Pagina 1 van 1

Stemmen voor het waterschap

Geplaatst: ma mar 09, 2015 9:55
door Redactie
Stemmen voor het waterschap

“Wat valt er te kiezen bij het waterschap?” Menig kiezer stelt zich deze vraag nu de stempassen voor de verkiezingen op 18 maart in de bus vallen. Op 18 maart kan iedereen op het stembureau twee keer stemmen; één keer voor de provinciale staten en één keer voor het waterschapsbestuur.


Het waterschap heeft drie hoofdtaken. Het beheert de dijken – bijvoorbeeld langs de grote rivieren en randmeren – en houdt die veilig. Daarnaast zorgt het met een stelsel van stuwen en gemalen voor een juist waterpeil in sloten, beken en plassen in het waterschapsgebied. Daarbij wordt rekening gehouden met de eisen die bijvoorbeeld landbouw of natuur stellen. En het waterschap beheert de rioolwaterzuiveringsinstallaties die afvalwater van huishoudens en bedrijven weer schoon maken. Steeds meer worden die zuiveringsinstallaties ook ingezet om energie, of nuttige stoffen zoals fosfaat uit het water (terug) te winnen.

Kiezen
Maar waar ontstaat nu het verschil tussen de partijen? Een voorbeeld van een keuze: kijken we voor het waterpeil in sloten en beken meer naar het agrarisch belang of dat van de natuur? En in periodes van droogte; waar gaat het water dan wel of niet naar toe? Hoeveel geld wil je uitgeven aan toeristische aanpassingen als wandelpaden langs het water? Ook ziet het waterschap toe op de kwaliteit van het oppervlaktewater. Hoe streng moet je daarbij zijn tegen potentiële vervuilers. ‘Steng handhaven’ zegt de ene partij ‘, afspraken met en verantwoordelijkheid bij de bedrijven’ zegt de andere partij.

Soms raken de bevoegdheden en belangen van gemeenten en waterschap nauw aan elkaar. Bouwen en grond ontwikkelen in lager gelegen delen, met het risico van wateroverlast, heeft het waterschap daar wat over te zeggen? En waar het om landbouw gaat: moet landbouw in laag gelegen delen met permanente bemaling ook kunnen? Opnieuw de vraag: hoe streng moet je hier als waterschap zijn. Moet het waterschap die ruimtelijke plannen kunnen blokkeren.

Belastingen
Uiteindelijk eindigen veel discussies bij de portemonnee: iedere burger betaalt jaarlijks belasting aan het waterschap. Dat is één van de argumenten voor een apart waterschapsbestuur: als je belasting betaalt aan een overheid is het goed dat een gekozen bestuur die financiën beheert en controleert. Maar stijgen die lasten jaarlijks met ten hoogste het inflatiepercentage, in veel financiële discussies een belangrijke drempel, of moeten er ook extra investeringen mogelijk zijn in natuur, in recreatie of in innovatieve rioolwaterzuiveringen die het afvalwater verder schoonmaken.

Er valt in het waterschapsbestuur meer te kiezen dan op het eerste gezicht lijkt. Alle partijen presenteren zich onder andere op de website www.vallei-veluwe.nl/verkiezingen en in de verkiezingskrant die huis-aan-huis in de bus valt. Ook voor het waterschap valt er wat te kiezen.