Hanesteen terug in Hattemerbroek mei 1983 (Klein stukje historie)

Wat niet te plaatsen is in een ander forum.
Redactie Oldebroek
Berichten: 340
Lid geworden op: za aug 14, 2021 7:46

Hanesteen terug in Hattemerbroek mei 1983 (Klein stukje historie)

Bericht door Redactie Oldebroek »

In 1983 werd de naam van de Hattemerbroekersteeg veranderd, en is de Hanesteen weer teruggekomen. Het betekende dat de klokken in Hattemerbroek minstens 150 jaar werden teruggezet.
Voor Wie niet op de hoogte is, volgt hier een verklaring. De Hattemerbroekersteeg, de weg die vanaf de Ziuiderzeestraatweg tegenover de Middeldijk loopt, heette vroeger Hanesteenseweg. Op een kadasterkaart van omstreeks 1830 komt deze naam al voor. De weg ontleende zijn naam aan een steen, die daar waarschijnlijk eeuwenlang heeft gelegen, de Hanesteen. Volgens ouderen had de haan vanaf deze steen de voorbijgangers luid toegekraaid.
Sinds, 1989/1970 was de steen echter spoorloos verdwenen. Enkele leden van de Oudheidkundige Vereniging is het gelukt de originele Hanesteen op te sporen. Deze bleek in een tuin van een familie in Epe te liggen. Men was bereid de steen om te ruilen voor een gelijkwaardig exemplaar.
De Hanesteen heeft een plaatst gevonden in een gemeenteplantsoen tussen het Vijzelpad en de Oude Kerkweg. Hier was ook nog wat ruimte voor een rustieke zitbank, die was aangeboden door een firma uit Hattemerbroek.

Bron: Facebookpagina De Loemeeuw
Afbeelding

Afbeelding
Plaats reactie