep

Jerseykalf zoekt (zorg)boer

Bericht door Redactie Noord »

WEZEP - Afgelopen dinsdag 17 januari hebben wij op onze zorgboerderij Benjamin in Wezep (http://www.benjaminzorg.nl) twee nieuwe dieren verwelkomd. Het zijn twee Jersey stierkalveren van 2 weken en ruim een maand oud.

Johannette van Oene-Kragt vertelt over de kalveren die gebracht zijn door Jacob Beeker van Biovleesbestellen.nl. Een initiatief om een probleem op te lossen dat Jersey stierkalveren hebben.

Het probleem van de Jersey stierkalveren
Op melkveebedrijven met Jerseykoeien worden jaarlijks vrouwelijke en mannelijke kalveren geboren, gemiddeld altijd 50%/50%. De vrouwelijke kalveren blijven veelal op het eigen bedrijf om later zelf ook weer een kalf te krijgen en te worden gemolken.

De stierkalveren hebben echter geen functie op de bedrijven, de volwassen koeien worden weliswaar gedekt door de stier maar dat is helaas slechts voor een enkeling weggelegd. De reguliere kalverhandel heeft ook geen interesse in de stierkalveren omdat ze relatief klein zijn en langzamer groeien dan hun dikbilvriendjes.

Daarom werden de Jerseystiertjes na 10 dagen afgemaakt (eerder mag niet). De boeren vinden dit onaanvaardbaar maar hebben geen goed alternatief, omdat bijna niemand de stierkalveren wil hebben.

Door het initiatief van Jacob Beeker loopt dit gelukkig nu anders en zijn er twee soorten kalfsvlees beschikbaar: blank kalfsvlees of rosé zoogkalfsvlees. Het is heel mals en zeer mager vlees met echte smaak. Het wordt geportioneerd tot delen zoals je ook bij de slager kunt halen; denk aan biefstuk, oesters, medaillons, riblappen, gehakt en soepvlees.

Hiernaast is nu ook het rundvlees van de Jersey stier beschikbaar. Het vlees komt uitsluitend van biologische Jersey rundveebedrijven in Nederland.

Zorgboer gezocht
Voor het opfokken wordt voor de stierkalveren een (zorg)boer gezocht. Deze krijgt minimaal twee kalveren geleverd en moet hiervoor stalruimte en voldoende weidegrond beschikbaar hebben zodat de kalveren naar buiten kunnen. Als de kalveren 10 dagen oud zijn hebben ze nog 2 maanden melk nodig. Daarna zijn ze gewend aan gras en hooi en hoeven ze geen melk meer te drinken. Ze lopen dan ook buiten. De (zorg)boer krijgt informatie over het voeren en verzorgen van de kalveren en de controle op de kalveren blijft Jacob Beeker doen.

Er zijn een aantal mogelijkheden voor dit concept; u koopt de kalveren en zorgt zelf voor het voer of de kalveren blijven van Jacob en hij zorgt voor het voer. Na een vastgelegde periode neemt hij de dieren van u af en worden ze geslacht. U kunt dan weer nieuwe kalveren krijgen om weer voor te zorgen.

Heeft u interesse in een van deze mogelijkheden, vragen en of opmerkingen hierover? Neem dan contact met Jacob Beeker info@biovleesbestellen.nl of bezoek de website http://www.biovleesbestellen.nl

Afbeelding
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie