Uitzonderlijke 1ste prijs voor De Eendracht

Gebruikersavatar
Stefan
Redactie
Berichten: 467
Lid geworden op: ma apr 24, 2006 16:14
Locatie: Wezep-Noord
Contacteer:

Uitzonderlijke 1ste prijs voor De Eendracht

Bericht door Stefan » za nov 14, 2009 21:33

WEZEP/ZAANDAM – Zaterdag 14 november jl. heeft het B-orkest van Chr. Muziekvereniging De Eendracht Wezep een knappe prestatie neergezet. Tijdens het concertconcours van de KNFM in Zaandam werd onder leiding van dirigent Hendry van Loo met 87,5 punten een eerste prijs met promotie behaald.

Het B-orkest reisde zaterdag 14 november jl. af naar het Zaantheater in Zaandam, alwaar het concertconcours van de Koninklijke Federatie van Muziekverenigingen plaatsvond. Doorgaans wordt er eenmaal per twee door het B-orkest aan een concertconcours deelgenomen. In 2007 is het B-orkest gepromoveerd naar de 3e divisie, zodat in Zaandam in deze divisie gedebuteerd werd.

Op de lessenaar stonden drie werken van componist Jan de Haan; de koraalcompositie Consolation en de concertwerken Sequensen en The Land of Wind and Water, in totaal een optreden van bijna een half uur. Bij het bekend maken van de uitslagen trad de concourssecretaris allereerst buiten zijn protocol om De Eendracht te roemen om haar jeugd; menig vereniging zou stinkend jaloers zijn op zo’n mooie club fanatieke jonge muzikanten. Het B-orkest van De Eendracht bleek divisiewinnaar te zijn met 87,5 punten. Dit betekent concreet een gemiddelde van 8,75.

Orkesten worden door drie juryleden, per werk afzonderlijk, beoordeeld op tien onderdelen: intonatie, klankvorming, klankbalans, techniek, articulatie, ritmiek, samenspel, dynamiek, nuancering en muzikale uitvoering. Naast een enkele 8 waren er veel 9-ens en een enkele 9,5.

De juryrapporten van de heren R.B.B. Goorhuis, K.H.J. de Wolf en B. Schut, bevatte veel superlatieven. ‘Zeer fraai poëtisch, prachtige soli, goede klank, haarfijne intonatie, een zeer genietenswaardige uitvoering, om je duimen en vingers bij af te likken’. De jury was onder de indruk van de dialoog tussen orkest en dirigent en het juryverslag werd afgesloten met ‘Dit orkest is een ode aan de jeugd en aan het concept fanfare’.

Een B-orkest (jeugdorkest) in de 3e divisie was al een grote uitzondering; tijdens het debuut in die divisie gelijk promoveren naar de 2e divisie is al helemaal een unicum! De Eendracht is dan ook trots op de 43 jonge enthousiaste muzikanten die hun hart hebben laten spreken met hun muziek. De wall of fame van het B-orkest is met dit resultaat weer verder uitgebreid. Recent waren al toegevoegd het zilver tijdens het Noord Veluws opleidingsfestival in 2009 en een eerste prijs tijdens het Nederlands Kampioenschap in Arnhem in 2008.

Afbeelding

Plaats reactie