Kappen moeraseiken noodzakelijk

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9351
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Kappen moeraseiken noodzakelijk

Bericht door Redactie » do feb 05, 2009 10:27

College beslist over bomenkap Bovenheigraaf
Kappen moeraseiken noodzakelijk; helft bomen kan blijven staan

Het kappen van 150 bomen langs de Bovenheigraaf is onvermijdelijk. Alleen dan kan de schade aan het fietspad blijvend worden hersteld en kunnen de overige bomen zich goed ontwikkelen. Tot die conclusie komt het college van burgemeester en wethouders na het onderzoeken van verschillende alternatieven. De gemeente heeft voor het herstel van het fietspad langs de Bovenheigraaf de noodzakelijke kap van de bomen heroverwogen. In plaats van ruim 200 bomen die volgens het oude plan zouden moeten verdwijnen, hoeven er nu maar 150 gekapt te worden. De gemeente komt daarmee grotendeels tegemoet aan de bezwaren die vorig jaar tegen de kap van de bomen zijn ingediend. Het kappen van de moeraseiken is noodzakelijk, omdat de wortels van de bomen het fietspad ernstig beschadigen. Dat zorgt niet alleen voor overlast voor fietsers, maar ook voor gevaarlijke situaties. Bovendien beschadigen de wortels de riolering.

Onderzoek

Uit het onderzoek van de gemeente blijkt, dat de wortels van de bomen dik zijn en tot ver onder het fietspad zijn gegroeid. Door het verwijderen of beschadigen van de wortels zouden de bomen onvoldoende voeding krijgen en instabiel worden. Door het kappen van de helft van de bomen, krijgen de overige bomen meer ruimte om zich te ontwikkelen in de ruimte tussen de weg en het fietspad. Bovendien wordt hierdoor voorkomen dat in de toekomst opnieuw schade ontstaat aan het fietspad en de riolering. Bij de helft van de overgebleven bomen voert de gemeente werkzaamheden uit in en aan de berm, zodat de groeimogelijkheden van de bomen te verbeteren.

Alternatieven
De gemeente heeft ook enkele alternatieven voor het herstellen van het fietspad, en daarmee de bomenkap, onderzocht. Deze bleken echter niet uitvoerbaar. Voor zowel het aanbrengen van een betonnen fietspadverharding als voor het verleggen van het fietspad, zou een deel van het wegdek verwijderd moeten worden. Hierdoor zouden de wortels van de bomen alsnog beschadigd worden. Het kappen van de bomen is daarna onvermijdelijk.

Procedure
Voor het kappen van de bomen, vraagt de gemeente een kapvergunning aan. Deze publiceert de gemeente in het gemeentenieuws en op de website.

Handtekeningenactie
In het najaar van 2007 besloot het college in eerste instantie om ongeveer 200 eiken te kappen. Met een handtekeningenactie maakten inwoners daartegen bezwaar. Het college besloot toen om de kapvergunning in te trekken en de situatie aan de Bovenheigraaf opnieuw te bekijken.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Plaats reactie