Is carbid schieten verboden?

Geef je mening hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9602
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Is carbid schieten verboden?

Bericht door Redactie »

Is carbid schieten verboden?

Op de website van de gemeente staat:
"In Nederland - vooral in de plattelandsgemeenten - wordt van carbid gebruik gemaakt bij het melkbusschieten rond nieuwjaar. Het schieten (tot ontploffing brengen) van carbid is echter verboden en de politie maakt hiervoor Proces Verbaal op. U kunt carbidschieten melden bij de afdeling Milieu van de gemeente Oldebroek."

Afbeelding
Carbid schieten in Oldebroek

Over carbidschieten zijn ook vragen gesteld aan de minister:
3. Vraag
Welke regels zijn er vanuit de landelijke regelgeving van toepassing op het carbidschieten en in hoeverre betekent de carbidverordening een aanscherping van de landelijke normering?

3. Antwoord
Afgezien van de algemene zorgplicht van artikel 1.1a van de Wet milieubeheer, de regels omtrent aansprakelijkheid wegens onzorgvuldig handelen die uit het burgerlijk recht voortvloeien en de bepalingen in het Wetboek van Strafrecht in verband met het toebrengen van schade of letsel, zijn er geen landelijke regels van toepassing op het carbidschieten.

Omdat carbid geen sas (een ontstekingsmiddel bestaande uit pyrotechnische stof) is en dus geen vuurwerk in de zin van het Vuurwerkbesluit is, valt het afsteken daarvan niet onder het Vuurwerkbesluit. Hieruit volgt dat in gemeentelijke verordeningen regels kunnen worden gesteld met betrekking tot dit soort, veelal door plaatselijke gebruiken ingegeven festiviteiten. De Minister van VROM is niet voornemens om hiervoor aparte regels te geven in het Vuurwerkbesluit of anderszins
Bron: http://www.carbidbus.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=21

Wat houdt de algemene zorgplicht in:
Artikel 1.1a | Wm, Hoofdstuk 1, Paragraaf 1.1
1. Een ieder neemt voldoende zorg voor het milieu in acht.

2. De zorg, bedoeld in het eerste lid, houdt in ieder geval in dat een ieder die weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat door zijn handelen of nalaten nadelige gevolgen voor het milieu kunnen worden veroorzaakt, verplicht is dergelijk handelen achterwege te laten voor zover zulks in redelijkheid kan worden gevergd, dan wel alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs van hem kunnen worden gevergd teneinde die gevolgen te voorkomen of, voor zover die gevolgen niet kunnen worden voorkomen, deze zoveel mogelijk te beperken of ongedaan te maken.

3. Het bepaalde in het eerste en tweede lid laat onverlet de uit het burgerlijk recht voortvloeiende aansprakelijkheid en de mogelijkheid van rechtspersonen als bedoeld in artikel 1, boek 2, van het Burgerlijk Wetboek, om uit dien hoofde in rechte op te treden.
Bron: http://www.wetboek-online.nl/wet/Wm/1.1a.html

Je mag dus bij zorgvuldig handelen carbid schieten?
Kan alleen bij plaatselijke verordeningen carbid schieten verboden worden?
Heeft Oldebroek een plaatselijke verordening over carbidschieten?
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9602
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Carbid schieten aan banden

Bericht door Redactie »

Carbid schieten aan banden

Lees het artikel in de Stentor

http://www.destentor.nl/veluwenoord/article821493.ece

Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie