Pressarioheffing

Plaats reactie
Jan Roelofs
Berichten: 5
Lid geworden op: ma nov 14, 2016 21:47

Pressarioheffing

Bericht door Jan Roelofs »

Uit de krant (telegraaf 16-12-2017):
5 gemeenten uit Nederland gaan deze 150,- bij hun inwoners neerleggen. (Ook Oldebroek)

KLANTEN DRAAIEN OP VOOR PRECARIOHEFFING
Waternota hoger
Van een onzer verslaggevers

Bijna 90.000 inwoners van zeven gemeenten krijgen in 2018 een fors hogere drinkwaterrekening. Hun gemeenten voeren alsnog de precarioheffing in, een lokale belasting die via de rekening bij de inwoners terechtkomt, meldt drinkwaterbedrijf Vitens.

Waterbedrijfenkoepel Vewin vindt dat gemeenten een eerste levensbehoefte als water niet zouden moeten belasten. Foto Rias Immink
Het gaat om de gemeenten Achtkarspelen, De Ronde Venen, Hattem, Lingewaard, Oldebroek, Rhenen en Tytsjerksteradiel die met terugwerkende kracht precario heffen over 2016. Afhankelijk van de gemeente gaan mensen volgend jaar en in 2019 jaarlijks tussen de 60 en 105 euro meer betalen.

De precario op nutsleidingen is sinds 1 juli afgeschaft, maar er is een overgangsregeling van vijf jaar. Gemeenten die in 2016 al een tarief voor precario op nutsleidingen hadden, mogen die nog tot 2022 blijven heffen.

De koepel van waterbedrijven Vewin kan niet direct aangeven of in nog meer gemeenten de precarioheffing met terugwerkende kracht wordt ingevoerd. Enkele tientallen gemeenten hadden volgens Vewin een verordening en een tarief vastgesteld voordat de heffing werd afgeschaft, maar brachten de precario niet in rekening. Nu blijkt dat een aantal dit toch doet. „Ondanks een oproep van de minister van Binnenlandse Zaken zo spoedig mogelijk te stoppen met het heffen van de belasting”, aldus een woordvoerder van Vewin.

Vewin vindt dat gemeenten hun inkomsten niet moeten aanvullen via het belasten van een eerste levensbehoefte als drinkwater. Ook vindt de vereniging dat in de overgangsperiode sprake moet zijn van daadwerkelijke afbouw van de precario.
Sjaak
Berichten: 13
Lid geworden op: do sep 14, 2006 20:40

Re: Pressarioheffing

Bericht door Sjaak »

Ik krijg net de brief van Vitens :( :( :( :(
79,- verhoging met de uitleg erbij dat dit door de gemeente Oldebroek is veroorzaakt.

Ben bang dat nu alle rekeningen van de stroom en gas ook met dit bedrag omhoog gaan :(

Heb nog nooit zo'n roversbende meegemaakt.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9663
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Pressarioheffing

Bericht door Redactie »

SGP: ‘Doorberekende precarioheffing Vitens moet volledig worden gecompenseerd’
Bron Locourant woensdag 20 december 2017 09:07

De SGP heeft in mei 2016 toen duidelijk werd dat er precariobelasting opgelegd zou worden aan Vitens aangedrongen op compensatie als Vitens de belasting zou doorberekenen aan inwoners van de gemeente Oldebroek. Het college heeft toen toegezegd dit te doen. Wel heeft de SGP destijds de vraag gesteld of de compensatie volledig voor elk huishouden gebeurt en op welke wijze. Dit was toen nog onduidelijk. In de begroting van 2017 stond dat alleen 2018 gecompenseerd zou worden. Tijdens de begrotingsbehandeling heeft de SGP door middel van een motie erop aangedrongen dat ook 2017 gecompenseerd zou worden als Vitens de heffing voor dat jaar ook doorbelast aan de inwoners. Het college kwam met de toezegging dat mocht Vitens al in 2017 doorberekenen, dit in 2018 kan worden meegenomen in de compensatie. Vanwege deze toezegging heeft de SGP de motie destijds ingetrokken.

De SGP-fractie blijft van mening dat de doorberekende precarioheffing door Vitens volledig gecompenseerd moet worden. Om onze woorden uit de raad van mei 2016 te herhalen: ´Voor de SGP mag het heffen van precario bij Vitens in geen geval zorgen voor een verhoging van de lasten´.

Naar aanleiding van de brief van Vitens betreffende de doorbelasting van de precario heffing aan de inwoners van de gemeente Oldebroek heeft de SGP-fractie de volgende vragen gesteld aan het college.
  1. Wanneer wist het college dat Vitens de precarioheffing zou doorberekenen aan de inwoners?
  2. Over welke jaren heeft de gemeente Oldebroek een aanslag opgelegd aan Vitens en wat is de totale opbrengst daarvan?
  3. Er is een toezegging van de wethouder, gedaan in de raadsvergadering van 10 november 2016, dat de precariobelasting die Vitens zal doorbelasten aan inwoners gecompenseerd wordt. Hoe en wanneer wordt deze toezegging nagekomen?
  4. Wordt elk huishouden volledig gecompenseerd?
  5. Wat zijn de totale kosten van de compensatie van de aanslag die is opgelegd aan Vitens?
  6. Is het bedrag wat gereserveerd is voldoende?
  7. In de brief van Vitens wordt doorverwezen naar de website van de gemeente Oldebroek voor informatie. Is dit afgestemd met de gemeente?
Namens de SGP-fractie.

Erik Doornwaard
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9663
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Pressarioheffing

Bericht door Redactie »

Ingezonden bericht:

Goedendag

Precario belasting over leidingen en kabels.
De gemeente denkt ondanks de afschaffing van de precario belasting over leiding en kabels nog even in de overgangsregeling wat gelden te kunnen innen van de nutsbedrijven die deze weer in rekening gaan brengen bij de klanten .
Waarom eigenlijk ,geld tekort door dat men zich zelf niet aan de regels houdt en dus kampt met tekorten .
Vreemd genoeg is er nooit precario belasting geheven over kabels en leidingen ,echter nu deze is afgeschaft en via overgangsregeling nog wat te halen valt ,maakt men hier graag gebruik van .
Schande , binnenkort komt men kijken of je je auto parkeert op gemeente grond
Kassa

Ik hoop dat oldebroek.net dit onderwerp nader kan bekijken en onder de aandacht van de bewoners kan brengen,

Met vr gr A.Rotman
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9663
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Pressarioheffing

Bericht door Redactie »

Precariobelasting en Vitens
Bron website CU Oldebroek maandag 23 december 2019

Vanaf 2016 heft gemeente Oldebroek precariobelasting van Vitens voor het waterleiding netwerk. We hebben indertijd als raad dit besluit genomen op juridisch advies. Er werd ons verteld dat we sterker zouden staan in andere beroepszaken op precariobelasting. We gaan er vooralsnog maar vanuit dat dit zal blijken. We wisten dat Vitens deze belasting zou doorbereken aan onze inwoners en daarom hebben we toen tegelijkertijd besloten om dit te compenseren en dat is ook gebeurd. Vitens heeft de rechtszaak tegen gemeente Oldebroek gewonnen voor de aanslagen van 2016 en 2017, we kunnen dan ook helemaal instemmen met het voorstel van het college om ook te stoppen met het compenseren. Daarover waren we het in de commissievergadering ook helemaal eens en had het ook een B-onderwerp kunnen worden in de raad.

Maar daar is wat de ChristenUnie betreft de kous niet mee af, want de gemeente heeft inmiddels de ten onrechte opgelegde precariobelasting terugbetaald aan Vitens. Maar er is ook nog een mogelijk aanvechtbare belasting voor 2018 opgelegd. Al met al heeft Vitens een aanmerkelijk bedrag wat haar niet toekomt. In de commissievergadering hebben we erop aangedrongen bij het college om in gesprek te gaan met Vitens om te zorgen dat dit geld wat Vitens niet toekomt, of bij de gemeente of bij onze inwoners terugkomt.

In de raadsvergadering van 12 december bleek dat het college inmiddels dezelfde mening is toegedaan. In een informerende nota schrijven ze ons dat er meerdere scenario’s denkbaar zijn om het betwiste geld terug te krijgen en dat ze proberen scenario 2 uit te voeren, daar staat: “Vitens eist 2018 niet terug en betaalt een deel van de precariobelasting aan de inwoners terug. Bij dit scenario zijn de kosten voor Vitens nihil en wordt de gemeente deels gecompenseerd.” Dat scenario heeft ook onze voorkeur.

We hebben er wel op aangedrongen om te proberen dit in goed overleg met Vitens te bereiken zodat we niet nog weer juridische kosten hoeven te maken. Al met al is het niet meer dan rondpompen van geld geweest met de daaraan verbonden kosten. Het enige voordeel wat erover blijft als scenario 2 kan worden uitgevoerd is dan dat onze inwoners er een klein bedrag aan over houden.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
mrotman
Beheerder
Berichten: 436
Lid geworden op: wo okt 16, 2002 16:18
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Pressarioheffing

Bericht door mrotman »

Een paar eenvoudige vragen van een burger, voor wie mijn vragen beantwoord ook eenvoudige antwoorden:
  • Wat heeft deze heffing de gemeente uiteindelijk opgebracht of gekost over alle jaren?
  • Wat heeft deze heffing de burger uiteindelijk opgebracht of gekost over alle jaren?
  • Wat heeft deze heffing Vitens uiteindelijk opgebracht of gekost over alle jaren?
Gebruikersavatar
boertje van buuten
Berichten: 140
Lid geworden op: vr feb 29, 2008 20:47
Locatie: Wezep

Re: Pressarioheffing

Bericht door boertje van buuten »

Tot mijn verbazing zag ik dat Vitens ook nog BTW heft over deze precario-belasting.
Krijgen de betalende burgers deze onterechte BTW ook terug?

Bovendien heffen ze bij Vitens ook nog BTW over de in rekening gebrachte waterbelasting.
Vreemd BTW betalen over belasting. Dat is toch dubbelop?

Wat ooit de bedoeling is geweest van dit geheel ontgaat me ook ten ene male.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9663
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Pressarioheffing

Bericht door Redactie »

Lees ook op de site van Vitens: Precarioheffing in de gemeente Oldebroek
Oldebroekers krijgen te veel betaalde 'waterbelasting' terug

OLDEBROEK - Inwoners van de gemeente Oldebroek krijgen een onterecht geheven waterbelasting terug van waterbedrijf Vitens. De rechter heeft besloten dat de gemeente de zogeheten precarioheffingen ten onrechte heeft opgelegd.......

.......'De rechter heeft beslist dat de gemeente Oldebroek deze kosten niet mag doorbelasten. Vitens gaat u daarom alle betaalde bedragen aan precarioheffing over 2018 en 2019 terugbetalen', schrijft het bedrijf in een brief die donderdag bij inwoners op de mat viel......

Lees het hele artikel verder op de website van Omroep Gelderland of op de site van RTV Hattem
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9663
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Pressarioheffing

Bericht door Redactie »

CU: Voordeel van € 77,95 voor alle klanten van Vitens in Oldebroek
Bron website CU Oldebroek zaterdag 18 januari 2020 16:05

Nog één keer Vitens en precariobelasting. In een vorig artikel hebben wij uitleg gegeven over precariobelasting op het waterleidingnetwerk van Vitens en het beroep bij de rechter dat gewonnen is door Vitens waardoor de gemeente de belasting moet terugbetalen. Vitens heeft deze belasting echter al doorberekend aan haar klanten in Oldebroek. De fractie van ChristenUnie heeft bij het college aangedrongen om in gesprek te gaan met Vitens om te zorgen dat dit geld dat Vitens niet toekomt, of bij de gemeente of bij onze inwoners terugkomt. Vitens heeft besloten om de (doorberekende) precariobelasting terug te betalen aan haar klanten. Alle klanten zijn daar inmiddels over geïnformeerd.

Wat betekent dit nu concreet:
De gemeente Oldebroek heeft Vitens voor de jaren 2016 t/m 2019 een aanslag opgelegd van 1,3 miljoen euro. Vitens heeft dit doorberekend; in 2018 - € 77,95 en in 2019 - € 80,90 per aansluiting. Dit bedrag wordt volledig door Vitens terugbetaald aan de klanten in de gemeente Oldebroek. Omdat we wisten dat Vitens deze belasting door zou berekenen heeft gemeente Oldebroek bij de gemeentelijke heffingsaanslag 2019 € 77,95 gecompenseerd. Dit betekent een uitgave van bijna 7 ton voor de gemeente en deze compensatie gaan we niet meer terugvragen aan de inwoners. Uiteindelijk levert het dus een voordeel op van € 77,95 per huishouden.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.
Plaats reactie