Plan voor 25.000 vrachtwagens vervuilde grond in natuur

De Grondbank wil de voormalige zandafgraving volstorten, de omwonenden denken hier heel anders over.
Plaats reactie
Redactie West
Redactie en Video
Berichten: 361
Lid geworden op: za feb 11, 2006 11:27

Plan voor 25.000 vrachtwagens vervuilde grond in natuur

Bericht door Redactie West »

Plan voor 25.000 vrachtwagens vervuilde grond in natuur bij Wezep Hattemerbroek

De Grondbank Nederland heeft grote plannen met de voormalige zandafgraving aan de Keizersweg, door velen ook wel de “hondenkuil” genoemd. De Grondbank wil dit gebied van ongeveer 14 ha in de komende zeven jaren grotendeels gaan dichtgooien met circa 550.000 m³ vervuilde grond (zogenaamde “industriekwaliteit”). Dat zijn 25.000 tot 30.000 vrachtwagens vol grond. Het gebied zal deels met 10 m vervuilde grond worden opgehoogd, tot een aantal meters boven de Keizersweg.

Afbeelding
Voorbeelden bestaande natuur in zandgat
Wij denken dat deze plannen grote gevolgen hebben:
  • :!: Voor de natuur: er moeten bijvoorbeeld meerdere hectares bomen worden gekapt, terwijl het gebied door de EU is aangewezen als Natura 2000 gebied (Europees natuurgebied);
    :!: Voor de veiligheid: alle vrachtwagens zullen vele jaren over de Keizersweg gaan en mogelijk deels ook wel door de kernen van Hattemerbroek of Wezep;
    :!: Voor de bodem en het grondwater: de vervuilende stoffen zullen langzamerhand in de grond zakken en de bodem en het grondwater vervuilen;
    :!: Voor de recreatie: er kan vele jaren niet meer gewandeld of gefietst worden (bijvoorbeeld met de ATB), terwijl er al zoveel natuurgebied rond Wezep/Hattemerbroek is afgesloten;
    :!: En natuurlijk voor de omwonenden: een grootschalige grondstort, regelmatig vervuilde grond op de weg, verkeersonveilige situaties (ook voor de fietsers), verkeersoverlast, verstuiven van (vervuilde) grond en zand, lawaaioverlast van hydraulische kranen en vrachtwagens, enzovoort.

Wij zijn van mening dat rondom Hattemerbroek reeds te veel grootschalige projecten worden uitgevoerd en te veel gebieden op de kop worden gezet. Bovendien zien wij geen enkele noodzaak voor dit project, behalve dan mogelijk de geldwinst voor de Grondbank (geschatte winst enkele miljoenen Euros!!).

Op woensdagavond 9 juli zal de Grondbank zijn plannen voor het gebied toelichten. De avond begint om 19.30 uur en wordt gehouden in het Dorpshuis te Wezep. Graag willen wij u ook uitnodigen op deze bijeenkomst aanwezig te zijn en uw mening over de plannen te geven. Wij zouden uw aanwezigheid zeer op prijs stellen.

De omwonenden

Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
mrotman
Beheerder
Berichten: 431
Lid geworden op: wo okt 16, 2002 16:18
Locatie: Wezep
Contacteer:

Stortingen vervuilde grond

Bericht door mrotman »

Mocht ook voor de voormalige zandafgraving vergunning afgegeven worden om vervuilde grond te storten, dan is dit de vierde locatie in Hattemerbroek waar gestort wordt:
Hoezo Hattemerbroek afvalputje???

Voor eerdere berichten en meer informatie stortingen:
http://oldebroek.net/phpBB2/viewtopic.php?p=7739#7739
http://oldebroek.net/phpBB2/viewtopic.php?p=6854#6854

De bedenkers van al deze plannnen gebruiken de term vervuilde grond niet, zij hebben het over; "natuurontwikkeling", "sanering", "project visvijver" en "verontdieping".

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9575
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

bericht gastenboek

Bericht door Redactie »

Hieronder een reactie die geplaatst is in het gastenboek:
Erik | @
Bewoners in wezep gemeente oldebroek wil zo'n 550,000 vervuilde grond storten in het bos van wezep dat hoordt niet (de wereld gaat naar de kloten) maar dat willen wij niet uw kunt stemmen op de site bewoners uw wordt vriendelijk verzocht op Woensdag 9 juli een gesprek over het bos in het dorphuis in wezep om 19:30 mensen die het bos zo willen jullie zijn de echte bewoners van wezep de echte bedankt voor de moeite

Vriendelijke groet Erik
Vrijdag 4 juli 2008 - Wezep
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9575
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

welke categorie

Bericht door Redactie »

Bij vergissing heeft de redactie de term "categorie 2" grond vermeld op deze website. Dit moet categorie 1 zijn.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Erikroz
Berichten: 5
Lid geworden op: vr jun 27, 2008 12:37

Zandafgraving

Bericht door Erikroz »

Het gat in het bos van wezep hoort gewoon in te blijven het gat is er al zo 60 jaar en mensen die er dicht bij wonen die gaan niet 7 jaar in de stank zitten ik vindt dit gewoon niet normaal laat ze er de dijken mee verhogen of zo maar niet dicht bij een woon wijken gaan storten en is gewoon een schande voor wezep

Gebruikersavatar
boertje van buuten
Berichten: 137
Lid geworden op: vr feb 29, 2008 20:47
Locatie: Wezep

Bericht door boertje van buuten »

Het storten van vervuilde grond heeft allerlei gevolgen. Denk aan het stuiven, vooral bij mooi weer en een stevig windje; het heeft ook een forse ingreep in de grondwaterstanden tot gevolg. De hele waterhuishouding wordt min of meer op zijn kop gezet. Het is zeker niet goed om hier lichtzinnig mee om te springen, dat zou zeer naief zijn.
Alle gevolgen zullen minimaal via een grondige milieueffectrapportage bekeken moeten worden. De storting zal in ieder geval ook door de storter op een zeer goede manier afgewerkt moeten worden om er weer een behoorlijk en aantrekkelijk natuurgebied van te maken. Alles zal dan in een totaalplan beoordeeld moeten worden en de storter zal dus tevens gedurende de stortperiode geld in een apart, bijvoorbeeld door de gemeente beheerd, fonds moeten storten voor de zekere uitvoering het afwerkplan.
Iets anders is dat er ook nogal eens flink misbruik van dergelijke situaties gemaakt wordt door de milieumaffia die er gaarne wel even gebruik van wil maken om nog zwaarder vervuilde grond dan toegestaan te storten of die zaken graag onder grond werkt die men liever niet op de geeigende wijze laat verwerken vanwege de hoge kosten die daaraan verbonden zijn. Er zal dus een zeer goede omheining en toezicht verzorgd moeten worden, waarbij ook regelmatig monsters genomen moeten worden van de te storten grond om misbruik tegen te gaan.

Plaats reactie