Duurzame energie uit eigen bodem bij De Hullen in Oldebroek

Gebruikersavatar
Stefan
Redactie
Berichten: 467
Lid geworden op: ma apr 24, 2006 16:14
Locatie: Wezep-Noord
Contacteer:

Duurzame energie uit eigen bodem bij De Hullen in Oldebroek

Bericht door Stefan » do apr 08, 2010 11:42

OLDEBROEK - Al enige weken wordt er druk gewerkt bij zorgcentrum De Hullen in Oldebroek door het Elburgse bedrijf Duratherm. Met een imposante boorwagen worden gaten in de bodem geboord voor de aanleg van een aardwarmtesysteem. Maar liefst 40 gaten met een diepte van 150 meter moeten straks gaan zorgen voor de uitwisseling van warmte en koude uit de bodem door middel van een “collectorsysteem”.

De bodemcollectoren halen niet alleen de warmte uit de bodem in de winter, maar in de zomer werkt het systeem omgekeerd: dan wordt de warmte van het gebouw teruggestopt in de bodem.

Het principe is eigenlijk heel eenvoudig: een warmtepompsysteem maakt voor 75% gebruik van gratis energie uit de bodem. Dat is niet alleen gunstig uit kostenoogpunt maar ook voor het milieu. Per 1 januari 2009 zijn de EPC-eisen (energieprestatie coëfficiënt) voor de utiliteitsbouw aangescherpt. Deze gedefinieerde energieverbruiksnorm is daarmee een belangrijk instrument om de C02-uitstoot te verminderen. Een duurzaam aardwarmtesysteem is zeer geschikt om aan deze strenge normen te kunnen voldoen.

Voor Duratherm is dit de eerste zorginstelling in de directe omgeving, maar dagelijks worden 12 boorwagens door heel Nederland en België ingezet om ditzelfde systeem toe te passen voor woningen en gebouwen. Duratherm heeft 15 jaar ervaring met aardwarmtesystemen en het zusterbedrijf Draaijer Grondboringen BV kan bogen op meer dan een eeuw boorervaring. Als de boorwerkzaamheden zijn voltooid zal een aansluitteam van Duratherm de leidingen onderling koppelen. Duratherm werkt altijd samen met een partij die de binnenklimaatinstallatie voor haar rekening neemt. De binneninstallatie van De Hullen wordt aangelegd door Installatiebedrijf HulstFlier uit Elburg.

Afbeelding

Plaats reactie