Beleidsnota lokale aanpak stikstof Oldebroek

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 10111
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Beleidsnota lokale aanpak stikstof Oldebroek

Bericht door Redactie »

Persbericht gemeente Oldebroek, 14 februari 2020
Beleidsnota lokale aanpak stikstof Oldebroek

De gemeente Oldebroek komt met een lokale beleidsnota over de aanpak van stikstof. Dit was nodig nadat de Raad van State in mei 2019 oordeelde dat de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) niet meer gebruikt mag worden. Sinds deze uitspraak beoordeelt de gemeente Oldebroek steeds per zaak wat er moet gebeuren. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen kleine en grote (bouw)plannen en projecten.

Wat is het PAS?
Het PAS staat voor het Programma Aanpak Stikstof. Het is een regeling van de rijksoverheid die enerzijds ruimte moest bieden aan nieuwe ontwikkelingen zoals huizen, wegen en bedrijven, maar tegelijkertijd ook voorziet in maatregelen die nodig zijn voor het terugdringen van de neerslag van stikstof. Dat terugdringen van stikstof is van belang voor het behoud en herstel van beschermde natuurgebieden (Natura 2000-gebieden).

Afbeelding

Het PAS bevatte een drempelwaarde voor de uitstoot van stikstof. Kwam een plan boven deze drempelwaarde, dan was het nodig om bij de provincie een melding te doen of een vergunning op basis van de Wet natuurbescherming (Wnb) aan te vragen.

Lokale aanpak
In het nieuwe lokale beleid wordt voor de kleine plannen (tot twee woningen) voor een pragmatische aanpak gekozen. Voor de grotere zaken wordt er wel een motivering voor de stikstofdepositie gevraagd. Ondertussen volgt de gemeente Oldebroek op de voet welke (beleids)maatregelen er vanuit het Rijk en de Provincie op ons af komen en sluiten met ons beleid hierbij aan. Deze nieuwe lokale aanpak is nu in een beleidsnota vastgelegd. Het nieuwe beleid is van belang voor bouwers, maar ook voor de agrarische sector. In de raadsvergadering van 12 december 2019 is de motie ‘Oldebroek voor de boeren’ unaniem aangenomen. De gemeente hoopt met deze lokale beleidslijn de toekomst van de boeren in de gemeente Oldebroek én die van de Veluwse natuurgebieden beter te waarborgen.

Lokale aanpak
Sinds 29 mei 2019 zijn er veel stappen gezet. Daarom is in het lokale beleidsplan bepaald dat er voor bouwaanvragen tot maximaal 2 woningen in de gemeente Oldebroek geen berekening overlegd hoeft te worden. Wanneer er onverhoopt toch een deskundig onderbouwde berekening noodzakelijk is, wordt geadviseerd om dit door de initiatiefnemer aan te laten leveren. Door op voorhand geen berekening te vragen wordt voorkomen dat de initiatiefnemer vertraging oploopt en onnodige kosten moet maken. Het college heeft ingestemd met de volgende gemeentelijke beleidslijnen:
  1. Onder een berekening wordt verstaan: het uitvoeren van een Aerius berekening, versie september 2019, om de stikstof emissies en deposities op Natura 2000 gebieden te bepalen.
  2. Voor verbouwingen van woningen en de aanvraag van maximaal 2 woningen op voorhand geen berekening te vragen. Wanneer er onverhoopt toch een deskundig onderbouwde berekening noodzakelijk is, wordt dit door de initiatiefnemer aangeleverd.
  3. Initiatiefnemers dienen zelf een berekening aan te leveren bij vergunningen en bestemmingsplan procedures wanneer het project voorziet in meer dan twee woningen en andere nieuwe functies die mogelijk worden gemaakt.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie