Ambulancezorg een op de 10 gevallen te laat..

Rescueman
Berichten: 62
Lid geworden op: di mar 21, 2006 22:03
Locatie: Wezep
Contacteer:

Ambulancezorg een op de 10 gevallen te laat..

Bericht door Rescueman »

In bijna één op de tien gevallen zijn ambulances niet binnen een kwartier op de plaats van bestemming.
Vooral in dunbevolkte gebieden, waar ziekenwagens grote afstanden moeten afleggen, zijn ambulances wel eens later dan gewenst.
Maar volgens de branchevereniging AmbulanceZorg Nederland zijn ambulances gemiddeld veel sneller ter plaatse dan enkele jaren geleden.
"Dat is, gezien het budget, een hele prestatie", zegt voorzitter Ed Worm.

Sneller
Jaarlijks worden in Nederland 950.000 ritten uitgevoerd. Dat is 16 procent meer dan vijf jaar geleden.
De norm die de sector zelf hanteert, 95 procent van de ambulances moet binnen een kwartier ter plaatse zijn, wordt niet gehaald. "Maar we zijn nu sneller dan ooit", aldus Worm.
De norm is bovendien ook aangescherpt. "Vroeger mocht de rijtijd niet langer zijn dan vijftien minuten, tegenwoordig is dat inclusief het opnemen van de telefoon."

Verkeersdrempels
In de meeste regio's wordt gewerkt op grond van een Regionale Ambulance Voorziening (RAV), waarin het aantal ziekenauto's en spreiding van de uitrukposten op het gebied is afgestemd.

Als ook andere regio's op deze manier werken is een verdere verbetering mogelijk.

Zonder maatregelen zou de rijtijd ook alleen maar groter worden: "Gemiddeld verliezen we per jaar 15 seconden door de verkeersdrukte", zegt Worm.

"Dat betekent dat we elke vier jaar ergens anders een minuut moeten winnen om aan de norm te voldoen." In het bijzonder de files en de komst van steeds meer verkeersdrempels en andere obstakels leveren vertraging op.
Nu heeft gemeente hier geen invloed meer op..
Ook in de gemeente Oldebroek metname in de buitengebieden en de kern Hattemerbroek de aanrijtijden weer erg lang..

Metname in de weekenden zijn de aanrijtijden vaak te lang volgens de landelijke norm. De landelijke norm, roept dat de eerste ambulance binnen 15 minuten na melding aan de meldkamer aanwezig moet zijn

Echter bij hart-aanval, is juist de eerste 7 minuten van belang voor de overlevingskans van een slachtoffer. Jullie begrijpen dat als een ambulance op tijd zou zijn, hij eigenlijk 8 minuten te laat is, bij een hart-aanval..

In onze sportcentra in de kernen, en op de winkelcentra, zou een AED project erg wenselijk zijn..
Tot mijn verbazing, hebben de winkeliers in Wezep, niets geregeld voor als iemand onwel wordt.. Er is geen gemeenschappelijke ondersteuning, er zijn nauwelijks Eerste Hulp sets beschikbaar, geen AED en zelfs niet zoiets als een paar dekens..

Misschien dat de politiek daar iets stimulerends voor kan bedenken ?
Peter Adema
[
MartijnWesterink

Ambulance te laat...

Bericht door MartijnWesterink »

Misschien is het verstandig om deze brief niet alleen in het openbaar aan de orde te stellen, maar de directe weg naar de politiek te kiezen.

Inmiddels zijn alle politieke partijen vertegenwoordigd op het net, elk lid heeft z'n eigen mailadres, dus ik zou zeggen: schroom niet: copy-paste naar je mailprogramma en stuur dit eens rechtstreeks naar de mensen die hier over gaan.

Misschien wil de lokale politie & brandweer ook nog wel meedenken in dit proces. Dat zal allicht sneller werken als wat reacties uit de samenleving afwachten!
Rescueman
Berichten: 62
Lid geworden op: di mar 21, 2006 22:03
Locatie: Wezep
Contacteer:

Bericht door Rescueman »

Ik denk dat de politieke partijen, hun verantwoordelijkheid wel nemen in deze..
Het is alleen dat men bij oplossingen voor metname het 6 minuten norm, niet de ambulancedienst kan worden opgelost..

De Ambulancediensten in onze regio's zijn gewoon commerciele bedrijven en die zullen een project zeker niet zo maar medefinancieren.. ook de AWBZ voorzieningen geven hier geen extra geld aan uit..

Een firstresponder traject zoals in Elspeet/Udel, word uitgevoerd via de brandweer is een oplossing om de 6 minuten norm te halen. De vraag is of je vrijwilligers van de brandweer hier mee wilt belasten..

Ook hiermee zijn diverse kosten gemoeit. En een implementatie project is niet goedkoop.. De initiele begroting voor zo'n project is 80.000 euro, voor het eerste jaar. (Dat is inclusief investeringen..) Het tweede en derde jaar zijn de kosten ongeveer 20.000 euro per jaar..

Maar ja, wat mag een mensenleven kosten ?

Wil je iets aan de orde stellen, moet je daar draagvlak voor hebben, want alleen argumenten op tafel leggen werkt niet..
Peter Adema
[
P. van Duijn

ambulancezorg

Bericht door P. van Duijn »

Hoewel elk slachtoffer er één teveel is, is het wel zo dat de aanrijtijden volgens het laatste jaarverslag van de ambulancezorg voor onze gemeente zijn verbeterd t.o.v. 2005. Het kan altijd beter, maar het is een illusie om te denken dat de 100% gehaald gaan worden. Het is zeker aan te bevelen om de leden van de provinciale staten aan te sprekende op hun verantwoordelijkheid in dezen, omdat zij bij de geldkraan zitten. De SGP-fractie in Oldebroek vindt dat er zeker geen verdere opschaling van veiligheidsregio's en de daarbij horende verplaatsing van ambulanceposten horen plaats te vinden.
Rescueman
Berichten: 62
Lid geworden op: di mar 21, 2006 22:03
Locatie: Wezep
Contacteer:

Bericht door Rescueman »

Het is een misvatting om te denken dat de provincie bij de geld kraan zit. Ambulancediensten worden betaald door AWBZ..
Verder is het een misvatting om met een klein beetje meer geld de gaten in de ambulancezorg te dichten..
Er is inmiddels al in veel regio diffrentatie in de spoedeisende medische zorg, die in verhouding veel goedkoper werken..

First Responder trajecten, (Diverse methoden : Elspeet, Uddel, Urk) kunnen bijdrage leveren, waar een gemeente zelf invloed op heeft) maar ook een Rapid Responder, Ambulanceverpleegkundige op de motor.

Het probleem is dat de 15 minuten norm, al een probleem is, maar bijvoorbeeld desastreus bij Hartaanvallen, of ernstige trauma's.. Met een first responder traject, zorg je als gemeente voor een overbrugging met kwalificeerde hulp, binnen 6 minuten.. Dan werk je echt aan het diamanten kwartier.. En dan is het minder erg, dat die ambulance in 10% van de gevallen iets later is..

De First Responder is dan ook de oogjes voor de meldkamer. en die kunnen dan hun zorg ook sneller specifieker maken.. Sneller opschalen, bijstand vragen..
Een first responder traject mag niet leiden tot vertraging van de komst van de gele auto, maar kan alvast al wel heel veel gekwalificeerde hulp leveren in afwachting van de zorg door de ambulancediensten..

Het is dus niet alleen maar het schuiven van geld. Maar als gemeente zelf kijken hoe je totale hulpverlening kan verbeteren.
Een First Responder traject kan ook het werk van de brandweer of ambulancediensten vereenvoudigen. De formule die ze gevonden hebben in Urk, blijkt geen extra belasting te zijn voor het brandweer korps.
Spieken bij de buren, is misschien wel slim...
Peter Adema
[
Rescueman
Berichten: 62
Lid geworden op: di mar 21, 2006 22:03
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: ambulancezorg

Bericht door Rescueman »

P. van Duijn schreef:Hoewel elk slachtoffer er één teveel is, is het wel zo dat de aanrijtijden volgens het laatste jaarverslag van de ambulancezorg voor onze gemeente zijn verbeterd t.o.v. 2005. Het kan altijd beter, maar het is een illusie om te denken dat de 100% gehaald gaan worden. Het is zeker aan te bevelen om de leden van de provinciale staten aan te sprekende op hun verantwoordelijkheid in dezen, omdat zij bij de geldkraan zitten. De SGP-fractie in Oldebroek vindt dat er zeker geen verdere opschaling van veiligheidsregio's en de daarbij horende verplaatsing van ambulanceposten horen plaats te vinden.
Ik ben een sterke voorstander van de vorming van de veiligheidsregios, en de gemeenten. De hulpverlening zal daardoor effectiever zijn..
Het aantal ambulanceposten zal daardoor niet minder worden, hooguit worden ambulances effectiever ingezet..
Mits de implementatie effectiever wordt..

De beide ambulancediensten in onze regio zijn elkaar concurrenten, De meldkamer functie is niet onafhankelijk, maar operationeel in handen van 1 van die beide ambulancediensten.. Juist in het kader van Incidentmanagement zou een volledige onafhankelijke opdrachtgever met onafhankelijke gemeenschappelijke meldkamer, dwingen beide bedrijven effectiever te laten werken..
Begrijp me goed, de ambulancediensten in de regio werken hard, maar juist onduidelijke machtsverhoudingen maken het er niet eenvoudiger op..

De gemeente raakt zelf misschien invloed kwijt op haar brandweer zorg, maar de kwaliteit van dienstverlening zal sterk groeien.. De veiligheidsregio zal zorgen dat de belasting van vrijwilligers zal aanmerkelijk minder word, en je kan dan meer specialisten op bepaalde gebieden inzetten..

Verder over de cijfers.. Misschien moet je eens vragen hoe die cijfers tot stand zijn gekomen en wat ze precies meten..
Het is vaak niet zo dat een ambulance 15 minuten na melding ter plaatse is, maar 15 minuten na alarmering. En dat diverse A1 ritten, onder A2 worden geboekt, omdat de eerste ambulance al ter plaatse zou zijn..
Met alle respect, maar dat is het liegen van de statistieken..
Bron : Ambulanceforum.NL
Ik weet niet hoe de MKA in Apeldoorn het registreert, maar het is goed om ook de verantwoording van de cijfers te lezen en te kijken wat men precies meet..., Want de patient op straat heeft niets aan cijfers, die ogenwaarschijnlijk kloppen, maar telkens net niet bij hem of haar...
Peter Adema
[
verberk

ambulance

Bericht door verberk »

deze discussie is al 20 jaar oud. Vroeger (in de vorige eeuw toen 112 nog niet bestond) werd de huisarts gebeld. Ik kan meestal binnen 5 minuten overal aanwezig zijn. Wij deden de eerste opvang. Dit ging prima. Daarna kwam 112 en mocht de huisarts niets meer doen. De hulpverlening komt nu pas na 15 - 20 minuten op gang. Zelfs bij een ongeval op de hoek van de praktijk worden we niet meer gebeld. Het zou allemaal heel goedkoop (een visite is 13 euro) kunnen via de huisarts. Maar ja de politiek weet het beter. Daarom duurt het nu 15 -20 minuten voor heel veel geld
Rescueman
Berichten: 62
Lid geworden op: di mar 21, 2006 22:03
Locatie: Wezep
Contacteer:

Bericht door Rescueman »

Huub,

Het lijkt me goed om ook de huisartsen te betrekken met bij een first responder traject, maar dan niet op de ouderwets manier en dat de huisartsen de nieuwe training traumatologie van het OSG-VVAA hebben gevolgd. Lang niet alle huisartsen zijn vaardig,(bekwaam) bij trauma's.

Een first responder heeft niet alleen een medische kant, maar ook een reddende kant.. Met alle respect een huisarts in een rokje en hoge hakken, bij zo iets heb je niets aan..

Met een verkorte training, daarna kunnen huisartsen heel goed in zo'n traject meewerken.. Maar 7x24 uur dienstverlening vergt veel werk.. En gezien de ontwikkelingen met de HAP.

Een aspect die ik nog niet genoemd hebt, is een voorbeeld naar engelse, australische, community first responders.. (in enkele gemeente in zeeland, experimenteren ze daar al mee.) Dit zijn gewone burgers, die extra getraind worden, en uitrusting (aed/zuurstof/nekkragen etc) krijgen, die op de fiets/auto naar een plaats incident gaan en daar de hulpverlening starten. In afwachting van de komst van huisarts of ambulance.

Primair zal dat betekenen dat de Meldkamer Ambulancezorg, ook een onafhankelijke opdrachtgever moet worden en de meldkamer ook de first responders moet aansturen..
Een Meldkamer Ambulancezorg, die zich indirect ook zorgen maakt over de omzet van vervoerder A, noem ik niet onafhankelijk..
Peter Adema
[
Gebruikersavatar
mrotman
Beheerder
Berichten: 445
Lid geworden op: wo okt 16, 2002 16:18
Locatie: Wezep
Contacteer:

Firstresponder

Bericht door mrotman »

Firstresponder
Man onwel: chaos in winkelcentrum
Geplaatst op 26-11-2007

Een man die onwel is geraakt .......
Met medewerksters van de thuiszorg werd begonnen aan het reanimeren van de man. Omdat de toestand van de man niet verbeterde, werd besloten naar het zwembad te gaan om een defibrillator op te halen. Met deze defibrillator is het hartritme weer opgang gebracht, waarna het ambulancepersoon het over nam. ..........

Bij veel mensen was onbegrip over het feit dat er geen defibrillator aanwezig is in het winkelcentrum of dat deze slecht te vinden was. Het is daarom ook maar goed dat deze kasten bestaan.
Lees het hele bericht hier
Ik denk dat Peter Adema bedoeld dat er hier een Firstresponder ook goede zorg kon verlenen. Nu is er ook direct gereageerd door mensen die direct in de buurt waren. Spontaan dat is prima.
Maar is zoiets ook centraal geregeld in het winkelcentrum. Hebben de ondernemers samen BHV ers opgeleid voor eigen personeel, klanten en publiek. En inderdaad waarom geen defibrilators beschikbaar in het winkelcentrum.
Laatst gewijzigd door mrotman op ma nov 26, 2007 18:08, 1 keer totaal gewijzigd.
Stefan
Redactie
Berichten: 465
Lid geworden op: ma apr 24, 2006 16:14
Locatie: Wezep-Noord
Contacteer:

Bericht door Stefan »

Is er uberhaupt iemand die enig idee heeft waar deze defibrillators te vinden zijn in het winkelcentrum? - Wat nou als je als onbekend persoon zo'n apparaat nodig hebt?

Indien de Thuiszorg medewerkers er niet waren geweest, had de man het mogelijk niet overleefd.
Rescueman
Berichten: 62
Lid geworden op: di mar 21, 2006 22:03
Locatie: Wezep
Contacteer:

Bericht door Rescueman »

tegenwoordig zijn AED zo gebruiksvriendelijk, dat je er nauwelijks training voor nodig hebt..

Je kunt ze in een beveilige kast stoppen, en bij noodgevallen er uit halen.. Dat zou kunnen bij bijvoorbeeld de rabobank of bij de groenteboer of foto kalf..

Hellaas heb ik aan de praktijk moeten ondervinden, dat ondernemers in wezep geen gezamenlijk bedrijfhulpverlenings organisatie hebben voor het winkelcentrum.. Iedereen doet z'n eigen ding, en eigenlijk heeft dus niemand het voor elkaar..

Een first responder traject met mensen uit de omgeving kan voor alle ondernemers en winkelend publiek een enorme winst in overlevingskans betekenen...

De club waarvoor ik regelmatig in de bres spring. Stichting Medicalrescue.NL met een vestiging in Wezep en met diverse vrijwilligers uit wezep kan hier misschien een rol in spelen..
Stichting Medicalrescue.NL heeft een kwaliteitssysteem en valt onder de toezicht van de Inspectie voor de Volksgezondheid. Vrijwilligers krijgen ongeveer gemiddeld 150 uur training om snel en adequaat op te kunnen treden bij verschillende soorten incidenten..
Peter Adema
[
Redactie West
Redactie en Video
Berichten: 361
Lid geworden op: za feb 11, 2006 11:27

Waar wachten we nog op ?

Bericht door Redactie West »

Wie neemt het voortouw ?
Lijkt me toch niet heel moeilijk?
Marlboro

Re: Waar wachten we nog op ?

Bericht door Marlboro »

redactie west schreef:Wie neemt het voortouw ?
Lijkt me toch niet heel moeilijk?
Jijzelf misschien?
Stefan
Redactie
Berichten: 465
Lid geworden op: ma apr 24, 2006 16:14
Locatie: Wezep-Noord
Contacteer:

Re: Waar wachten we nog op ?

Bericht door Stefan »

Marlboro schreef:Jijzelf misschien?
Lijkt me meer een zaak die via de gemeente moet worden geregeld?
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10110
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

BHV

Bericht door Redactie »

Helaas heb ik aan de praktijk moeten ondervinden, dat ondernemers in wezep geen gezamenlijk bedrijfhulpverlenings organisatie hebben voor het winkelcentrum.. Iedereen doet z'n eigen ding, en eigenlijk heeft dus niemand het voor elkaar..
Jammer, gezamenlijk zou denk ik efficienter zijn en ook kostenbesparend.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie