Negen raadsleden nemen afscheid.

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10162
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Negen raadsleden nemen afscheid.

Bericht door Redactie »

Eerst elkaar met argumenten om de oren slaan; daarna samen aan de soep

Oldebroek - Op dinsdagavond 14 maart nam de gemeente Oldebroek afscheid van de oude gemeenteraad. Maar liefst negen raadsleden namen afscheid. De laatste vergadering van de raad in oude samenstelling werd vooral een avond van veel terugkijken en vooruitblikken. Hoewel sommige onderwerpen de gemoederen in de raad hoog op lieten lopen, was de onderlinge samenwerking altijd een van rust en respect voor elkaar.


Aan het begin van de avond kenmerkte burgemeester Zielhuis de Oldebroekse raad door een zekere mate van rust. Hiermee bedoelde hij niet dat de politiek in de gemeente saai is, want er ontstonden over bepaalde onderwerpen verhitte discussies. De burgemeester doelde op de manier waarop de Oldebroekse raad met elkaar omgaat. Iedereen wordt in zijn waarde gelaten en daardoor kan alle energie in de inhoudelijke discussie gestoken worden. Chris Spijkerboer die afgelopen dinsdagavond na 8 jaar CDA-raadslid te zijn geweest, afscheid nam van de raad, zei het als volgt: "Eerst sla je elkaar met argumenten om de oren en na afloop eten we samen een kopje soep."

Burgemeester Zielhuis stelde vast dat er de afgelopen periode veel belangrijke besluiten zijn genomen door de raad. Het opvallende daarbij was dat de raad die besluiten bijna altijd unaniem dan wel bij grote meerderheid nam. Kennelijk zijn de verschillende partijen in Oldebroek het op hoofdpunten met elkaar eens. De burgemeester doelde daarbij onder meer op de vaststelling van de Structuurvisie Oldebroek, waarin de toekomst van de gemeente tot 2030 wordt geschetst; de vaststelling van het nieuwe Bestemmingsplan Buitengebied; de bouw van het Kulturhus in het dorp Oldebroek, en de verbetering van de communicatie met de bevolking (dorpsgesprekken en het aanstellen van dorpscontactambtenaren). Over de verhoging van de OZB, waar de raad aanvankelijk behoorlijk verdeeld over was en een kleine meerderheid van de raad een voorstel van het college ingrijpend wijzigde, werd de raad het tenslotte toch nog in hoofdlijnen eens. Zodoende ontstond er financiële ruimte voor verbetering van de dienstverlening door middel van uitbreiding van de formatie en voor nieuwe huisvesting van de nevenvestiging in Wezep.

De burgemeester prees de raad voor de uiteindelijke standvastigheid bij moeilijke besluiten over handhaving. Uniek was de wijze tot besluitvorming met betrekking tot noodzakelijke ingrijpende bezuinigingen. De raad moest zelf kiezen uit een pakket door het college van B&W aangedragen bezuinigingen. Zo'n wijze van werken past in het nieuwe dualistische systeem. "De gemeenteraad bewees dat zij hier haar verantwoordelijkheid aankon", aldus burgemeester Zielhuis.
De burgemeester wees er wel op dat er ook besluiten genomen zijn waarvan de uitvoering pas in de nieuwe collegeperiode aan de orde komt. Hij doelde daarbij o.a. op de plannen voor een ingrijpende opknapbeurt van het centrum in het dorp Oldebroek.

Lees ook dit bericht klik hier.


Bron persbericht gemeente Oldebroek
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10162
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Oldebroek neemt afscheid van 9 raadsleden

Bericht door Redactie »

Oldebroek neemt afscheid van 9 raadsleden

Oldebroek - Op dinsdagavond 14 maart nam de gemeente Oldebroek afscheid van de oude gemeenteraad. Maar liefst negen raadsleden namen voor kortere of langere tijd afscheid. De laatste vergadering van de raad in oude samenstelling werd vooral een avond van veel terugkijken en vooruitblikken. De vertrekkende raadsleden werden een voor een in het zonne-tje gezet door de burgemeester en hun fractiegenoten, en kregen op hun beurt voor het laatst de gelegenheid om hun zegje te doen aan de raadstafel.


Van het CDA namen Henk Dickhof en Chris Spijkerboer afscheid. De burgemeester karakteriseerde Dickhof als een 'ondernemer in de raad'. Hij heeft kansen gezien zich de moeilijke materie van de ruimtelijke ordening eigen te maken. Verder was hij een volksvertegenwoordiger die zich in het debat niet snel gewonnen gaf. Chris Spijkerboer werd door de burgemeester gekenmerkt als een positiefkritisch raadslid. Hij viel op door zijn gevatte wijze van debatteren. Hij was een deskundig en scherp voorzitter van de commissie middelen. Spijkerboer zelf herinnerde zich dat hij ooit het 'enfant terrible' van de gemeenteraad genoemd werd vanwege zijn liefhebberij voor goede discussies. "Ik heb dit altijd als een eretitel beschouwd", aldus het vertrekkend raadslid. Spijker-boer verlaat de raad om studieredenen.

Bij de PvdA leverde Marja Mulder - van der Reijden haar plaats aan de raadstafel in. Burgemees-ter Zielhuis omschreef haar als een klassiek PvdA-er waarvan het altijd duidelijk waar ze stond, ook door haar korte en bondige manier van discussiëren. Fractievoorzitter Loek Beverwijk voegde hieraan toe dat haar enthousiasme en betrokkenheid gemist zouden worden in de fractie.

Fractievoorzitter van de VVD Henk Kemp verlaat voor korte tijd het toneel. Voor zijn werk bij de Koninklijke Landmacht zal hij een half jaar in Bosnië verblijven. Zijn zetel in de gemeenteraad zal voor die tijd bezet worden door Wim Roelofsen, de nummer 2 op de lijst. Wanneer Kemp in het najaar van 2006 weer terug komt, zal hij zijn plaats weer innemen.

Aad Cornet woonde nog maar net in de gemeente, toen hij voor de SGP in de gemeenteraad geko-zen werd. Fractielid Korenberg omschreef hem als iemand die met een rechte koers de dingen oppakte en de zaken altijd duidelijk formuleerde. Door het verlies van een zetel moest de SGP ook afscheid van Peter Onderdelinden. In november 2005 nam hij de plaats in van Ben Schreurs die toen afscheid nam, maar moet zijn plaats in de raad nu alweer afstaan. "Maar", zo zei Onder-delinden zelf, "het raadswerk proefde wel naar meer. Ik hoop in een volgende periode weer terug te keren in de raad."

De ChristenUnie zag Dries van de Grift, Frans Welmers en Gerrit van 't Hof vertrekken uit de fractie. Hoewel er officieel afscheid genomen werd van Van de Grift, zei hij zelf "verbaasd te zijn wanneer hij na de verkiezing van de wethouders op 4 april niet weer terug komt in de gemeenteraad." Van de Grift bedoelde hiermee dat hij als de ChristenUnie weer een wethouder mag leveren, net als vier jaar geleden, alsnog een plaatsje krijgt in de raad. Voor Frans Welmers en Gerrit van 't Hof was het afscheid wel definitief. Burgemeester Zielhuis prees Welmers voor zijn enorme drive en omschreef Gerrit van 't Hof als een echte volksvertegenwoordiger die weet wat er onder de mensen leeft. Beide heren werden voor hun inzet als gemeenteraadslid van de gemeente Oldebroek beloond met een Koninklijke Onderscheiding.

Voor foto's klik hier


Bron persbericht gemeente Oldebroek
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie