Jeugdbeleid van deze tijd

Plaats reactie
Bert-Jan
Berichten: 229
Lid geworden op: do mar 02, 2006 23:45
Locatie: Wezep

Jeugdbeleid van deze tijd

Bericht door Bert-Jan »

Ons land zit vol specialisten, die zo specialistisch zijn dat ze vaak hun doel volledig uit het oog verliezen. Óf het moet hun doel zijn om zelf zoveel mogelijk geld op te strijken, dan verklaart dat alles.

Neem nu het jeugdbeleid in z’n algemeen, waar uiteindelijk Oldebroek net zo veel ongemak van ondervindt. Ontzettend veel lagen, commissies, groepen en de meest onmogelijk communicerende onderdelen in de jeugdzorg.

Bergen geld zijn al verslonden voordat überhaupt een jongere die in de problemen zit ook maar enige vorm van persoonlijke aandacht heeft gehad. Als al die “jeugdwerkers” echt hart hadden voor de jeugd, zouden ze zichzelf dan niet moeten opheffen? Ze claimen immers zelf ook dat zaken niet goed werken.

Beleid is niet het puinruimen achteraf, maar aan de voorkant monitoren. Waar doe je dat? Niet vanuit Den Haag of Arnhem, Neen, dat doe je thuis, op school, in lokale verenigingen, in je eigen buurt. Dáár moet dan ook de aandacht en het geld heen.

Van mij mogen d’r best wel specialisten zijn, maar laat ze dan lekker op de achtergrond SAMEN werken en middelen bieden aan diegenen waar de jeugd op vertrouwd, waar ze mee samenleven. We hebben geen behoefte aan (dure) ambtelijke rapportjes, meningen en opsommingen. We hebben behoefte aan werkelijke oplossingen in de jeugdzorg. Zaken die werken voor diegenen die dreigen af te glijden en toekomst voor alle jeugd.

Vecht tegen de criminelen die zich willen verrijken door onze jeugd van dichtbij te verleiden met drugs, ja ook hier in het Oldebroekse, waar het steeds maar weer verzwegen wordt. Geen politiemensen achter bureau’s, maar op straat en met een missie. Wijkagenten moeten geen uit-wijkagenten zijn die druk zijn met het schrijven van rapportjes waarin ze uitleggen dat ze hun voorgeschreven aantal boetes hebben kunnen uitschrijven. Melk quota in politiebeleid.

Nog even een voorbeeldje ter leering ende vermaeck:

De website watvooreikelbenjij.nl , weer zo’n poging (van 1 miljoen euries) om contact te krijgen met jeugd. Zie dan ook het antwoord van de SP watvooreikelszijnjullie.nl

Relativeren is een kunst ;-)

Groet,

Bert-Jan

Gebruikersavatar
Redactie
Redactie
Berichten: 9576
Lid geworden op: di mei 13, 2003 7:55
Locatie: Wezep
Contacteer:

Re: Jeugdbeleid van deze tijd

Bericht door Redactie »

Oldebroek.net richt zich op zaken die zich in de gemeente Oldebroek zich afspelen. Bert-Jan schrijft in zijn stuk meer over landelijk beleid en denkt (zoals velen) dat er weer veel geld over de balk gegooid wordt.

Doen wij het in Oldebroek beter met onze Hooitoer en Slash, is het verhaal van Bert-Jan ook van toepassing op het beleid van de gemeente Oldebroek.
Bert-Jan schreef:Beleid is niet het puinruimen achteraf, maar aan de voorkant monitoren. Waar doe je dat? Niet vanuit Den Haag of Arnhem, Neen, dat doe je thuis, op school, in lokale verenigingen, in je eigen buurt. Dáár moet dan ook de aandacht en het geld heen.
Kan er dan ook gemeenschapsgeld naar jeugdwerk wat verzorgd wordt door organisaties met een gekleurde signatuur.

Zo vragen die bij mij opkomen.
Martin Rotman
Laatst gewijzigd door Redactie op vr mei 05, 2006 7:47, 1 keer totaal gewijzigd.
Oldebroek.net - Door, voor en van inwoners uit de gemeente Oldebroek.

Saint P.
Berichten: 19
Lid geworden op: do apr 13, 2006 20:20
Locatie: Wezep

Jeugd beleid is meer

Bericht door Saint P. »

Jeugd beleid is meer dan alleen een jeugd honk.

Jeugd beleid begint met luisteren naar de Jeugd. En niet met het uw opgeheven vingertje van de conservatieve mensen de wil van het volk opleggen. Gemeente Oldebroek luisterd niet naar jongeren. maar naar mensen die denken dat ze iets over jeugd weten..

Slash en hooitoer, kan je nauwelijks jeugd beleid nomen. Als je jeugdbeleid wil toepassen moet je luisteren naar jeugd maar ook om respectvol gedrag te vragen en de jeugd met respect te behandelen. En niet dat opgelegde respect.

Jeugd hulpverlening is zo verstrikt in regeltjes en doelgroepen beleid, dat men niet even over het schuttinkje durft te kijken om te kijken of het niet slimmer kan in het belang van de jeugdige hulpvragen.

Het stukje van Bertjan, is natuurlijk PVDA gekleurd, Ale je iets naar een doelgroep wil uitdragen kost dan geld.. en ja de oppositie heeft daar natuurlijk wat opmerkingen over.. (dat is hoort bij het spel..)

De jeugd in Wezep gaat graag ergens naar toe om te matten.. Wezepse jeugd is berucht, in verre omstreken, om hun agressieve en onrespectvol gedrag.. En niemand in de gemeente politieke wil daar iets aan doen.
Dat men in slash blijkbaar gewoon vind dat jeugd op de banken staat te springen en de boel vernielen.. ach..

Zowel Ouders als de politiek als de lokale voortgezet onderwijs doen er niets aan, (want mijn zoon en dochter doet daar toch niet aan mee ?) terwijl zoon en dochter gewoon met een glazen fles iemand gewoon op hun hoofd timmeren. En als je ouders er mee confronteerd, dan halen ze de schouders op want mijn kinderen doen dat toch niet...

En blijkbaar vinden we het normaal dat mensen die hier net komen wonen, niet eens normaal langs de muziek tent kunnen lopen omdat ze bang zijn van de groepen jongeren.

Jeugd beleid in de gemeente Oldebroek, ik heb er nog nooit wat van gezien.. Maar ja, welke politieke partij heeft wat te vertellen in Oldebroek.. Die hebben alleen een opgeheven vingertje, maar nemen zelf geen verantwoordelijkheid voor HUN gebrek aan goed beleid..

Jeugd beleid, begint met luisteren en vragen om respectvol gedrag.. En aan die basisvoorwaarden voldoet de gemeente, en onderwijsinstellingen niet.. Dat kost 1 FTE.. en sommige mensen de juiste pepers in hun achterste stoppen. want het is gewoon laksheid.. niets meer en niets minder.
Geheel op persoonlijke titel, en geheel uit mijn eigen belevingswereld..

Saint P.
Berichten: 19
Lid geworden op: do apr 13, 2006 20:20
Locatie: Wezep

Bericht door Saint P. »

Geweld, Moet je voor eens bij houden hoe vaak dat in de gemeente oldebroek voor komt..
Mishandeling 04-05-2006
Geheel op persoonlijke titel, en geheel uit mijn eigen belevingswereld..

Bert-Jan
Berichten: 229
Lid geworden op: do mar 02, 2006 23:45
Locatie: Wezep

Geweld versus jeugdbeleid?

Bericht door Bert-Jan »

Even terug naar de oorspronkelijke topic: Jeugdbeleid. Tenminste, Ik hoop dat je niet meteen geweld en Oldebroeker jongeren als één ziet?

De Oldebroeker jeugd is geen aparte groep, maar een volledig deelgenoot van onze lokale maatschappij. Dat er uitschieters tussen zitten weten we allemaal, maar voor de volwassenen geldt dat niet anders.

Jeugdbeleid:

Het jeugd beleid lijkt inderdaad verzand in ambtenarij en allerlei “specialisten”die vooral niet samenwerken of informatie zo slecht delen dat er veel jongeren volledig tussen wal en schip raken.

Er zijn zelfs recente voorbeelden in Oldebroek. Een clubje specialisten heeft een rapport opgeleverd waarin bijvoorbeeld meningen en adviezen stonden over de “keetbewoners” in Oldebroek. Ze waren er nooit geweest en hun rapportage gebaseerd op “horen zeggen”- feitologie. Oldebroek heeft ze het rapport dan ook terug gegeven, samen met het factuur dat er bij zat.

Gemeente Elburg spreekt gespierde taal en jaagt de jongeren de keten uit, de Gemeente Oldebroek gedoogt en controleert de afspraken. Dat niet op advies van specialisten, maar persoonlijke maatschappelijke betrokkenheid van B&W Oldebroek, dat mag ook wel eens gezegd worden.

Het jeugdbeleid van nu is er op gericht om de groep op te vangen die al ver op de verkeerde weg is, terwijl de aandacht ruim voor die tijd er moet zijn. Ook binnen jeugdwerkers in de wijde omgeving hoor ik die schreeuw om dergelijke aandacht, maar het bestuur van bovenaf moet dan ook even om in z’n denk wereld en dan ook nog eens de mensen in de lijn ertussen, want ook die blijven graag zitten waar ze zitten, denk ik.

Ik ben zelf een geboren en getogen Wezeper en ik herken het beeld van hoge aggresiviteit en onbeschoftheid dat je schetst, maar let wel dat een relatief klein groep laawaaischoppers groter lijkt dan ze werkelijk zijn. Er zijn nog véél meer jongeren in Wezep die zich bewust zijn van “normale” samenlevingsvormen. Met alle respect voor jou, maar je moet niet alle Wezeper (of Oldebroeker) jeugd in dat hoekje drukken, want dat werkt averechts en is niet reëel.

Je geeft gelukkig aan dat de oorsprong van problemen ligt bij ouders, omgeving en de algehele sociale omgangsvormen. De lokale politiek moet dit zeker allemaal signaleren en trachten de middelen en mankracht af te stemmen op de noodzaken, maar begrijp wel dat politici geen specialisten zijn op dit gebied. Zij laten zich inderdaad voorlichten en roepen desnoods hulp in van instanties die wel de expertise bezitten. Dat is nu eenmaal onderdeel van hun hun taak. Ze verzinnen ook niet zelf bouwplannen, toch? Mooie huizen zouden dat worden ;-) Per slot van rekening zitten er gewoon Oldebroekers in de raad, die ook gewoon een baan hebben buiten het gemeentehuis. Daarmee zeg ik niet dat ze hun stinkende best niet moeten doen, maar enige nuance wil ik wel aangeven.

Het is blijkbaar wel iets van onze lokale cultuur om het drugs- en alcohol probleem onder jongeren nogal makkelijk te ontkennen en weg te wuiven, terwijl ook juist dit een grote bijdrage levert aan het volledig ontsporen van een groep jongeren. Let wel dat ik het dan zelfs heb over 13 á 14 jarigen, dus niet vanaf 18 of zo.

Alleen de negatieve punten opsommen (zonder positieve erbij) geeft ook geen goed beeld van de situatie. Dat doet de situatie alleen maar hopeloos lijken.

Bert-Jan Dokter

Ja, ook in z’n geheel op persoonlijke titel en evenzo persoonlijke kleuring ;-)

Saint P.
Berichten: 19
Lid geworden op: do apr 13, 2006 20:20
Locatie: Wezep

Re: Geweld versus jeugdbeleid?

Bericht door Saint P. »

Bert-Jan schreef:Even terug naar de oorspronkelijke topic: Jeugdbeleid. Tenminste, Ik hoop dat je niet meteen geweld en Oldebroeker jongeren als één ziet?

De Oldebroeker jeugd is geen aparte groep, maar een volledig deelgenoot van onze lokale maatschappij. Dat er uitschieters tussen zitten weten we allemaal, maar voor de volwassenen geldt dat niet anders.
Bert-Jan, Ik zie een gebrek aan jeugdbeleid in de gemeente oldebroek, waardoor groepen jeugd in onze gemeente echt gedrag vertonen die niet kan. Het zijn misschien geen slechte jongeren, maar hun gedrag moet gecorrigeerd worden. In de (jeug)zorg hoor je daar doelgroep beleid op toe te passen. En die doelgroep is redelijk helder en indentificeerbaar omschreven.

Een paar goede jeugdwerkers in oldebroek, die een constante factor zijn, zouden veel jongeren kunnen helpen om de juiste keuzes te maken.
En 10 jaar geleden was die groep niet zo groot, maar de afgelopen 5 jaar is die groep wel steeds groter geworden.

Er zijn complete dealers rond de Wezeper voortgezetonderwijs en WHC sportvelden, die een ruimschoots inkomen hebben aan de hasj en XTC die ze verkopen..? En dan verbaasd het me dat ouders denken, dat gebeurd in Wezep toch niet ....
Bert-Jan schreef:
Jeugdbeleid:

........

Gemeente Elburg spreekt gespierde taal en jaagt de jongeren de keten uit, de Gemeente Oldebroek gedoogt en controleert de afspraken. Dat niet op advies van specialisten, maar persoonlijke maatschappelijke betrokkenheid van B&W Oldebroek, dat mag ook wel eens gezegd worden.
Met uitsluitend respresieve acties van gemeente Elburg, schiet je niet veel op. Echter met preventieve aanpak, goede voorlichting naar scholen, ouders en waarnodig ook met repressieve aanpak. kom je een heel eind.
Bert-Jan schreef:Ik ben zelf een geboren en getogen Wezeper en ik herken het beeld van hoge aggresiviteit en onbeschoftheid dat je schetst, maar let wel dat een relatief klein groep laawaaischoppers groter lijkt dan ze werkelijk zijn. Er zijn nog véél meer jongeren in Wezep die zich bewust zijn van “normale” samenlevingsvormen. Met alle respect voor jou, maar je moet niet alle Wezeper (of Oldebroeker) jeugd in dat hoekje drukken, want dat werkt averechts en is niet reëel.
Eens in het hoekje stoppen heeft geen zin.. En ik woon al ruim 30 jaar in deze gemeente, en ik heb een beetje verstand van jeugdbeleid.. en hier zie echt een gebrek aan beleid en ik zie veel struisvogelpolitiek.. niet alleen in de ambtenarij, politiek maar ook bij de burgers zelf.. Die zelf ook stappen hierin kunnen doen.


Politiek in Oldebroek maak die stappen nu eens concreet..

Bertjan, Dezelfde onderwijzers waarvan jij les kreeg, zitten nog steeds bij het zelfde onderwijsinstelling.. Denk je nu echt dat die zijn meegegroeid met de ontwikkelingen in de jeugd..
Die zitten ook waar ze zitten.. en verroeren zich niet, want het zou wel eens beroering kunnen geven..
Geheel op persoonlijke titel, en geheel uit mijn eigen belevingswereld..

Plaats reactie